Ce trebuie să știi dacă vrei să vezi erupția vulcanului Fagradalsfjall din Islanda (2021), cu sau fără copii
Pentru cei ce își doresc să vadă un vulcan în acțiune, Fagradalsfjall, cel ce erupe începând din Martie 2021 în Islanda, este o oportunitate rar întâlnită. Rareori găsești așa vulcan prietenos cu turiștii:
-
- locul erupției este foarte accesibil – la doar 4km de o șosea principală
- nu este o erupție violentă, ceea ce vă permite să îl vedeți de la distanță mică
- Geldingadalir (zona erupției) este la jumătate de oră de condus de Keflavik (aeroportul principal din Islanda) și o oră de condus din Reykjavik
Condițiile de călătorie în Islanda
În acest moment pentru a călători în Islanda aveți nevoie de:
- un test PCR făcut cu 72h înainte de îmbarcare
- să vă pre-înregistrați aici.
- veți fi testați în aeroport
- 5 zile carantină
- al doilea test dupa 5 zile. În cazul în care este negativ, puteți ieși din carantină.
Călătorii vaccinați și cei ce demonstrează că au trecut prin boală sunt exceptați de la prezentarea testului PCR, de perioada de carantină de 5 zile și al doilea test. Detalii aici.
Nimeni nu este exceptat de la primul test, din aeroport, și carantinare până la primirea rezultatului.
Copiii născuți începând cu anul 2005 nu trebuie să prezinte test PCR, dar vor fi testați la aeroport. Durata carantinei va fi egală cu cea a însoțitorului. (Dacă părinții sunt exceptați, la fel este și copilul)
Condițiile de mai sus sunt valabile până la data de 15 Iunie, dar pot fi modificate și până în acel moment. Verificați întotdeauna sursele oficiale! Am făcut o listă a acestora <<aici>>
Informații utile despre organizarea unei călătorii în Islanda <<aici>>
Cum ajungi la locul erupției vulcanului Fagradalsfjall din Islanda
În funcție de condiția fizică, de tipul de experiență dorită sau de timpul pe care sunteți dispuși să îl investiți în documentare, aveți trei opțiuni: drumeție pe cont propriu, cu elicopterul, tur cu ghid.
Indiferent de opțiune, vă recomand să vă planificați mai multe zile în zonă. Acest lucru vă permite să aveți mai multă flexibilitate în ceea ce privește ziua vizitei. Vremea este puțin spus schimbătoare în Islanda și există întodeauna riscul să nu puteți urma un plan strict din această cauză.
Noi am ales primele două variante, care găsesc că se completează, nu se exclud. Le voi detalia însă pe toate trei, mai jos.
1. Drumeție pe cont propriu până la locul erupției
-
- Islanda duce conceptul de „vreme schimbătoare” la cu totul alt nivel. Nu contează cât de frumos e afară când plecați, îmbrăcați-vă ca pentru frig, vânt puternic și ploaie. Noi am prins vreo trei reprize de ploaie înghețată și vânt puternic printre momente de soare. Mergeți echipați: încălțările adecvate pentru drumeții sunt necesare (cei de aici recomandă bocanci cu talpă rigidă, care să susțină glezna); purtați îmbrăcăminte rezistentă la vânt și ploaie; nu uitați mănușile și căciulile. Luați cu voi suficientă apă și o gustare.
- Sunt echipe de intervenție la fața locului de la ora 12 la prânz până la 12 noapte, conform SafeTravel.is. Noi am ajuns însă pe la ora 11 și tocmai ce plecau niște ambulanțe de acolo. Am avut semnal la telefon peste tot pe traseu, deci puteți apela serviciile de urgență în caz de nevoie.
- Când am fost noi era ceva trafic, dar în prima parte a zilei semnificativ mai lejer. Parcă începea să se aglomereze când noi eram deja în coborâre, în jur de ora 14.
- Este o parcare organizată chiar la intrarea pe traseu și costă 1000 ISK/ zi – se plătește online.
Până la un punct drumul este oarecum banal, dar la un moment dat devine fascinant. Prin câmpul de lavă nou format curg râuri incandescente. Lava incandescentă se înrezărește și printre fisurile de la suprafață și o poți privi de foarte aproape.
2. Tur cu elicopterul
Un zbor cu elicopterul este cu siguranță cea mai confortabilă și costisitoare variantă de a vedea locul erupției. Vă oferă o perspectivă diferită, dar și dintr-un punct mai îndepărtat.
Ce trebuie să știi dacă vrei să vezi vulcanul din elicopter:
- Trebuie să rezervați foarte din timp
- Toate companiile oferă un tur de o oră, cu 15-20 minute petrecute la sol într-un punct din care se vede locul erupției. Este însă un loc mai îndepărtat decât acela la care puteți ajunge pe jos.
- Este recomandat să programați zborul în primele zile ale călătoriei în Islanda și să vă planificați să stați câteva zile în zonă. Există un risc considerabil să nu puteți zbura fix în ziua aleasă și astfel aveți posibilitatea de a reprograma.
- Costul:
-
- VolcanoHeli – 57000 ISK (385EUR/ pers). Nu oferă reduceri pentru copii. La această companie am găsit disponibilitate pentru datele dorite, cu 4 săptămâni în avans
- Reykkavik Helicopters – 55000 ISK/ pers (372 EUR/pers) – Aveau listă de așteptare de peste o lună și jumătate. (Pe data de 30 Apr făceau rezervări doar pentru final de Iunie sau chiar mai târziu)
-
- Nordurflug Helicopter Tours – 44000 ISK/ adult (299 EUR/pers), 33000 ISK/ copil. Lista de așteptare este și în acest caz de o lună de zile, iar noi nu am găsit disponibilitate pentru data dorită.
3. Tur cu ghid
Aceasta este o variantă pe care nu am testat-o, dar pe care ați putea să o luați în considerare dacă preferați să delegați partea de documentare. Ghizii locali cunosc traseul și vă pot oferi informații interesante despre vulcan. Veți avea însă mai puțină libertate de mișcare, ceea ce nouă nu ni se prea potrivește, mai ales când călătorim cu cea mică.
Un exemplu de astfel de tur – 62 EUR
După cum spuneam și mai sus, a ajunge acolo pe jos sau cu elicopterul sunt două experiențe diferite, care nu se excud ci se completează. Dacă ar trebui să aleg doar una dintre ele (chiar și ignorând costul), ar fi să parcurg acel drum la pas. E o bucurie a anticipării și descoperirii treptate ce dă o satisfacție aparte. Mai mult, poți poposi cât simți că ai nevoie pentru a admira fiecare priveliște.
Experiența de a fi atât de aproape de acest fenomen nu am cuvinte să o descriu însă. Cuvântul care ar putea oarecum surprinde sentimentul de a fi acolo ar fi „awe”, căruia nu i-am găsit însă un corespondent în limba română.
Dacă ai găsit informații utile sau ți-a plăcut articolul, distribuirea lui m-ar încuraja să mai scriu și altele :) Pentru aceasta, poți folosi butoanele de mai jos. :)