Nu știu dacă vi s-a întâmplat să vedeți o fotografie pe internet, fără prea multe informații atașate, și să vă spuneți „trebuie să ajung și eu acolo!”. Mie mi se întâmplă asta frecvent. Îmi rămân aceste locuri undeva in minte și, când avem planuri să mergem în țara respectivă, fac cumva să sucesc itinerariul astfel încât sa pot vedea acea imagine cu ochii mei. Așa s-a întâmplat și cu Chittorarh, pe care l-am vizitat în 2019.
Fortul Chittor (garh = fort), după unii autori cel mai mare din India, se numără printre cele 6 forturi ale Rajasthan-ului incluse în 2013 în patrimoniul UNESCO. Este situat pe un deal, pe malul stâng al râului Berach. A fost numit și Fortul de apă deoarece avea 84 de rezervoare în interior, dintre care doar 20 mai sunt funcționale astăzi.
Pentru a intra în complex trebuie să treci prin șapte porți impozante, care sunt o atracție în sine. Alte locuri de vizitat: cele două turnuri, rezervorul Gaumukh, Palatul Rana Kumbha, Palatul printesei Padmini (a cărei istorie este legata strâns de cea a locului), templul Meera (Meera Mandir). Găsiți un ghid util aici.
Mulți turiști vizitează Chittorgarh într-o excursie din Udaipur, aflat la 120km, sau stau peste noapte în orașul alăturat. Există și posibilitatea de a înnopta într-una dintre puținele unități de cazare aflate în interiorul fortului. Raportul calitate-preț este foarte scăzut, însă poate fi o alegere potrivită pentru cei care caută în primul rând experiența de a explora locurile la prima oră, înainte de a sosi valul de turiști.
Satul din fort, partea mai puțin turistică unde se află unul dintre cele doua-trei hoteluri, nu este însă o experiență confortabilă ci un alt contact cu realitatea dură a Indiei. Ca și restul țării, este un loc pentru cei care călătoresc cu mintea deschisă și toleranță la mizerie.