Cum organizezi o vacanță cu copilul prin Oman
Despre experiența noastră acolo am mai scris… și mai am încă multe de povestit. Acum îmi propun să detaliez câteva aspecte organizatorice care ar putea fi de folos celor care se întreabă cum ar fi să meargă cu copilul în Oman.
Pentru noi un prim criteriu de selecție în alegerea unei destinații pentru o călătorie în familie este nivelul sistemului medical. Nu ne propunem și nici nu ne dorim să îl testăm, însă vrem să știm că în caz de nevoie putem beneficia de minim condițiile pe care le avem acasă. Oman-ul bifează această cerință, deci a intrat pe lista scurtă.
Este o țară pentru cei în căutarea unei vacanțe active, în care să se bucure de natură sau poate să descopere alte culturi. Are avantajul de a fi relativ aproape. Puteți ajunge acolo fără a sta mai mult de 7h în avion (București-Doha 4h35; Doha – Muscat 1h50)
Datele „problemei”:
- Cazare: opțiunile sunt limitate și nu ieftine, pentru ceea ce oferă. Există însă variante pentru o plajă destul de mare de bugete: cu puțin efort poți găsi o cameră cu 50 Euro/ noapte la un hotel de 3* în Muscat (și notă peste 8 pe booking.com), poți da sub 100 euro/ noapte pentru un apartament cu două dormitoare, sau peste 800 pentru o cameră de hotel.
- Mijloacele de transport în comun nu par a fi o opțiune în această țară, iar punctele de interes sunt relativ dispersate. Opțiunile de luat în considerare sunt închirierea unei mașini sau tur.
- Șosele sunt foarte bune iar traficul este în general lejer spre inexistent, mai ales în afara orașelor. În Muscat s-a mai întâmplat să stăm de mai multe ori la același semafor, dar fără stres. Se circulă civilizat și Google Maps dă indicații corecte în oraș
- Mâncarea – este specifică zonei. Ca în multe alte zone din lume, există multe restaurante turcești și indiene.
Alegerile noastre
Cazări
Bugetul alocat este unul pe care eu îl consider de nivel mediu, dar a fost flexibil. Aveam în plan să facem această călătorie în 5 (noi doi, copilul de 2a6l, părinții mei), motiv pentru care am ales în anumite locuri apartamente cu 2 dormitoare. Mi se pare varianta cea mai bună când călătorim în această formulă – avem un spațiu comun de petrecut timpul, dar și intimitate; nu trebuie să ducem copilul în altă cameră când avem nevoie de 5 minute libere.
Din păcate, cu câteva zile înainte părinții mei nu au mai putut pleca și a trebuit să reconfigurăm ce se putea. Fiind perioada sărbătorilor de iarnă nu am prea avut multe opțiuni sau nu erau convenabile – am fi dat atunci pe o cameră cât pe apartamentul pe care îl aveam deja rezervat. Încă o dată mi s-a confirmat că pentru perioadele de vârf de sezon e bine să planificăm totul din timp.
Am stat la Somerset Panorama Muscat – într-un apartament cu două dormitoare. Ne-am bucurat să avem mai mult spațiu, livingul fiind relativ generos, pentru ca cea mică să aibă unde să se miște în puținul timp petrecut în cameră. Apartamentul are și mașină de spălat cu uscător, care ne-a fost utilă (după ce o înghețată mi-a aterizat pe pantaloni). Dezavantajul a fost că nu am găsit prea multe opțiuni de restaurante la care să avem ce alege pentru copil și să fie și la o distanță rezonabilă. Am fi preferat să luăm cina mai aproape de hotel, însă nu aș putea spune ca ne-a încurcat prea mult că nu am făcut-o.
Avantajul este că în aceeași clădire se află un „mall” (așa îl numesc ei) cu un supermarket, o cafenea, un mic loc de joacă interior (și food court pe care nu l-am testat). Pentru că micul dejun cu toddlerul mofturos pe la cafenele poate fi o provocare, am ales să i-l oferim în cameră, pentru a fi siguri că a mâncat ceva.
În apropiere, cam la 5 minute de condus, se afla și două mall-uri în adevăratul sens al cuvântului de unde puteți cumpăra cam tot ce aveți nevoie (ex: jucării, medicamente, etc.). Hipermarketurile atașate au o diversitate mult mai mare de produse, inclusiv la capitolul scutece, biscuiți și alte produse destinate bebelușilor/ copiilor mici.
Sur a fost locul în care am găsit cele mai puține opțiuni de cazare dintre care multe ocupate pentru acea perioadă. Cum am stat doar o noapte, am fost dispusă să fac un compromis și am ales Sur Bandar Al Ayjah Hotel Apartments. Oamenii de acolo sunt foarte amabili, însă hotelului nu i-aș da mai mult de 2* și mi s-a părut scump raportat la calitate, în comparație cu alte locuri din Oman.
Următoare noapte am petrecut-o în deșert la Sand Delight Camp, unde am petrecut și revelionul. A fost o alegere potrivită, însă despre acea experiență voi scrie un articol separat.
În Nizwa aș fi preferat să stăm în orașul vechi, însă nu am mai găsit camere. Am stat la Nizwa Residence Hotel Apartment într-un apartament cu două camere. Locul care cred că urma/ se voia a fi living era absolut gol, nicio piesă de mobilier. Bucătăria era mobilată, dar nu am folosit-o deoarece era un miros neplăcut acolo. Camerele în sine erau relativ spațioase, curate – dacă am fi luat doar camera aș fi fost foarte mulțumită.
La parter există și un restaurant la care puteți lua micul dejun și cina. Mâncarea a fost gustoasă și la un raport calitate-preț foarte bun, au scaun pentru copil, personal amabil. Recomand în special fresh-urile, care sunt mai degrabă smoothies, și limonada cu mentă. Engleza nu este punctul lor forte, dar pe noi nu ne-a deranjat.
Rotana Salalah este un resort de 5* situat pe plajă la aproximativ 30 de minute de condus de oraș. Noi am rezervat o cameră de familie clasică cu mic dejun inclus. Camera a fost foarte spațioasă, cu un pat imens și o sofa. Locul nostru favorit a fost balconul. Resortul este relativ mic, deci cam pe oriunde ai sta ești aproape de restaurantul pentru mic dejun și plajă.
Am primit și posibilitatea de upgrade la all inclusive, pentru care noi nu am optat deoarece știam că vom fi plecați cam toată ziua, în fiecare zi. Dacă vreți însă să stați în resort cred că este recomandat să evaluați această variantă deoarece altfel prețurile sunt extrem de mari. De exemplu, o apă plată la 0.5l în resort era de 4 ori cât în aeroport (atenție, nu supermarket); o porție de paste la restaurantul de acolo a costat cât o masă la un restaurant de localnici în oraș. Micul dejun este variat și cu mâncare de bună calitate.
Despre plajă nu aș putea spune prea multe deoarece noi am petrecut acolo doar jumătate de zi. Era vânt și steagul roșu ridicat, deci nu am intrat în apă. Din ce am citit în acea zonă sunt curenți relativ puternici, relevant dacă vreți bălăceală cu copilul. Cum am fost plecați în fiecare zi cam toată ziua, nu am reușit să testăm nici clubul pentru copii, dar am văzut că există.
Ca să concluzionez, pentru noi singurul minus notabil a fost distanța față de oraș. Cred însă că a meritat să stăm acolo pentru micul dejun (care oferea opțiuni și pentru cei mai mofturoși dintre noi), posibilitatea de a ne mai petrece o oră la piscină după amiaza, confortul camerei.
Transportul
Dintre variantele descrise la începutul articolului, noi am ales să închiriem mașină și să ne descurcăm pe cont propriu. Ne place să avem libertate maximă de mișcare, mai ales atunci când călătorim cu copilul. Eu exclud din start excursiile/ circuitele cu grup când suntem cu cea mică – traseele nu sunt adaptate ritmului unui copil și unele atracții incluse pot fi chiar nepotrivite; se pierde mult timp așteptând (la fiecare oprire să se adune toți, la toalete când sunt opriri, la masă, etc).
Dacă vorbim de mașină trebuie automat să ne gândim și la scaunul auto pentru copil. După mai multe experiențe mai puțin plăcute cu scaunele oferite de firmele de închirieri auto, am achiziționat unul gonflabil pe care îl luăm cu noi în călătorii.
După cum spuneam și în postarea dedicată Oman-ului, am optat pentru închirierea câte unui SUV în fiecare regiune vizitată, ceea ce mi s-a părut o alegere bună pentru noi din mai multe motive:
- Scaunul copilului ocupă destul de mult spațiu și într-o mașină mai mică ar fi fost complicat să stau pe scaunul din dreapta
- Chiar dacă se pare că se poate ajunge și fără, a fost mai confortabil pentru noi să avem o mașină cu tracțiune integrală pentru drumul către Jebel Shams în zona Muscat și pe cel către plaja Faza ah în Salalah.
- Portbagajul generos a fost încă un lucru fără de care am fi putut trăi dar pe care l-am apreciat.
Diferența de cost între o berlină și un SUV nu este neglijabilă însă, deci fiecare familie decide în funcție de priorități și buget.
Nu am avut la noi căruciorul și nici nu i-am simțit lipsa. Am luat Manduca, pentru momentele în care ne plimbam prin orașe și obosea, și un carrier special pentru munte. Cel din urmă permite copilului să nu stea lipit de părinte, să vadă mai bine împrejurimile și să aibă mai multă libertate de mișcare. Majoritatea sistemelor de acest gen vin și cu parasolar și protecție de ploaie ce pot fi atașate la nevoie.
Noi avem un Thule Sapling Elite, de care suntem în general mulțumiți. Permite multe reglaje astfel încât să fie confortabil pentru purtător. Are protecție de ploaie și parasolar, care trebuie însă scos și montat la nevoie, și niște „scări” care permit celui mic să nu stea cu picioarele atârnate. Pentru confortul copilului, văd genul acesta de sistem mai potrivit pentru copii peste 18l.
O variantă mai accesibilă este cel Deuter, care nu am văzut însă să ofere copilului o modalitate de a spijini picioarele. Orice variantă ați alege, aș recomanda să îl probați înainte.
Mâncarea
În Muscat și la resorturile din Salalah sunt restaurante care acoperă o varietate largă de bucătării, deci nu văd o provocare în a găsi ceva care să poată fi adaptat nevoilor copilului, orice vârstă ar avea.
În rest, predomină restaurantele cu specific turcesc, libanez, indian. Fiicei noastre îi place mâncarea indiană, deci noi când suntem in impas avem o soluție salvatoare. Supă de linte sau de pui, dhal, carne sau pește la grătar, lipii cu de toate au fost alte variante relativ sănătoase pe care le-am avut în vedere pentru ea. Ea nu a fost întotdeauna de acord și s-a mai înfipt și în alte mâncăruri de pe masă…cum ar fi cartofii prăjiți.
Nu, nu vă recomand să dați cartofi prăjiți copiilor de doi ani jumate. Doar admit că uneori mai calc pe bec. În vacanțe mai relaxăm cu toții regulile ca să putem să reducem nivelul de stres.
Unde nu am avut micul dejun inclus, am preferat să cumpăram câte ceva de la hipermarket și să hranim copilul în cameră. Așa aveam pe de o parte beneficiul că puteam să controlez meniul (știam că selectez cereale și iaurturi fără zahar, de exemplu) și pe de alta nu pierdeam timp căutând o cafenea care să ne ofere și variante potrivite pentru ea.
Locuri si experiențe
Despre locurile văzute și experiențele avute în Oman mai puteți citi aici. Copilul s-a dat pentru prima dată cu sania, a dormit pentru prima oară la cort, a învațat distincția dintre camion și canion, s-a suit pe o cămilă, etc. Sunt multe de povestit și nu ar încăpea într-un singur articol.
Dacă ai ajuns până aici, cel mai probabil ești și tu unul dintre părinții dornici de a explora lumea împreună cu cei mici. Te așteptăm și în Grupul Familiilor Călătoare!
Pingback: Unde sa mergem la plaja cu copiii intr-o vacanta exotica? - Travelista.ro - Mereu in asteptarea urmatoarei aventuri
Pingback: 25 de destinații cu vreme de plajă în luna aprilie, în perioada vacanței de Paște
Pingback: Vacanța de iarnă la plajă - 17 locuri în care să te bucuri de soare