fbpx
Top

Oman

Călătorie în Arabia celor 1001 de nopți

De ce sa mergi în Oman?

Pentru că această destinație, prea puțin regăsită în planurile turiștilor de pe la noi, te va surprinde prin diversitatea și intensitatea experiențelor pe care le oferă. Canioane impresionante, plaje superbe, deșert, munți, toate se găsesc într-o țară cu o istorie si tradiții care așteaptă a fi descoperite într-o călătorie în Oman. Mai mult, ai putea sa guști câte puțin din toate fără a schimba locul în care stai (deși nu aș recomanda asta).

Sultanatul Oman, cel mai vechi stat independent din lumea arabă, nu îți va confirma preconcepțiile despre țările din peninsulă. Este un loc în care banii din petrol nu s-au transformat în orașe ultra-moderne și opulente, un loc în care păstrarea tradițiilor este valorizată, nefăcând însă loc extremismului ci, dimpotrivă, toleranței. Constituția interzice discriminarea din motive religioase.

Sultanul Qaboos, decedat la începutul acestui an, a fost cel mai longeviv monarh din Orientul Mijlociu. S-a concentrat pe dezvoltarea țării, începând cu educația, infrastructura sănătatea. Când a ajuns la conducere în Oman existau doar 3 scoli, 19 centre medicale, 10km de drumuri asfaltate. În primii 15 ani a construit 500 scoli, 100 centre medicale si 3200 km de drumuri asfaltate. Azi sunt peste 29.000 km de drumuri asfaltate din care aproape 2000km de autostrada (pe o suprafață puțin mai mare ca Romania și pentru un sfert din populația țării noastre).

Acesta este însă doar cel mai recent episod al unei istorii vechi si bogate, care începe acum 100.000 de ani. Puțini știu ca Omanul a fost si imperiu, ocupând o importantă parte din coasta de Est a Africii, iar Zanzibarul i-a fost pentru un timp capitală.

O călătorie în Oman satisface multe tipuri de călători: iubitorii de natură pot alege între trasee montane și plaje sălbatice într-o țară în care campingul în zone neamenajate este legal cam peste tot. Pasionații de istorie pot descoperi povestea vechiului imperiu, forturi mai mult sau mai puțin restaurate, sit-urile arheologice care gazduiesc așezări antice, intrate în patrimoniul UNESCO. Cei ce caută o plajă cu nisip alb pe care să iși petreacă vacanța de iarnă, o găsesc în sud, lânga Salalah, unde au și opțiunea de a alege confortul unor resorturi all inclusive.

Noi am ales să „gustăm” puțin din toate.

Organizarea unei călătorii în Oman

Când să mergi:

Pentru o călătorie în Oman, dacă vrei să vizitezi mai multe zone, cea mai bună perioadă este între Octombrie și Martie, iarna, când temperaturile sunt suportabile în toate regiunile.

Salalah, în regiunea Dhofar, este o excepție având o climă diferită. Aici temperaturile nu cresc la nivelurile din alte regiuni, iar in perioada Iunie-August (început de Septembrie) este sezonul umed numit „khareef”. Este perioada considerată de ei sezon de vârf, când zona înverzește, apar râuri și cascade sezoniere. Hotelurile sunt pline, prețurile mari.

Există însă și câteva locuri în care este ceva mai complicat (nu imposibil) să ajungi cu o mașină de oraș, deoarece sunt porțiuni pe drum neasfaltat. Jebel Shams este un astfel de loc în zona Muscat și plaja Fazayah în apropierea orașului Salalah. Acestea a fost motivul pentru care noi am optat pentru închirierea unui SUV cu tracțiune integrală și nu am regretat decizia.

Transportul

Până la destinație

Cele mai confortabile rute sunt cu Qatar Airways, Turkish Airlines și Fly Dubai/ Emirates, iar prețurile pentru un zbor către Muscat încep în jur de 400 de Euro. Dacă optați pentru Qatar sau Emirates, puteți zbura și spre Salalah cu o singură escală.

Dacă prețul este primul criteriu de cumpărare, puteți urmări ofertele Oman Air care are zboruri din Milano, Atena, Istanbul, etc. Până acolo aveți disponibile opțiuni low cost din București.

Există și opțiunea de a zbura până în Dubai și traversați granița terestră cu mașina închiriată de acolo. Cei de la Travelista.ro au ales această opțiune.

Noi, fiind cu copilul de 2 ani și jumătate, am căutat zborurile cele mai convenabile, cu escală scurtă și timp optim în aer. Le-am găsit la Qatar Airways și mm achiziționat biletele direct de pe site pe ruta București-Muscat și retur Salalah București. Separat, am luat un bilet Muscat-Salalah cu Oman Air, tot de pe site-ul liniei aeriene.

La destinație

Cum transportul public este aproape inexistent, iar orașele nu sunt prietenoase cu pietonii, alternativele sunt: tururi private/ de grup sau închirierea unei mașini. Noi ne dorim să fim independenți și flexibili, motiv pentru care am preferat a doua variantă.

Șoselele sunt foarte bune și libere, spre foarte libere-goale. Condusul in Oman nu prezintă în general nicio provocare. Poate eventual să te fure peisajul sau să te surprindă o cămilă care merge pe contrasens pe autostradă.

Mai multe detalii despre transport și cazare am scris <<aici >>
cămile pe drum - călătorie în Oman

Există însă și câteva locuri în care este ceva mai complicat (nu imposibil) să ajungi cu o mașină de oraș, deoarece sunt porțiuni pe drum neasfaltat. Jebel Shams este un astfel de loc în zona Muscat și plaja Fazayah în apropierea orașului Salalah. Acestea a fost motivul pentru care noi am optat pentru închirierea unui SUV cu tracțiune integrală și nu am regretat decizia.

Wadi Shab - călătorie în Oman

“Wadi Shab”

Noapte in deșert - călătorie în Oman

“Desert camp”

Itinerariul călătoriei de două săptămâni în Oman

Am petrecut 14 zile în Oman și am mai fi avut nevoie de timp să vedem tot ce ne-am fi dorit. Perioada a fost împărțită între zonele din jurul oraselor Muscat (9 zile) și Salalah (5 zile), între care am avut un zbor intern.

Itinerariul îl puteți vedea pe harta de mai jos. Câteva locuri memorabile de pus pe lista (în ordinea în care le-am văzut, nu a preferințelor):

itinerariu

Wadi Khalid

itinerariu

o noapte în deșert

itinerariu

Fortul Nizwa

itinerariu

Fortul Bahla

itinerariu

Jebel Shams

itinerariu

Plaja Al Mughsail

itinerariu

Jabal Shamhan și Wadi Darbat

Locuri și experiențe

4

post a comment