10 + locuri de văzut cu copiii în Reykjavik și împrejurimi – vacanță în Islanda
Dacă ajungeți în Islanda cu copiii, capitala, Reykjavik, e un loc numai bun pentru a petrece câteva zile în familie. Noi am poposit aproape o săptămână acolo în acest an, dorind să ne creștem șansele de a prinde un moment portrivit pentru vizitele la vulcanul care erupe în apropiere.
Vremea este foarte capricioasă în această țară, motiv pentru care vă recomand să nu aveți planuri bătute în cuie. Ni s-a întâmplat să vedem prognoză cu 100% ploaie pe parcursul următoarei zile, dar, în fapt să fie soare. Și invers. Acesta este un motiv în plus pentru care am inclus și activități în interior, în această destinație a cărei natură fermecătoare merită explorată în fiecare moment petrecut acolo.
1. Erupția vulcanului Geldingadalir (Fagradalsfjall) - o experiență cu adevărat inedită
Nu se întâmplă prea des să erupă un vulcan atât de prietenos și accesibil ca Geldingadalir. Nu numai că este la o distanță mică de capitală și de aeroport, dar este și în apropierea unei șosele asfaltate. Erupția sa este una efuzivă, ceea ce permite oamenilor să se apropie destul de mult, cel puțin pentru moment.
Natura este însă imprevizibilă, deci vă recomandăm să vă documentați temeinic înainte. Noi am ajuns să îl vedem de aproape atât după o drumeție cât și cu elicopterul și pot spune că ambele experiențe ne-au lăsat fără cuvinte. Au fost momente unice, de care sunt sigură că ne vom aduce aminte cu toții mult timp.
Detalii legate de traseu și surse de informare relevante găsiți <<aici>>.
2. FlyOver Iceland - zbor virtual deasupra Islandei, prin canioane și pe lângă cascade
FlyOver Iceland este o experiență 4D, care vă poartă „în zbor” deasupra Islandei și ale sale peisaje fabuloase. Începe cu o scurtă introducere despre oamenii și legendele locului, după care vă îmbarcați pentru zbor. Pe noi ne-a încântat (pe toți trei adică) și am mai plecat și cu o listă de locuri pe care să le vedem când vom mai reveni pe insulă.
Câteva informații utile despre FlyOver Iceland:
-
- Cost: 4490 ISK (aprox 30 UER)/ Adult, 2245 ISK/ copil (aprox. 15 EUR)
- Copiii sub 102cm nu pot participa. Peste această înălțime, dacă cei mici sunt speriați de zgomote puternice sau au frică de înălțime, poate să nu fie o experiență plăcută pentru ei.
3. Perlan - o lecție interactivă de geologie și geografie
Acest muzeu interactiv oferă multe oportunități de învățare pentru cei mici (și mari). De la informații despre faună și floră, la cele despre vulcani și ghețari, aflați multe lucruri interesante despre Islanda și geografia sa. Au chiar și o peșteră de gheață și un planetariu, unde descoperiți secretele Aurorei Boreale.
O vizită aici mi se pare foarte potrivită fie ca introducere a ceea ce urmeză să descoperiți în Islanda, fie ca o recapitulare a celor învățate până la finalul călătoriei.
Costuri: ISK 4,490 (aprox 30 EUR)/ adult, 2490 (15 EUR) pentru copii cu vârst cuprinsă între 6-17 ani, cei până în 5 ani au gratuitate.
În interior găsiți și o cafenea, unde puteți lua o pauză după ce vizitați muzeul, iar în exterior se află „Adventure Land”. Cel din urmă include un loc de joacă gonflabil și o tiroliană. Aceste activități se plătesc separat.
4. Blue Lagoon - o bălăceală plăcută când e frig afară
Probabil una dintre cele mai populare atracții este accesibilă și copiilor, începând cu vârsta de … ani. Experiența noastră a început cu „Bâlll, bâlll, bâll! Să ne ștelgem și să plecăm!”, după ce am ieșit de la duș, ca apoi cea mică să nu se mai dea dusă din apă.
Câteva informații practice:
- Cost: pachetele încep de la 44 EUR/ adult sau copil peste 13 ani. Copiii cu vârste între 2-13 ani au gratuitate.
- Copiii sub 2 ani nu au voie în bazin
- Copiii sub 8 ani pot intra în apă doar cu aripioare, pe care le găsiți la intrarea în bazin (nu trebuie să veniți cu ele de acasă). Înainte de a intra în apă, trebuie să faceți un duș. Între duș și piscină nu aveți însă nici măcar prosop, și e cam „friguț”. Sunt doar câțiva metri, dar nu ar strica un halat pentru cei mici. (Noi luăm cu noi prin concedii unul de microfibră de la Decathlon.).
5. Parcul Național Thingvellir - istorie, coloane de bazalt și locul de întâlnire a două continente
Alături de Geysir și Gullfoss, Þingvellir National Park (scris și Thingvellir) este una dintre cele trei atracții de formează Golden Circle, cel mai popular circuit din Islanda.
Centrul pentru vizitatori vă va oferi o bună introducere în istoria locului, pe care apoi îl puteți explora la pas. Mai multe despre Thinvellir am povestit aici, după călătoria noastră de anul trecut. Cu copiii recomand să puneți pe lista locurilor de vizitat în acest loc și Oxarafoss și Silfra.
6. Zona geotermală Geysir
Geysir este atracția de pe Golden Circle care a impresionat-o cel mai mult pe cea mică. Spre deosebire de anul trecut, acum l-am vizitat și într-o zi cu soare, ceea ce a făcut experiența chiar mai plăcută.
Aici descoperiți o zonă extrem de activă, cu vulcani noroioși, izvoare geotermale fierbinți și impresionantul Strokkur – ce erupe la fiecare câteva minute. Geysir, cel care stă la originea denumirii de gheizer și care dă numele zonei geotermale, este inactiv de ceva vreme. După o lungă perioadă de inactivitate, a fost ”readus la viață” în anul 2000 de un cutremur. Atunci erupțiile au atins 122m înălțime și au durat chiar și două zile. Începând cu acel an, acestea au avut loc în jur de opt ori pe zi, dar în iulie 2003, activitatea a scăzut la de trei ori pe zi, după care gheizerul a intrat într-o perioadă de latență. Mai erupe în mod surprinzător o dată la câțiva ani (cele mai recente evenimente fiind in 2009 și 2016).
Marele Geysir nu este însă singurul gheizer din această zonă. Cel activ, și cel mai fotografiat în aceste zile, este Strokkur. Acesta aruncă în aer apă fierbinte până la 30 de metri, la fiecare câteva minute.
7. Gulfoss - impresionanta cascadă de pe Golden Circle
Aflându-se pe acest popular, traseu, Gullfoss este, probabil, cea mai vizitată cascadă din Islanda. Locul este amenajat și prietenos chiar și cu cei mai mici vizitatori. Vremea poate fi însă mai neprietenoasă, vântul fiind puternic chiar și într-o zi însorită.
Mai multe informații despre Gullvoss am scris <<aici>>
8. O vizită la Faxaflói Bay pentru a vedea pufinii
În apropiere de Reykjavik se află Faxaflói Bay, unul dintre locurile în care mii de pufini vin să își petreacă vara în Islanda, acesta fiind și locul în care își fac cuib. Am văzut mulți, mulți pufini acolo, însă cel din imagine este din alt loc 🙂
De ce? Pufinii sunt mici și nu te poți apropia de ei. Cel mai bine îi vezi cu un binoclu, iar pentru a-i fotografia ai nevoie de un teleobiectiv. (Binoclul găsiți pe barcă, deci la acest capitol nu e nevoie să veniți voi cu unul).
9. Gunnuhver - o altă zonă geotermală spectaculoasă
Peninsula Reykjanes este o zonă „fiebinte” a Islandei, fiind traversată de riftul Medio-Atlantic. Din acest motiv în această zonă sunt mai multe zone geotetermale, Gunnuhver fiind una dintre ele.
Culori vii, izvoare termale, bazine de noroi clocotind, fumarole, le puteți admira pe toate acolo.
10. Tunelul de lavă
Explorarea tunelului de lavă de la Raufarhólshellir, unul dintre cele mai lungi și mai cunoscute tuburi de lavă din Islanda, este încă o experiență inedită.
Veți afla informații interesante despre erupțiile vulcanice, timp în care veți merge pe calea lavei care a curs în timpul erupției Leitahraun, care a avut loc la est de munții Bláfjöll acum aproximativ 5200 de ani.
The Lava Tunnel – informații utile:
- se află cam la 45 de minute de Reykjavík și este ușor accesibil pe tot parcursul anului
- un tur standard durează 50-60 min și costul este de 6900 ISK/adult/ copil peste 16 ani (47EUR), 3450 ISK/ copil între 12-15 ani, iar cei sub 12 ani au gratuitate.
- există pachete cu transfer din Reykjavik, cu costul de 11900 ISK
Alte activități interesante pentru copii în Reykjavik și împrejurimi
Au fost mai multe locuri și activități care ne-au încântat în timpul petrecut în capitala Islandei. Ce anume vă mai recomand:
- o plimbare prin Reykjavik. Un oraș colorat și cochet cu câteva străzi pietonale în centru
- să vizitați podul dintre continente
- să mergeți pe la lacurile Gigvatnvatn și Kleifarvatn
- vizitați zona geotermală Seltún -Krýsuvík (în apropierea lacului de mai sus). Dacă aveți mai mult timp și vreme bună, puteți face o drumeție de 7km. În caz contrar, vă plimbați în zona principală, amenajată în apropierea parcării și ușor accesibilă.
Au mai fost și atracții pe care le aveam pe listă, dar la care nu am reușit să ajungem:
- Whales of Iceland – o expoziție despre balene. Programul de funcționare din perioada în care am vizitat noi Reykjavik-ul (12-17) nu s-a prea potrivit cu programul nostru 🙁
- National Museum of Iceland
- Viking World
Islanda este o destinație încântătoare pentru toate vârstele și care aduce câte ceva diferit în fiecare anotimp. Pe noi ne-a cucerit și vom reveni cu siguranță pentru a explora și alte locuri din magnifica insulă.
Dacă ai ajuns până aici, cel mai probabil ești și tu unul dintre părinții dornici de a explora lumea împreună cu cei mici. Te așteptăm și în Grupul Familiilor Călătoare!
Madi
Superbe pozele!
Sincer, nu m-am gandit niciodata la Islanda ca fiind o destinatie child-friendly, dar uite ca relatarile tale m-au facut sa imi schimb perspectiva.
Mi-am salvat articolul pe lista de destinatii posibile pentru o viitoare vacanta. Multumesc tare mult pentru toate detaliile oferite!
Carmen
Trebuie sa ajungem si noi acolo. Sunt multe lucruri interesante de vazut.