Top
  >  Călătorii în familie   >  Cum alegem destinația când vrem să călătorim în timpul sarcinii
destinații pentru femei gravide - călătorii în sarcină

Spuneam într-un articol anterior că nu am renunțat la călătorii cât am fost gravidă, dar că am fost mult mai atentă la detalii când am planificat vacanțele.

O primă provocare a fost cea de a alege destinațiile potrivite pentru perioada sarcinii, astfel încât să echilibrez dorul meu de ducă și setea de explorare cu responsabilitatea de a mă asigura că și eu și copilul suntem în siguranță. Am evaluat și ponderat mai mulți factori la fiecare decizie de a pleca de acasă:

  1. Perioada
  2. Riscurile pentru sănătate
  3. Tipul de vacanță, durată, buget
  4. Activitățile pe care le puteți face la destinație
iran destinații de călătorie în sarcină - vacanțe gravide

Shiraz, Iran – aproximativ 5 luni de sarcină

1. Perioada potrivită pentru călătorii în timpul sarcinii

Trimestrul de sarcină

În teorie, cel mai bun moment de plecat în vacanță este în trimestrul doi – când de cele mai multe ori se termină grețurile și oboseala, dar încă te mai poți mișca relativ ușor. De aceea, aveți șanse mai mari sa va bucurați de o vacanță mai îndepărtată atunci, când drumul nu mai este așa o corvoadă. Păstrați destinațiile apropiate și familiare (care oferă un grad crescut de confort) pentru primul și ultimul trimestru.

După cum spuneam însă, fiecare sarcină este diferită, deci va puteți aștepta oricând ca lucrurile să nu meargă cum le-ați planificat.

Perioada anului

Un alt element important în alegerea locului în care vreți să călătoriți, cu sau fără copil, este perioada anului, care poate fi mai mult sau mai puțin potrivită pentru a vizita un anumit loc. Gravidelor le este în general recomandat sa evite temperaturile extreme, ceea ce nu este de ignorat.

Puteți afla cam pe unde găsiți vreme bună în perioada dorită aici.

2. Riscurile pentru sănătate

Epidemii sau riscul de îmbolnăvire.

Pentru o impresie generală legată de epidemii, imunizări recomandate, riscuri de îmbolnăvire puteți consulta site-ul CDC. Pentru recomandări adaptate cazului vostru specific, discută cu medicul care urmărește sarcina și, pentru destinații exotice, cu un epidemiolog. Cel din urma va pune întrebările relevante contextului vostru – pe lângă starea de sănătate sunt și alți factori pe care îi ia în considerare – de exemplu:

  • sezonul la destinație (unele boli tropicale sunt mai frecvente în sezonul ploios),
  • itinerariul detaliat (chiar în aceeasi țară, zone diferite pot presupune riscuri diferite)
  • tipul de cazare ales
  • activitațile planificate

Dacă gravida are vreo forma de trombofilie și urmează un zbor mai lung ar trebui să discute și cu medicul hematolog.

Zika

Deși se încadrează la capitolul „epidemii”, am ținut să o menționez separat, având în vedere riscurile pe care acest virus le prezintă pentru copil. Contactarea acestui virus în timpul sarcinii a fost asociată cu riscul de microcefalie și a altor malformații congenitale.

Pentru a vedea ce țări sunt în categoria de risc ridicat puteți consulta această hartă.

Sistemul de sănătate

Este important să înțelegeți la ce va puteți aștepta în cazul în care aveți nevoie de asistență medicala. O primă impresie vă puteți face consultând această hartă, care oferă un rating pentru fiecare țară. (Definițiile și criteriile de evaluare pot fi găsite aici)

3. Tipul de vacanță pe care o doriți în perioada sarcinii, durată, buget

Am trecut toate aceste aspecte sub același punct, deoarece le vad ca trebuind prioritizate în funcție de propriile voastre criterii, ce depind la rândul lor de experiența dorită.

De exemplu, confortul unui zbor mai scurt, cu o escala convenabilă, nu a fost prioritar înainte de a rămâne gravidă (sau a călători cu copil mic) dar a devenit apoi. Zborurile mai convenabile costă, de cele mai multe ori, mai mult, deci bugetul trebuie redirecționat din altă parte…sau crescut.

Călătoriile cu mașina ar trebui și ele reevaluate ca durată și, probabil, cost. Când ești gravidă un drum de 10 ore poate deveni mult mai greu de suportat (sau chiar nerecomandat de medic). Asta presupune sa parcurgi aceeași distanță în două zile, să plătești o noapte de cazare în plus, etc.

calatorii in sarcina - Malaysia - destinații gravide

Georgetown, Penang, Malaysia – aproximativ 3 luni de sarcină

4. Activitățile potrivite pentru gravide pe care le puteți face la destinație

Există locuri în care cele mai atractive activități nu sunt compatibile cu sarcina. Documentați-vă în detaliu, după care cumpărați biletele de avion.

De exemplu, nu ar fi plăcut sa afli numai după ce ai luat bilete spre Krabi că plajele acelea superbe din poze sunt accesibile numai cu longtail boat sau speedboat. Sunt bărci mici, în care simți fiecare val, iar șocul repetat poate afecta sarcina. În unele locuri operatorul nu te va întreba nimic, (ex: Thailanda), în altele semnezi ca nu ești gravidă când achiziționezi turul (ex: Malaysia).

Am încercat să cuprind ideile principale în cele patru mari puncte prin care va îndemn să treceți, în orice ordine vă este mai ușor. Sper ca aceste întrebări să vă fie de folos în a selecta destinația potrivită de călătorie în perioada sarcinii. Nu știu alții cum sunt, dar eu cât am fost gravidă am simțit o mare nevoie de câte o vacanță și deconectare de cotidian.

post a comment