fbpx
Top

China

Țara contrastelor

La momentul acela al vieții mele, China a fost un loc care m-a surprins prin contrastele și diversitatea ei, o experiență care a rupt niște asocieri pe care nici nu eram conștientă că mintea mea le face automat.

Călătoria mea în China s-a întâmplat acum destul de mulți ani (2013), pe vremea când trendul de a pleca prin lume pe cont propriu în destinații îndepărtate abia lua avânt. La fel, antrenamentul meu în a naviga printre informațiile limitate, trunchiate și uneori contradictorii era încă la început. Se mai adaugă și faptul ca același obiectiv se poate scrie in N moduri diferite când e tradus din scrierea chineză și avem ingredientele unei experiențe interesante. Nu eram chiar la prima plecare din Europa, dar totuși oarecum începătoare în ale călătoritului.  Căutam ceva „altfel” și exact asta am găsit.

Am văzut o țară care dansează uneva între comunism și capitalism, care îți va arăta simboluri ale ambelor lumi, alaturare care creaza contraste uneori izbitoare, alteori subtile. Am avut cam tot timpul senzația că „ceva nu se leagă”. Un exemplu superficial:  trenuri de mare viteză, zgârie nori, branduri internaționale la fiecare pas (inclusiv un McDonalds in varful muntelui) par greu de integrat cu faptul ca nu prea puteam să cumper acel bilet de tren sau hamburger folosind un card VISA, să accesez un anume site sau să postez pe Facebook (fară VPN).

De ce să mergi acolo:

Pe scurt, pentru că este o experiență cu de toate: peisaje diverse și uimitoare, o cultură unică, o istorie bogată, ba chiar găsești și locuri pentru plajă dacă vrei neapărat.

Organizarea unei călătorii în China

Când să mergi:

Având în vedere suprafața mare a țării, vă recomand să verificați perioada optimă pentru zonele specifice în care vreți să ajungeți. 

Perioada Noiembrie-Martie este considerată în general extra-sezon. Dacă vremea nu este un impediment pentru activitățile planificate, poate fi însă un moment bun de a beneficia de prețuri mai scăzute și mai puțină aglomerație.

Vara (Iunie-August) este potrivită în special pentru a vizita zonele mai înalte (Guilin, Zhangjiajie). Este însă o perioadă de vârf, cu prețurile și cozile (dezordonate) aferente.

Primăvara (Aprilie-Mai) și toamna (Septembrie-Octombrie) par a fi perioadele care să ofere un bun echilibru între vremea încă placută și costul călătoriei.

Dacă vreți să experimentați o mare sărbatoare locală fiți pregătiți de prețuri ridicate și aglomerație, cu A mare și bold. Dacă îmbulzeala și gălăgia vă oferă o stare accentuată de disconfort, gandiți-vă bine înainte de a planifica atunci concediul. În unele ghiduri acele perioade sunt considerate cele mai puțin potrivite de a vizita China.

Zhangjiajie China

“Zhangjiajie National Forest Park”

Templul Lingyin Hangzhou China

“Never Ending Footsteps”

Itinerariul

…a fost complicat de stabilit. Eu, când planific un concediu, sunt ca un copil mic într-o cofetărie. Dacă unii preferă să manânce o prăjitură mare mare, eu vreau să gust câte puțin din cat mai multe … de fapt, eu aș vrea  să gust mult din cât mai multe, dar niciodată nu mi-a permis timpul 🙂

Am început să construiesc itinerariul pornind de la destinațiile standard: Shanghai, Xi’An, Beijing. De aici încolo s-a complicat problema…căci au mai apărut si alte prăjiturele pe raft: Wulingyuan, Mount Emei, South China Karst, Huangshan, Huanglong Scenic Area, Guilin, Danxia, Luoyang Longmen Grottoes, Suzhou, Hangzhou, Sichuan Giant Panda Sanctuaries etc.

Aveam doar doua săptămâni la dispoziție pentru călătoria în China, cu tot cu drum(uri). Era imposibil să gust din toate, pofta era mare…așa că a trebuit sa fac niște alegeri. A durat ceva de când am luat biletul de avion (București – Shanghai; Beijing-București) și până când am bătut in cuie traseul. Și am tot tricotat la rezervări… și am mai desfăcut un rând si l-am făcut la loc… și mi-am mai lăsat loc de întors … până cu o săptămână înainte să plecăm 🙂 Nu a fost deloc simplu să aleg, am făcut multe scenarii, parcă mă durea de fiecare data când renunțam la un loc.

În final am împărțit timpul astfel:

 • Shanghai 3,5 zile – de aici am făcut două excursii de câte o zi în Hangzhou și Suzhou. (Hotelul ales a fost aproape de gară tocmai pentru a fi foarte bine conectat la mijloacele de transport în comun).
 • Zhangjiajie – 2,5 zile – 3 nopți de cazare – prima și ultima în oraș, cea din mijloc în Zhangjiajie National Forest Park
 • Xi An – 2 zile
 • Luoyang Longmen – o zi – oprire pe drumul dinspre XiAn spre Beijing cu trenul de mare viteză
 • Beijing – 3 zile

Nu cred că am stat prea mult nicăieri, locul în care mi-aș fi dorit cel mai mult să petrec încă o zi a fost Zhanjiajie (să pot savura mai pe îndelete timpul pe munte).

Jinshanling Marele Zid Chinezesc

“Marele Zid Chinezesc”

La ce să te aștepți:

Ca peste tot, oamenii sunt de toate felurile. Călătorind cu mintea deschisă poți încerca să te abții de la a emite judecăți și a lua lucrurile așa cum sunt, ca parte a experienței. Ce ne-a sărit în ochi:

 • Mulți oameni sunt foarte dornici sa te ajute și o fac complet dezinteresat. De exemplu: după ce a înțeles unde vrem să ajungem (long story), o tânără a zis “follow me”, ne-a condus pana in stația de autobuz și a stat cu noi până ne-a urcat in mașina care trebuie. Am întâlnit mai mulți astfel de oameni care chiar se străduiau să ne fie de ajutor, chiar dacă cu greu înțelegeau ce vrem (google translate nu era la nivelul de azi) și nici nu știau să se exprime în engleză.
 • din păcate, cei plătiți să facă viața turistului mai ușoară nu sunt toți la fel de dornici sa o facă (aici ii am in minte pe cei de la recepția anumitor hoteluri… cum ar fi unul de 4* in centrul Beijingului). In general orientarea către client era puțin mai altfel înțeleasă decât prin alte țări și nu într-un sens pozitiv (ceea ce nu înseamnă ca nu există și excepții)
 • părul alb îți cam asigură un loc în mijloacele de transport. În mod frecvent se găsea cineva să îi cedeze locul mamei mele, chiar și în microbuze aglomerate. Ea nu e chiar bătrână, dar părul alb (aproape complet) se pare că le atrăgea atenția.
 • scuipă. Zgomotos, mult, oriunde. Când mergi pe stradă și vrei sa intri in depășirea unui pieton, ciulește bine urechile! Dacă auzi acel sunet, deloc plăcut, pe care îl face un om când își curata gâtul, mai așteaptă puțin … sau așteaptă-te sa fii lovit. (De dragul celor cu stomacul sensibil, nu voi intra in detalii)
 • vorbesc mult si tare
 • nu există noțiunea de stat la rând. Se strecoară in orice spațiu care le permite să ajungă mai repede în față. Ideea de “spațiu personal” pare sa le fie total străină.
West Lake Hangzhou China

“Lacul de Vest – Hangzhou”

Luoyang Longmen China

“Grotele Luoyang Longmen”

Sfaturi practice pentru călătoria în China

Având în vedere timpul lung trecut de la momentul vizitei noastre, nu voi intra în detalii organizatorice și legate de costuri. Cel mai probabil multe s-au schimbat de atunci. Mă limitez la câteva chestiuni practice pe care să le aveți în minte când faceți documentarea, deoarece ar putea să vă scutească timp, bani si nervi:)

Cumpărați o cartelă prepaid cu date incluse și VPN (internetul e cenzurat în China, deci VPN-ul e obligatoriu pentru a avea acces la rețelele sociale și nu numai). Eu am cumpărat în avans SIM-ul și serviciul VPN de la un furnizor local (cum guvernul tot încearcă să blocheze serviciile de acest gen, m-am gândit că cei de acolo au informații actualizate). Când am ajuns în prima zi la hotel acolo mă  aștepta un plic cu SIM-ul și instrucțiuni detaliate pentru a instala serviciile extra.

Cel mai probabil poate fi găsită și o variantă mai ieftină, am optat pentru cea cu cele mai puține bătăi de cap și timp pierdut. Am fost mulțumită de serviciu (trimis mail sâmbătă noaptea la 4 AM la suport si când m-am trezit aveam deja răspuns, problema rezolvata rapid, etc).

O baterie externă va fi utilă. Cat stăteam pe VPN se descărca bateria într-un ritm alarmant.

Cash!!! Întotdeauna sa te asiguri ca ai suficienți yuani la tine, indiferent de ce îți spun intuiția si logica. Ex: in Xi’an North (gara pentru trenuri de mare viteza) si stația de metrou aferenta nu exista niciun bancomat sau o casa de schimb valutar. Evident, am constatat acest lucru deoarece nu acceptau plata cu cardul la ghișeul de bilete (exceptând UnionPay, cardurile locale). Este foarte posibil să se fi schimbat acest aspect, dar cred ca necesită o documentare

Instalează Google Translate – există foarte multe locuri uimitoare care nu sunt incluse in itinerariile agențiilor de turism. Poate fi un argument in plus pentru a călători pe cont propriu. (De exemplu, pe vremea aceea în Zhangjiajie National Forest Park am numărat in două zile maxim 10 non-asiatici, cu tot cu noi.) Numărul infim de turiști străini se traduce însă și prin: lipsa vorbitorilor de engleză, raritatea marcajelor in engleză.

Trenul de mare viteza (G Train) este o alternativă de luat in considerare pentru transportul intern. E foarte bine și curat la cls a II-a. Noi am descoperit asta după ce am luat bilete la cls I, în speranța că acolo voi găsi priză să îmi încarc telefonul (fără de care eram pierdută). Am constatat ca nu au prize la fiecare scaun…

Luați biletele din timp, mai ales când sunt puține opțiuni pe ruta respectiva. Daca lăsați cumpărarea biletelor pe ultimul moment riscați să rămâneți cu doua opțiuni: plecați in alta zi sau … veți descoperi ca există și o clasă la care biletele sunt mai scumpe ca la cls I.

Re-confimați orice rezervare cu o zi înainte, mai ales daca rezervarea a fost făcută prin intermediul unui site sau al unei agenții din China. Am avut doua experiențe de genul: panica – nervi – nervi – nervi – upgrade (oferit de companie din proprie inițiativă) :). Ne-am ales cu un zbor la business în loc de economy, și cu un tur privat la Jinshangling, în locul unuia de grup. (As fi preferat însă sa nu trec prin primele etape… long story)

Agenții locale: aruncați un ochi http://www.cits.net/ si http://english.ctrip.com/ când faceți rezervările. Am găsit biletele de avion pentru zborurile interne semnificativ mai ieftine decât pe orice alt site.

Când vine vorba de locurile văzute, mi-ar fi greu să spun care mi-a plăcut cel mai mult. Două dintre ele s-au remarcat prin numeroase  “awe moments”. Primul a fost Zhanjiajie National Forest Park, iar al doilea Marele Zid (segmentul Jinshanling). Deși cred că am vazut sute de fotografii (numai in lunile in care am planificat vacanța), când am ajuns pe zid am avut un sentiment pe care mi-e greu sa îl descriu…sau sa îl capturez in poze.

Cred că singura recomandare pe care o pot face cu maximă încredere este să luați lucrurile așa cum sunt. China are potențial să vă calce pe multe bătături. Dacă reușești însă să te detașezi, să fii doar un spectator, să îți reamintești că scopul călătoriei e de a asculta nu de a judeca, vei putea să te bucuri de ce are de oferit.

Locuri și experiențe

Despre locurile văzute și experiențele avute am povestit mai pe larg în aceste articole:

6

post a comment