fbpx
Top

Iordania

Itinerariu pentru o călătorie de 9 zile în Iordania pe cont propriu

De ce un itinerariu de 9 zile în Iordania? Pentru că două-trei zile mi se par insuficiente și nu văd rostul vacanțelor de o săptămână. (S-ar irosi un weekend, după cum ziceam și aici). Iordania este una dintre destinațiile care cred că merită descoperite mai departe de atracțiile sale celebre. Chiar și acestea, cum ar fi maiestuoasa Petra, pot dezvălui „cotloane” mai puțin familiare din pozele de pe Instagram atunci când sunt explorate pe îndelete.

Pentru a putea să vizualizați mai ușor traseul propus, la finalul articolului găsiți o hartă cu obiectivele incluse.

Ziua 1 – Jerash

Nu știu cum mai sunt zborurile către Amman în această perioadă, dar când am fost noi orarul de zbor era unul foarte neprietenos cu somnul. Țin minte că am ajuns acolo spre dimineață așa că în prima zi nu ne-am trezit chiar devreme și nici chiar plini de energie. Am ales să plecăm spre Jerash, cu mașină și șofer luate de la hotel. Prețul, pe care am uitat să îl notez, era unul care se încadra în ceea ce citisem în faza de documentare așa că nu am mai căutat și prin alte locuri.

A fost o decizie pe care nu am regretat-o, deoarece șoferul vorbea engleză, era prietenos, comunicativ și ne-a făcut ziua și mai plăcută. La finalul zilei l-am rugat să ne recomande un loc în care mănâncă localnicii fără fițe. Și așa a și fost cel recomandat. Mâncarea a fost delicioasă, iar mansaf-ul neegalat de tot ce am mai încercat ulterior.

Ruinele romane de la Jerash

Ruinele de la Jerash sunt considerate a fi unul dintre cele mai mari și bine păstrate situri romane din afara Italiei, în special din zona Orientului Mijlociu. Istoria sa începe însă mult înapoi în timp, înainte de a fi absorbit de Imperiul Roman în anul 63 î.e.n. Puteți afla mai multe de aici și aici.

Înarmați cu câteva articole care să vă folosească drept ghid, puteți petrece acolo cam jumătate de zi descoperind la pas domol vechiul oraș.

Ziua 2 – la pas prin Amman

În cea de a doua zi ne-am lăsat pierduți pe străzile din orașul vechi, plimbându-ne uneori fără o țintă anume. Ce am avut însă pe listă și ni s-a părut interesant:

Citadela din Amman

Un loc care vorbește despre numeroase civilizații, Citadela din Amman mai are povești de dezvăluit. Încă nu este complet excavată deși arheologii o studiază de mai bine de 90 de ani. Clădirile reprezentative sunt Templul lui Hercule, Palatul Umayyad și Biserica Bizantină, însă vestigiile ocupă o zonă mult mai largă ce depășește zidurile fortificației.

Aici puteți vizita și Muzeul de Arheologie al Iordaniei.

Amfiteatrul Roman

Ca orice oraș roman care se respectă, Philadelphia, actualul Amman, avea amfiteatrul său. Inițial construit prin secolul 2, avea o capacitate de aproximativ 6000 de locuri. A fost restaurat și mai este folosit și în zilele noastre pentru diverse evenimente.

Pe seară aveți posibilitatea de a cunoaște o față a Amman-ului de azi pe Rainbow street, o zonă cu cafenele și restaurante chochete frecventate în mare parte de tineri.

Ziua 3 – pe lângă Marea Moartă, în drum spre Aqaba

În cea de a treia zi am luat mașina închiriată și am pornit către Aqaba. Planul de acasă prevedea o oprire de câteva ore pentru plajă și baie la Marea Moartă. Nu a devenit realitate însă, fiind o primăvară neobișnuit de rece în acel an. Ni s-a mai stricat și mașina pe drum, deci pe lângă ghinionul cu vremea mohorâtă a venit altul și mai mare.

Lăsând asta la o parte, pentru această zi aveți două opțiuni:

    1. plajă și baie la Marea Moartă – unele resorturi permit și accesul celor din exterior, contra cost. Mai există de asemenea și un fel de beach clubs (ce au inclusiv piscine) pentru cei ce vin în zonă doar pentru câteva ore.
    2. dacă perioada anului nu e cea mai fericită, mergeți direct către Aqaba și petreceți jumătate de zi explorând orașul (de mai mult nu aveți nevoie) și/sau programați-vă o sesiune de scufundări pe timpul nopții.

În orice scenariu v-ați afla, savurați călătoria și opriți pentru poze. Puteți face un mic ocol către Muzeul Mării Moarte și Dead Sea Panoramic Complex de unde priveliștea este impresionantă (chiar și pe ploaie).

Ziua 4 – plajă și scufundări la Marea Roșie

Nu am încercat să facem snorkeling, dar înțeleg că poate fi o opțiune pentru petrecerea zilei. Pentru scufundări există dive shops care le organizează de pe plajă, altele de pe barcă. Aveți de unde alege, în funcție de preferințe și buget.

Noi am optat să mergem cu Ahlan Aqaba Scuba Diving Center și am avut o experiență foarte plăcută din toate punctele de vedere: echipament, barcă, ghid, dive, etc.

Ziua 5 – Wadi Rum

Imaginile nu prea fac cinste acestui loc, rupt parcă din altă lume. Vă recomand să îl descoperiți singuri și să îi oferiți măcar o noapte petrecută acolo în mijlocul deșertului.

În funcție de buget, timp și condiția fizică, puteți alege un tur care să vi se potrivească. Wadi Rum este rezervație naturală, arie protejată în care se poate intra doar cu ghid. Noi am ales Jordan Tracks, cu care am avut o experiență memorabilă.

Ziua 6 – Plimbare cu cămila în Wadi Rum, seara și după amiaza la Petra

După noaptea petrecută în deșert și cel mai revigorant duș din viața mea, a urmat un drum cu cămila până în Wadi Rum Village, unde ne lăsasem mașina. Un drum poate cam prea lung. O alternativă mai potrivită aș găsi acum a fi o plimbare scurtă de vreo 10 minute și transferul până în sat cu Jeep.

Din sat aveți de condus două ore până în Wadi Musa, ceea ce vă lasă după-amiaza liberă pentru a explora Petra și a reveni apoi seara la spectacolul de sunet și lumină.

PETRA

Orașul roz, pe jumătate construit, jumătate sculptat în stâncă este un obiectiv includ în orice itinerariu de călătorie în Iordania.

Situat între Marea Roșie și Marea Moartă și locuit încă din timpuri preistorice, acest oraș nabateean, a fost un important nod al comerțului între Arabia, Egipt și Siria-Fenicia. Este unul dintre cele mai faimoase situri arheologice din lume și impresionează atât prin arhitectură, istorie cât și cadrul natural în care se află. (Mai multe, aici)

Recomandarea mea ar fi să îi alocați minim o zi și jumătate pentru a descoperi Petra fără grabă și să aveți răgazul de a o savura.

Ziua 7 –  Petra

Ziua 8 –  Little Petra, Kerak, Madaba

Începeți o zi pe drumuri pe care o puteți încheia fie în Madaba, fie la unul dintre hotelurile de la Marea Moartă

Little Petra

Siq al-Barid („canionul rece”) face parte din Parcul Arheologic Petra, deși este accesat separat și mai puțin frecventat de turiști. Se află la nord de Petra și, după cum sugerează și numele, este mult mai redus în dimensiuni, constând din trei deschideri mari conectate printr-un canion de 450 de metri. 

Al Karak

Al Karak este cel mai mare și bine conservat castel din Iordania, a cărui istorie se întinde de-a lungul mai multor secole. 

Madaba

Madaba este cunoscută pentru mozaicul din secolul al VI-lea din Biserica Ortodoxă Grecească Sf. Gheorghe ce reprezintă harta Țării Sfinte. În apropierea sa se găsesc mai multe puncte de atracție cu semnificație religioasă:  Biserica Fecioarei Maria (cu mozaicuri și artefacte din epoca elenistică, romană, bizantină și islamică), Muntele Nebo, Izvorul lui Moise.

Ziua 9 –  Wadi al Mujib

Pentru ultima zi a acestui itinerariu vă propun să descoperiți Wadi al Mujib, unul dintre motivele principale pentru care ne dorim să revenim în Iordania. Am rămas cu gândul la acele trasee prin canioane inundate, pe care nu le-am putut parcurge data trecută din cauza vremii. (Deși am fost la final de Aprilie, toate erau închise din cauza unor inundații recente).

Detalii despre trasee și nivelul de dificultate găsiți aici.

După Wadi Al Mujib vă puteți relaxa la unul dintre multele SPA-uri ale hotelurilor de la Marea Moartă sau cu o plimbare de seară prin Madaba. Ambele locuri sunt suficient de apropiate de aeroport încât să nu fie nevoie să vă reîntoarceți în Amman înaintea zborului.

Itinerariu pentru o călătorie de 9 zile în Iordania - harta cu punctele de interes

0

Comments:

  • Edi

    noiembrie 8, 2021

    Salut. Oare cat a costat toata excursia?

    reply...
  • Catrin

    februarie 19, 2023

    Servus. am gasit pe siteul tau raspunsul pt Wadi Rum, si anume cei de la Jordan Truck Agency.
    dupa ce am citit o mie de comenturi bune si mai putin bune despre bedouin camps, m am gandit de 2 ori si cred ca e cea mai buna solutie, ca ajungand in Aqaba aeroport sa i las pe cei de la agentie sa se implice. (varianta cea mai ok pt 2 turisti :mama+copil).
    poate daca vezi msj on time, imi spui te rog si care e procedura sa i abordez, daca trebuie sa am grija la ceva anume.
    multumesc in avans

    reply...

post a comment