Munca de acasă… în deplasare – Ghidul începătorului
Compania ta a anunțat că mai prelungește munca de acasă pentru câteva luni și, după perioada de izolare, te-ai cam plictisit de propria casă. Nu te-ai gândit vreodată sa devii digital nomad, dar parcă acum ideea de a putea munci o perioadă din altă parte sună mai tentant ca oricând.
Începi să te gândești unde ai merge. În căutările destinației potrivite vei găsi o mulțime de topuri despre „cele mai bune locuri pentru digital nomads”. Le-am găsit oarecum inutile. De ce?
- Pentru că in unele țări nu vom avea cum ajunge prea curând
- Pentru că ponderea criteriilor este diferită – și de la un top la altul și față de nevoile unui angajat, nu mai spun de prioritățile personale
Sau poate ai deja în minte o destinație și ai vrea să explorezi cum ar fi să mergi acolo.
În oricare dintre scenarii te-ai afla, recomand o primă oprire pe site-uri ce te ajută să îți faci o primă impresie despre viața de „rezident pe termen scurt” în anumite țări, cum ar fi acesta. Este bazat însă, ca toate de acest gen, pe medii și generalizări. Analizează mai în detaliu aspectele critice pentru tine! Caută informații suplimentare și trece-le prin filtrul propriu! Cei care au acest stil de viață deja își cunosc necesitățile, au exercițiu în alegerea următorului loc pe care îl vor numi „acasă”. Au și mai multă flexibilitate în a-și alege momentul potrivit.
Am scris articolul având în minte un angajat full-time, al cărui venit depinde de acel loc de muncă. Un om care are mai puțină flexibilitate în a negocia deadline-uri, pauze între proiecte, orele la care lucrează.
M-am gândit la care ar fi lucrurile de bifat pentru a spori șansele de reușită ale unei asemenea evadări din cotidian. În definiția mea „reușită” înseamnă să îți poți asigura productivitatea optimă, astfel încât să poți livra ce ai de livrat la job și să ai și un echilibru între viața personală și muncă. Ar trebui ca doar tu să simți că lucrezi din altă parte, nu și colegii tăi.
1. Conexiunea la internet
Un aspect pe care recomand să îl evaluezi cu foarte mare atenție. Banda acceptabilă în vacanță s-ar putea să nu fie suficientă atunci când trebuie să muncești.
Acum câțiva ani, când eram în concediu în Nusa Lembongan, a apărut brusc oportunitatea unui interviu online la o companie pentru care îmi doream mult să lucrez. Ei nu puteau amâna, eu eram deja plecată spre Indonezia când l-am stabilit. Le-am expus situația și am specificat clar că nu știu dacă voi avea o conexiune pe care să mă pot baza. Au insistat să îl programăm.
Mi-am luat un SIM local cu date, cel mai bun din punct de vedere rețea după documentarea prealabilă, ca să nu mă bazez doar pe WI-Fi-ul hotelului. Am făcut teste și de pe WiFi și cu internetul mobil. Până la momentul interviului totul părea să funcționeze cum trebuie, nu ideal, dar acceptabil. Atunci a picat totul. Sunetul era întrerupt și cu întârzieri foarte mari, imaginea inexistentă. Era imposibil să ne înțelegem.
Imaginizează-ți cam cum ai putea munci dacă zilnic ai păți asta.
Ca să poți evita un astfel de scenariu:
-
-
- Evaluează cu grijă nevoia, sau apelează la departamentul IT pentru a sugera un standard minim necesar. Aceștia pot face o evaluare pertinentă, având în vedere aplicațiile utilizate. Pentru o primă filtrare, până ai un răspuns de la specialist, poți verifica specificațiile minime pentru conferințe pe Zoom. Urmărește toate caracteristicile menționate, nu doar banda! De exemplu, o latență mare va îngreuna mult dialogul.
- Verifică nivelul general al țării pe care o ai în minte în ceea ce privește viteza internetului. Cu cât vei fi mai departe de orașele mari, cu atât riscul de a nu putea avea o conexiune bună va crește.
- De exemplu, dacă visezi să stai pe o insulă din Grecia și să lucrezi de acolo, este foarte probabil să ai niște probleme din punctul ăsta de vedere. Țara nu stă deloc bine nici la nivel general, cu atât mai puțin în zonele îndepărtate.
- Cere rezultatele de pe speedtest.net, locațiilor selectate pe lista scurtă. Aș recomanda să facă testul și de pe Wi-fi dar și pentru conexiunea mobilă – să știi ce alternative ai.
-
2. Restricțiile de călătorie
Evident, este mai sigur să planifici plecarea într-un loc care deja a comunicat niște condiții clare de deschidere a turismului. Țările care „consideră să” deschidă la o anumită dată, dar care nu au făcut o comunicare oficială cu condițiile specifice de intrare, pot fi un risc. Țin nevoia să subliniez necesitatea de a verifica informațiile pe site-urile oficiale ale autorităților din țara respectivă. În ultima vreme văd (mult prea) multe bloguri de călătorii cu articole pe această temă folosind titluri ce induc în eroare. (”Țara X a decis să…” este de fapt ”există o propunere ca țara X să…”)
3. Fusul orar și orele de lucru
Urmărește care sunt orele în care ai cele mai multe interacțiuni cu colegii și vezi cum ar arăta programul tău pe fusul orar de la destinație. Poți să susții acest ritm toată perioada? Cum s-ar desfășura zilele tale acolo?
4. Transportul
Mașina va fi în viitorul apropiat un mijloc de transport preferat, mai ales pentru acest scop. Are două mari beneficii: poți lua cu tine mai multe bagaje și ai mai mult control legat de data plecării-sosirii la destinație.
Călătoria cu avionul are și ea avantajele bine-cunoscute: mai puțin timp petrecut pe drum, accesul în destinații mai greu accesibile cu mașina (ex: insule). În următoarea perioadă însă există riscul de a se mai anula zboruri și rute, independent de deschiderea granițelor ci motivate de profitabilitatea scăzută. În plus, potențiala expunere la virus este mai mare în acest scenariu și măsurile de siguranță, deși absolut necesare, pot aduce un disconfort suplimentar.
5. Cazarea
Când alegi o cazare pe termen mai lung prioritățile se pot schimba semnificativ. Locul în care ți-ai petrecut o săptămână de vis în vacanță poate să nu fie ideal pentru o lună în care vrei să lucrezi. Asigură-te că ai un spațiu de lucru care îți oferă confort și liniște. Nu pare prea sănătos să lucrezi o perioadă lungă doar cu laptopul în brațe. Printre altele, mai devin oarecum necesare și mașina de spălat, fierul de călcat….sau un serviciu de curățătorie în apropiere și la un preț convenabil.
Lucrurile devin mai complicate în alegerea cazării atunci când în peisaj sunt și copii. Consider critic în acest caz să ai o cameră separată, pentru a fi izolat. Minimul necesar ar fi un apartament cu camera de zi și dormitor – încăperi separate.
Căutarea unuia pe site-urile de profil vă va lua ceva timp, pentru că nu toți proprietarii au aceeași definiție. De exemplu, pe Airbnb daca selectezi proprietăți cu un dormitor îți vor fi afișate și studio-uri (garsoniere) și locuri cu cameră de zi + dormitor (apartament cu două camere).
Alege cazări cu anulare gratuită, mai ales dacă mergeți până acolo cu avionul. Contravaloarea acesteia pentru o lună de zile nu sună chiar a sumă pe care să te simți confortabil să o împrumuți proprietății până vei putea reprograma. Marele dezavantaj Airbnb este că și în cazul ”anulării gratuite” comisionul lor nu este rambursabil (și nici neglijabil). Pentru închirierea pentru o lună am găsit și „anulare gratuită, până pe data x, mai puțin comisionul și primele 30 de zile”…deci nu rămânea nimic rambursabil.
Unde găsești apartamente de închiriat:
-
-
- Pe Airbnb – personal nu mă încântă platforma, în principal din motivele menționate mai sus. Nu pot nega însă avantajele pe care le oferă: reduceri pentru perioade mai mari – la alegerea proprietarului. Pentru o lună am găsit discount-uri variind de la 0 la 48%.
- Pe Booking.com – aici însă nu am întâlnit reduceri pentru perioadă mai lungă.
- TripAdvisor – o sursă utilă pentru a identifica locuri de cazare, pe care apoi le poți contacta direct sau prin intermediul site-urilor sugerate. Recomand să cauți un contact de la cazare și să le scrii un e-mail menționând perioada dorită. Am primit astfel și oferte cu reduceri de 30 – 50% comparativ cu prețul de pe site, pentru același apartament. Nu toți răspund la e-mail, iar dintre cei care răspund nu toți oferă un discount semnificativ, însă cred că merită efortul.
- Recomandări de pe grupuri de călătorii. O metodă pe care o găsesc puțin eficientă, deoarece standardele diferă mult de la persoană la persoană, iar mulți dintre cei care răspund nu argumentează recomandarea. Dacă pe TripAadvisor vezi direct niște poze și un scor care reflecta opinia a sute de oameni (uneori), aici e o singură părere. Dacă ai răbdarea și timpul să stai să cauți și alte review-uri despre fiecare dintre locurile sugerate poți da uneori peste acele „hidden gems”.
- Alte platforme de închiriere a apartamentelor și caselor de vacanță: Home Away, Holiday Lettings, Flipkey. Caută și site-uri locale, pot avea prețuri mai avantajoase.
-
6. Costurile
Pentru a vedea un cost total, am luat în calcul cinci categorii mari: costul transportului până la destinație, costul transportului la destinație, cazarea, cost mediu/ zi pentru mese, cost mediu/ săptămână pentru activități, „altele”. Le voi detalia pe rând:
-
-
- Costul transportului până la destinație include toate mijloacele de transport folosite și cheltuielile aferente drumului. De exemplu, daca vreți să mergeți într-o insulă grecească:
- Cu mașina: combustibil + costul cazărilor de pe drum + costul meselor pe perioada drumului + feribot
- Cu avion: prețul biletului (inclusiv taxe de bagaje și altele, unde este cazul) + transfer de la aeroport la hotel
- Costul transportului la destinație – mijloace de transport în comun/ mașină închiriată/ mașina proprie. Pentru ultimele două ar trebui să includă și o estimare pentru costul combustibilului și al parcării.
- Costul mediu pe zi pentru mese (fie că alegeți să gătiți sau să mâncați la restaurante) îl puteți calcula ajutându-vă de informațiile de pe Numbeo și Expatistan, lasând o marjă de eroare.
- Costul mediu pe săptămână al activităților, poate fi estimat cu ajutorul site-urilor mai sus menționate sau a ofertelor de pe platforme precum Klook.com.
- Altele – toate cele care nu se încadrează în categoriile de mai sus, dar apar. Eu am luat istoricul cheltuielilor de pe card din ultimele trei luni și m-am gândit cam care dintre ele ar putea apărea, care au fost aproximativ sumele cheltuite aici, pentru a le estima pentru alte țări.
- Costul transportului până la destinație include toate mijloacele de transport folosite și cheltuielile aferente drumului. De exemplu, daca vreți să mergeți într-o insulă grecească:
-
În cazul în care costul este un factor care cântărește mult în decizia de relocare temporară, compară destinațiile luând în considerare costul total. Se poate ca într-un loc cazarea să fie semnificativ mai ieftină (pentru același nivel de confort) dar costul drumului compensează. Sau găsești cazare și transport la un preț corect, dar costul meselor și al activităților este foarte ridicat.
Decizia
Sunt și alte variabile care cântăresc în decizie, dar pe care e greu să le transformi în sume. Pot fi dezavantaje: oboseala drumului până la destinație, disconfortul diferenței de fus orar. Sau pot fi beneficii: starea de bine pe care ai avea-o lucrând în fața unui geam cu priveliște la mare, weekendurile petrecute în drumeții sau pe plajă, serile în care iei cina pe o faleză, etc.
Cât ai în minte costul total poți evalua, în funcție de propriile criterii ce „primești” mai important pentru tine în fiecare scenariu. Și îți poți crește șansele de a lua o decizie potrivită ție.
Orice decizie ai lua, nu uita: doar tu trebuie să simți că lucrezi din altă parte, nu și colegii tăi!