fbpx
Top
  >  Călătorii în familie   >  Călătorii în familie - organizare   >  Zborul cu bebeluș – scoica în avion
scoica în avion

Am început să călătorim cu cea mică de când avea 6 luni, ceea ce m-a făcut să mă documentez în ceea ce privește condițiile de călătorie cu un bebeluș și siguranța acestuia. Așa am aflat de o opțiune mai puțin cunoscută: cea de a lua scoica în avion.

Din punct de vedere al singuranței, organizațiile mari din aviație, cum ar fi IATA si EASA recomandă utilizarea scaunelor auto (și a altor sisteme omologate – „child restraint systems”)

Eu una consider aceastp variantă a fi nu doar cea mai sigură ci și cea mai confortabilă. Din păcate, în cele mai multe cazuri, este și cea mai scumpă.

Trebuie să îndepliniți două condiții:

    1. pentru a putea fi luată la bord scoica trebuie sa fie omologată pentru utilizarea în acest scop. Puteți consulta această listă pentru a verifica dacă cea pe care o aveți respectă această condiție

Verificați ca scoica sa aibă pe ea sticker-ul „For use in aircraft”. A noastră, deși certificată, nu îl avea. Am contactat producătorul și am primit ulterior abțibildul prin poștă.

    1. Este nevoie să achiziționați un loc pentru infant. Cele mai multe linii aeriene nu au însă această opțiune pentru rezervările făcute online pe site-ul companiei. Exista însă și excepții. Când am vrut să luăm scoica în avion, am achiziționat bilete online la Ryanair si Wizzair, urmând procedurile în vigoare la acea dată. În ambele cazuri a fost nevoie, conform instrucțiunilor, să apelam apoi și la serviciul clienți pentru a modifica rezervarea.
scoica in avion

Pentru a afla modul de utilizare la bord verificați atât manualul scaunului cat și politica liniei aerieneUnele companii nu permit infantului sa stea în scoica la aterizare/ decolare, altele da.

Ziceam mai pe la începutul articolului că varianta de a lua scaunul la bord este mai puțin cunoscută pe la noi (din ce văd pe grupurile de părinți călători de prin SUA se pare că acolo e o practică uzuală). Când spun asta, mă refer la faptul că nici personalul aeroportului și însoțitorii de bord nu par a fi familiari cu ea, din păcate. De aceea, de fiecare dată am avut salvate print-screen-uri cu (si link către) pagina de pe site cu politica liniei aeriene.

E o măsură de precauție cel mai probabil redundantă, însă eu prefer să fiu prevăzătoare. Nu am fost nevoită să le arăt, dar am văzut niște priviri nedumerite și am primit invitații de a lăsa scoica la ușa avionului.

În ceea ce privește costul acestei alegeri, acesta este în general mai mare decât cea de a ține bebelușul în brațe. Pot exista și în acest caz excepții: companiile low cost. Acestea au un tarif fix pe segmentul de zbor pentru infant. Un bilet de adult luat la un tarif promoțional poate fi sub acest nivel. De exemplu, la Wizzair „dacă prețul tarifului dus pentru adultul însoțitor este mai mic de 27 EUR, taxa pentru transportul bebelușului va avea aceeași valoare cu prețul tarifului dus pentru adultul însoțitor

Perioada în care copilul a încăput în scoică a fost una în care ne-a fost foarte ușor să călătorim. După aceea se mai complică puțin lucrurile, și nu numai din punct de vedere logistic 🙂 Bucurați-vă de ea!

Zboruri liniștite și în siguranță!

Dacă ai ajuns până aici, cel mai probabil ești și tu unul dintre părinții dornici de a explora lumea împreună cu cei mici. Te așteptăm și în Grupul Familiilor Călătoare!

calatorii cu copii grup facebook

post a comment