
Cu bebe în vacanță – ce luăm cu noi? (III)
Pentru a ne înfrânge tentația de a pleca cu jumatate de casă după noi, cred că este util să începem cu a stabili care e limita superioară în ceea ce priveste bagajele. Următorul pas ar fi să decidem și ce punem în bagajul bebelușului.
Odihnă și transport

Știm cu toții cât e important este somnul bebelușului și ne dorim ca în vacanță acesta să nu fie afectat. Mai exact, cam de asta depinde în mare parte dacă/cât ne vom relaxa. În funcție de obiceiuri și preferințe, și aici avem de făcut mai multe alegeri:
Luăm sau nu luăm cu noi un pătuț de călătorie?
Chiar dacă practicați co-sleepingul, când călătoriți cu un bebeluș un pătuț poate fi de mare ajutor, fie și numai folosit pe post de țarc. Posibilitatea de a lăsa, chiar și pentru 2 minute, copilul într-un loc sigur ajută mult la relaxarea părinților (și e foarte apreciată, mai ales când nu există).
Cu toate acestea, nu înseamnă că trebuie să le cărăm cu noi. Am găsit întotdeauna hoteluri care pun la dispoziție pătuțuri pentru copiii sub doi ani, de cele mai multe ori gratis. Personal, prefer să caut cazări cu această facilitate în favoarea adăugării unui bagaj cu volum considerabil. Dacă mergeți cu mașina și aveți spațiu rămas în portbagaj, nu strică să îl aveți la voi.
Pentru bebelușii foarte mici există paturi de călătorie compacte. Avantajul acestora este că sunt mai ușor de transportat și oferă siguranța unui loc destinat copilului. Au însă o perioadă scurta de viață și este posibil ca raportul cost-utilitate să nu fie unul favorabil.
Ce ar mai fi util?
Pentru că nu știi niciodată cât de cald/ frig este noaptea în cameră, luăm la noi un sac de dormit și pijamale adaptate vremii de la destinație – vara luam un sac de dormit subțire (tog 0.5), pijamale cu mânecă scurtă. Nu înseamnă că le folosim în același timp, ci ne adaptam. S-a întâmplat să plecăm bine echipați iar copilul să doarmă în Pampers.
Indiferent de anotimp, preferam pentru somn body-urile și pijamalele din lâna merinos (subțire și eventual în amestec cu mătase sau bumbac vara). Acestea mențin o temperatură constantă a corpului și se usucă mai rapid în caz de transpirație. În concluzie, sunt mai confortabile și își găsesc utilitatea atunci când temperatura fluctuează semnificativ pe timpul nopții.
Ni s-a întâmplat să stăm la un hotel care avea încălzirea centrală. Seara era răcoare în camera, dar spre dimineața devenea foarte cald și copilul transpira. După prima noapte în care m-am trezit la 4 să ii scot body-ul ud de pe ea, am trecut la cele de merinos și nu a mai fost nevoie să o schimb.
Cel mai important, încercați să mențineți pe cât posibil rutina de adormit de acasă. Dacă există un obiect pe care bebelușul îl asociază cu somnul, acela trebuie să iși găsească neaparat locul în bagaj.

Căruciorul
Este obiectul pe care m-am întrebat de fiecare dată dacă este cazul să îl luam cu noi – oricât de compact ar fi, tot este un lucru în plus de cărat. Aproape de fiecare dată pentru noi răspunsul a fost „da” și nu l-am regretat.
Utilitatea lui poate să difere în funcție de destinație, anotimp, vârsta copilului. De exemplu, atunci când am vizitat orașe vechi, cu străduțe înguste, pietruite am purtat copilul 90% din timp în sistem. Seara am căutat un restaurant la care să putem ajunge cu căruciorul astfel încât bebe să poată dormi confortabil în timp ce noi savuram un pahar de vin. Au fost însă și cazuri în care nu am fi avut ce sa facem cu el, nici chiar seara. În Hanoi, de exemplu, în orașul vechi nu ai loc pe trotuar. Trebuie sa mergi pe stradă, printre mașini și scutere, unde copilul nu ar fi nici în siguranță și ar și inhala gaze de eșapament.
Alegerea căruciorului depinde de ce compromisuri sunteți dispuși să faceți: în general cele mai compacte pot sacrifica din confortul copilului – poziție de somn, parasolar, etc; cele ușoare nu suporta adaptor de scoica, etc.
GB Pockit+ este un cărucior foarte compact, care poate fi luat la bordul avionului, în loc de bagaj de mâna. Variantele plus si All Terrain au si pozitie de somn si parasolar de o dimensiune rezonabilă. (Varianta aceasta nu era disponibilă când era cea mica bebe, iar cea veche nu avea poziție de somn).
Noi ne bucurăm în continuare de Joie Pact, de care suntem foarte mulțumiți: este ușor și compact, are o husă foarte utilă în călătorii, are poziție buna de somn și un parasolar generos. Foarte important pentru noi a fost faptul ca vine cu adaptori pentru scoică (compatibila cu scoicile Joie, Cybex, Maxi Cosi), noi luând-o foarte des cu noi în concedii.
Sistemul de purtare
Dacă este acceptat de cel mic, este unul dintre cele mai utile obiecte în călătoriile cu bebe. Orașe aglomerate, trotuare pietruite (sau cu gropi), trepte de urcat, toate sunt mult mai ușor gestionabile cu copilul purtat decât pus în cărucior. Atenție însă să alegeti unul ergonomic! Noi am folosit Marsupi Plus de la 5 săptămâni până pe la vreo 7 luni și de atunci Manduca.
Pentru purtarea copilului la plaja puteți opta și pentru un sling de apa sau Boba Air. Noi o folosim pe cea din urma și, deși nu înlocuiește Manduca, s-a demonstrat a fi foarte utilă: este dintr-un fâș subțire, care se scutură (de nisip) sau se spală și usucă ușor; nu are prea multe reglaje, deci putem schimba ușor „purtătorul”, este foarte compactă când este strânsă.
Scoica
În cazul în care copilul mai încape în ea, poate fi de mare folos în vacanțe. Nu mă refer numai la cele în care plecați cu mașina, când fie scoica fie scaunul auto sunt obligatorii, ci și la călătoriile pe care le faceți cu avionul urmând să închiriați o mașină la destinație – fie ea cu sau fără șofer.
Faptul că aveți încă un item în plus la bagaje reprezintă un dezavantaj, cu siguranță. Pentru noi a fost însă compensat de avantajul de a ști copilul în siguranță (nu știi ce primești când închiriezi mașină cu scaun) și confortabil, în scoica lui, pe care o cunoaște. Am ales un cărucior care suporta adaptori compatibili cu scoica și astfel ne-a fost ușor să o transportăm, cu tot cu copil, prin aeroporturi.
Dacă este omologată, scoica poate fi utilizată și în avion, cu condiția să achiziționați un loc pentru copil – detalii despre rezervări și cum te asiguri că scoica este omologată aici.
Igienă și sănătate

Scutecele
Sunt în general destul de voluminoase și incomod de transportat. Puteți alege să luați cu voi doar cantitatea necesară pentru drum și prima zi, iar apoi să le achiziționați la fața locului.
Dacă unii bebeluși nu au nicio problemă în schimbarea scutecului, pentru alții ar putea genera iritații, dermatite, etc. Decideți în funcție de copil. Mai ales în Europa, interesați-vă dacă găsiți la destinație brandul și modelul pe care le folosiți ca să le puteți cumpăra de acolo.
Cosmetice
Șampon/ gel de dus, crema, crema UV, etc – sunt produse pentru care noi alegem să nu schimbăm brandul. Dacă vrem să reducem volumul sau greutatea bagajului le cumpăram în versiunea de călătorie sau, dacă nu sunt disponibile, le transferăm în recipiente mai mici.
Baia
În funcție de vârsta copilului puteți alege să luați la voi un covoraș antiderapant, o cădiță gonflabilă sau pliabilă, un scaun pliabil de baie.. nimic – intrați la duș cu copilul în brațe. Dacă decideți să achiziționați cădiță sau scaun de baie pliabile pentru călătorii, va recomand să mergeți să le cumpărați dintr-un magazin fizic pentru a putea vedea exact cât loc va ocupa în bagaj. Unele pot părea compacte în poză, dar voluminoase în realitate. Eu am ales varianta ”nimic”, a doua opțiune fiind cădiță gonflabilă.
Igienizarea obiectelor cu care intră în contact bebelușul
Voi decideți dacă mai considerați necesară sau nu sterilizarea biberoanelor, suzetelor, etc. Dacă da, luați o soluție dezinfectantă, pe care o puteți transporta în recipiente mai mici – se folosește diluată, deci o cantitate aparent mică poate fi suficientă. Celelalte produse pot fi achiziționate direct în sticle de 100ml sau sub. (de ex: detergentul pentru tetine si accesorii, spray pentru jucării și suprafețe)
Detergentul de haine – poate fi inclus pe lista în cazul în care vreți să spălați hainele copilului la destinație.

Sanatate
Plecați întotdeauna pregătiți la drum cu medicamentele uzuale și trusa de prim ajutor. Nu administrăm medicamente fără recomandarea medicului!
Le luăm cu noi pentru a nu fi nevoiți să căutăm o farmacie deschisă duminică seara într-un oraș străin dacă, după o discuție cu pediatrul copilului, acesta ne indică să ii administrăm un anumit medicament.
Trusa de prim ajutor își are locul în bagajul de mână.
Hrănirea bebelușului

Probabil hrana este subiectul care ne preocupă cel mai mult când plecam cu bebelușul diversificat în concediu. Dacă am o certitudine legată de acest subiect, este că nu există o rețetă care se aplică peste tot.
Sunt mulți factori în funcție de care decidem ce luam cu noi: destinația, vârsta bebelușului, diversificare clasică sau autodiversificare, dacă suntem dispuși să gătim sau vrem să ne bazăm pe ce putem cumpăra gata preparat, etc.
În primul rând, trebuie să aflam cât mai multe despre ce are de oferit destinația în care mergem:
- Care sunt produsele locale de sezon? Pe care dintre acestea le putem oferi copiilor?
- Ce produse dintre cele care fac frecvent parte din meniul bebelușului pot fi găsite și la ce calitate?
De exemplu, banalul iaurt care conține doar lapte și enzime nu este de găsit ușor oriunde. În Coreea cam în orice se pune zahăr și nici nu poți deduce nimic de pe etichetă. În Mauritius 99% dintre iaurturi conțin lapte praf reconstituit și o grămadă de E-uri.
- Care sunt standardele de calitate și igiena?
Alte decizii țin de preferințele personale:
- Vrem să gătim în concediu? Cât de des?
- Dacă preferăm să nu, care ar fi alternativa care ni se potrivește: „borcănelele” bio – certificate și controlate dar nu mâncare proaspătă; mâncarea de la restaurant pe care o cerem baby friendly – gătită pe loc, dar fără o garanție a ceea ce conține; mâncarea pregătită de acasă?
- Alăptat/ hrănit cu lapte praf/ ambele?
Eu am ales să luam cu noi borcănele, pe care știam că cea mică le acceptă. Le alternam cu mesele luate în cameră (unde luam fructe, iaurt și alte produse care nu necesită gătire) cu mesele la restaurant.
Dacă avem răspuns la întrebarea „cu ce îl hrănim”, trecem la „cum/ unde îl hrănim”.
Dacă ați închiriat un apartament și alegeți să va pregătiți singuri mesele, o parte din problemă este rezolvată, situația fiind mai ușor gestionabilă mai ales dacă ați avut loc prin bagaje și de un scaun de masă pliabil sau o geantă care se transforma în înălțător.
O alternativa mai puțin voluminoasă, care a fost și cea aleasă de noi, o reprezintă hamul pentru scaun. Fiind foarte compact, acesta poate fi ținut in geanta bebelușului când ieșiți la restaurant si atașat aproape oricărui tip de scaun. Se întâmplă ca scaunele de copii ale restaurantelor sa fie mari si sa nu fie dotate cu centuri, sau să lipsească, iar hamul le poate ține locul cu succes.
Îmbrăcăminte, accesorii si jucării

Faceți o listă cu activitățile principale pe care le veți avea în călătorie, de la aceasta veți porni pentru a le face pe cele cu echipamente, haine, etc.
De aici, tăiați tot ce veți folosi o dată/ de doua ori și nu este critic, ce puteți achiziționa fără mari costuri de acolo și prioritizați lucrurile pe care le veți utiliza intensiv.
Hainele trebuie să fie adaptate duratei, anotimpului și destinației. Numărul lor, pentru aceeași perioadă, în același loc, poate varia semnificativ de la copil la copil. Unii copii au nevoie de 2-3 perechi de pantaloni pe zi deoarece merg de-a bușilea, alții de 3 body-uri pentru că regurgitează, alții nu folosesc mai mult de o ținuta pe zi, etc. Faceți calculul în funcție de copil. Dacă sunteți în dubii, înainte de începerea călătoriei notați timp de o săptămâna câte și ce fel de haine a folosit copilul și ajustați apoi această listă ținând cont de eventualele diferențe de sezon și durată.
Câteva lucruri care mă ajută să limitez numărul de haine și să avem tot ce avem nevoie:
-
- gândesc ținutele în straturi – astfel se pot adapta mai ușor fluctuațiilor de temperatură. Ma gândesc ce combinații pot face astfel încat orice haină să poată fi folosită cât mai mult (ex: geci, cardigane, veste, esarfe).
- iau haine din lână merinos, mai ales pentru primul strat (ce de pe piele). Acestea mențin o temperatura constantă a corpului, sunt confortabile și nu au nevoie de spălare imediată. Dacă nu e pătat, tin body-ul la aerisit o zi si apoi îl refolosesc. Hainele acestea nu sunt printre cele mai ieftine, cel puțin la prima vedere. Au însă o durată mai lungă de viață (recomand Joha, care sunt si plăcute la atingere) decât cele din bumbac și beneficii în ceea ce privește confortul. Un alt dezavantaj ar fi că nu este tolerată de absolut toți bebelușii: începeți să testați produsele de acasă și nu cumpărați multe haine de corp de prima dată.
- dacă stăm mai mult într-o vacanță mă interesez înainte de opțiunile de a apela la servicii locale de curațătorie (niciodată pentru hainele din lână) și apelez la ele.
Când vine vorba de jucării, noi preferăm sa reducem lista la minim. Alegem jucării și cărți noi care sa o țină pe cea mica ocupată pe drum și mai luam și o jucărie dintre cele favorite, pentru a exista un element familiar.
Acum că avem o listă cu ce punem în bagaje, urmează să vedem și cum le organizăm.
Dacă ai ajuns până aici, cel mai probabil ești și tu unul dintre părinții dornici de a explora lumea împreună cu cei mici. Te așteptăm și în Grupul Familiilor Călătoare!