Top

Botswana

Articol în curs de actualizare: va fi completat cu resurse și informații utile, în încercarea de a construi un mini ghid de călătorie pentru Botswana

Botswana nu era pe radar-ul nostru, până nu ne-au povestit despre experiența lor niște nemți care își luaseră un an sabatic în care călătoriseră prin lume. Aș putea spune că primul gând a fost sădit acolo, în Australia, la un pahar de vin. Poveștile lor m-au intrigat să aflu mai multe despre această destinație și apoi să planific călătoria despre care vă povestesc acum.

Experiența era planificată pentru luna August a anului 2020. A fost anulată din cauza pandemiei, dar cei prin care rezervasem safari-ul în Delta Okavango ne-au permis să reprogramăm.

Pe la începutul lui 2021 am cumpărat iar bilete de avion pentru Botswana, sperând că de data aceasta le vom folosi. Le-am folosit, dar nu fără emoții – South African Airlines, cu care aveam de parcurs ultimul segment, și-a tot anulat din zboruri, până a suspendat complet pentru o perioadă rutele internaționale. Pentru noi asta s-a tradus în vreo trei rânduri de modificări de traseu/ schimbări de date. Dar tot nu am renunțat.

Cum itinerariul nostru includea și câteva zile la Victoria Falls, am tot urmărit condițiile de intrare pentru cele trei țări prin care speram să trecem: Zambia, Zimbabwe, Botswana. Printre multe emoții și vești proaste, a venit și una bună, cu puțin timp înainte de plecare: Zimbabwe deschidea granița terestră de la Victoria Falls și pentru turiștii vaccinați. (Până în acel moment, punctul de frontieră era deschis doar pentru călătorii esențiale).

Condiții de călătorie în Botswana, Zambia, Zimbabwe

Despre condițiile de intrare de la momentul respectiv am scris mai multe în postarea de Facebook alăturată. Informația este însă foarte perisabilă, așa că vă recomand să urmăriți condițiile de călătorie pe MAE.ro. Nu mă încântă ideea de a mă baza doar pe acela dar, din păcate, portalul oficial pentru turism nu include nicio informație legată de COVID și restricțiile de călătorie actuale. Ne-am îndreptat, de nevoie, către surse mai puțin oficiale – agențiile mari de turism care operează în zonă. Un exemplu, aici.

De ce să mergi acolo - ce să faci și ce să vezi în Botswana

Botswana este în primul rând cunoscută pentru densitatea și varietatea animalelor sălbatice de acolo, pentru conservarea cărora acordă cea mai mare atenție dintre statele Africii. Aproape 40% din suprafața țării este declarată parc național. Vedetele, care atrag cei mai mulți vizitatori sunt Delta Okavango și Chobe National Park (după râul cu același nume). În vizorul turiștilor mai intră Kalahari National Park și Makgadikgadi Pan, una dintre cele mai mari câmpii de sare din lume.

Delta Okawango

Cea mai mare deltă interioară din lume, Delta Okavango oferă un peisaj rar întâlnit. Râul Okavango, ce vine din Angola, nu se varsă în nicio altă apă ci se întâlnește cu nisipurile uscate ale deșertului Kalahari. Se pierde în acestea, creând, în sezonul în care este inundată, o oază de verdeață și apă, cu lagune, canale și câmpii inundabile fertile. Delta acestui „râu care nu găsește niciodată marea”, acoperă o suprafață cuprinsă între 6 și 15 mii de km².

Chobe National Park

Chobe, primul parc național al țării, acoperă aproape 11.000 km², se mândrește că ar fi printre cele cu densitatea cea mai mare de animale sălbatice din Africa. Este renumit pentru numărul mare de de elefanți și bivoli, care se adună seara la malul râului.

Prădătorii care domină parcul sunt ghepardul, leul, leopardul și hiena. În trecut toți cei Big Five (leul, ghepardul, elefantul, bivolul și rinocerul) puteau fi găsiți acolo. Populația de rinoceri a fost însă decimată și cei rămași au fost relocați în alte parcuri, unde pot fi mai bine păziți de braconieri. Din ce am mai citit vor începe să fie reintroduși în zonele private din Parcul Național Chobe.

Opțiune de itinerariu

0

Comments:

post a comment