
Ronda – 10 locuri prin care să treci dacă ajungi în orașul cocoțat pe stânci din Andaluzia
Ronda, cel mai vestit „pueblo blanco” din Andaluzia, este cunoscută în special din imaginile cu Puente Nuevo, podul construit peste canionul adânc ce împarte orașul. Fiind aproape de Malaga (o oră și jumătate de condus), Marbella (o oră) și ușor accesibilă din stațiunile de pe Costa del Sol, a devenit una dintre destinațiile cele mai populare pentru o excursie de o zi din acestea.
Recomandarea mea ar fi însă să petreceți acolo măcar o noapte, pentru a o putea savura pe îndelete și a o admira în lumina caldă a apusului.
Pe (foarte) scurt despre Ronda
El Tajo, defileul adânc de până la 100m săpat de râul Guadalevin, împarte astfel orașul în două:
- La Ciudad, vechiul oraș cu influențe maure, străzi înguste și pietruite
- El Mercadillo, orașul nou, construit după ce a fost recucerită de armata castiliană
Orașul este atestat documentar din vremea lui Iulius Cezar, romanii construind acolo un avanpost militar. După mai multe secole de cuceriri și recuceriri, în anul 713 este ocupat de berberi ce îl numesc „Hisn Ar-Rundah” (Castelul Rundah), de unde vine și numele sub care este cunoscut azi. Tot atunci începe dominația islamică, ce va dura până în 1485, când este recucerită de armata castiliană, creștină.
Ulterior, majoritatea vechilor edificii au fost adaptate unor noi roluri și orașul a fost extins, construindu-se cartiere noi precum Mercadillo și San Francisco.
Ce trebuie să știi înainte de a vizita Ronda în 2021
Unde mănânci
Multe restaurante sunt închise sau au programul substanțial modificat. Nu te încrede în ce spun Google sau Tripadvisor, în multe cazuri informațiile nu sunt actualizate. Ba chiar am găsit informații neactualizate pe ușile restaurantelor.
La orele de masă ieși la plimbare către Plaza del Socorro și pe străduțele din jur vei găsi ceva restaurante deschise. Unul cu program destul de lung și care nouă ne-a plăcut este Las Maravillas.
Unde parchezi
Ca în orice oraș vechi din Andaluzia, locurile de parcare gratuite sunt inexistente. Nu te baza pe faptul că găsești loc pe stradă. Există parcări cu plată în mai multe locuri din oraș, iar în această perioadă există și șanse să găsești loc chiar și în cele centrale. Recomand să o cauți pe cea mai apropiată de cazare și să întrebi de un tarif/zi.
O parcare aflată în centru în El Mercadillo este aceasta, cu un tarif de 9 EUR/zi și locul poate fi rezervat online.
Unde să stai în Ronda
Caută o cazare cam pe o rază de 10 minute de mers pe jos de Puente Nuevo, ceea ce îți va permite să te plimbi relaxat prin oraș. Am văzut multe hoteluri închise, deci aș recomanda o rezervare în avans.
Noi am stat la Hotel Soho Boutique Palacio San Gabriel și am fost mulțumiți atât de localizare cât și de raportul calitate/ preț. (Ah! Cafeaua de la micul dejun nu mi-a plăcut.)
Când să vizitezi Ronda
Orașul poate fi vizitat în orice perioadă din an. Dar nu despre asta voiam să vă vorbesc, ci despre zilele săptămânii. Programul de funcționare a multor atracții este un mister. Nu se prea potrivea nici cu ce găseam pe pagina oficială a turismului, nici cu ce zicea Google. În intervalul luni-miercuri am dar peste multe uși închise, care au început să se deschidă joi – duminică. Joia nu sunt deschise totuși așa multe, iar duminica au program scurt, de unde recomandarea mea de a vă face drum prin Ronda vineri/ sâmbătă.
Programul muzeelor se poate schimba însă oricând, așa că atunci când treci prin Plaza de Toros, aș zice să intri și la biroul de informații turistice de acolo.
10 Locuri de vizitat în Ronda
Ronda este genul acela de loc în care îți iei niște încălțări confortabile și pleci la colindat. Nu veți găsi aici muzee în care să vă petreceți ore întregi. Opririle sunt în general scurte, iar drumurile în sine dau savoare acestui „pueblo blanco”. Cam pe unde aș recomanda eu să vă ducă pașii, am scris mai jos (într-o ordine aleatorie).
1. Puente Nuevo - celebrul pod peste defileul El Tajo
Nici nu mai știu din câte locuri și unghiuri am admirat acest pod ce unește cele două părți ale orașului. Iar de fiecare dată când am trecut pe el ne-am și oprit pentru o fotografie.
Acolo se află și un mic centru de vizitare ce oferă informații despre construcția acestuia. Când am fost noi, în Aprilie, era deschis J-S între orele 10-18 și D 10-15 (deși în multe locuri scria că ar fi deschis zilnic).
2. La Casa del Rey Moro - unde puteți coborî până la râu printr-o mină de apă



Pentru a ajunge la nivelul râului, trebuie să coborâți prin mină aproximativ 60m, echivalentul unei clădiri de 20 de etaje. Sună mai de speriat decât a fost, nici copilul nu a obiectat prea mult 🙂 Scările însă sunt pe alocuri alunecoase, deci recomand încălțăminte adecvată.
Program de vizitare: 10-18
3. Jardines De Cuenca - de unde aveți o perspectivă impresionantă atât spre Puente Nuevo cât și spre Puente Viejo
4. Mirador de Puente Nuevo de Ronda, Mirador del Viento, Arco del Cristo - de unde puteți vedea și cascada de sub Puente Nuevo
Cum coborâți dinspre oraș, puțin înainte de a ajunge la Mirador Puente Nuevo de Ronda (coordonatele aici), în dreapta, se face o potecă de pământ pe lângă peretele de stâncă, ce vă duce mai aproape de pod. Mergeți pe ea cât vă simțiți confortabil.
După aceea vă întoarceți la aleea pietruită pe care continuați către Puerta del Viento și Arco del Cristo.

5. Puente Viejo, Puente Árabe/ de San Miguel/ Romano și Baños Arabes
Pe lângă impunătorul și mult-fotografiatul Puente Nuevo, în Ronda se mai află alte două poduri peste El Tajo: Puente Viejo și Puente Arabe/ Romano/ de San Miguel (da, este un singur pod căruia i se spune în trei feluri). Acestea din urmă se află destul de aproape unul de celălalt, în aceeași zonă cu Băile Arabe.
Cele din urmă sunt unele dintre cele mai bine conservate hammamuri din Andaluzia. Vizitându-le vă puteți face o idee despre circuitul apei și modul de funcționare a lor.
6. Casa Don Bosco
7. Palacio Mondragon, Plaza Duquesa de Parcent și Iglesia de Santa Maria la Mayor
Explorați străduțele din zona aceasta a orașului și, eventual, opriți-vă pentru prânz la Mesón Carmen la de Ronda, restaurantul aflat lângă Iglesia de Santa María la Mayor. Veți savura și priveliștea și mâncarea, pe care noi am găsit-o a fi delicioasă.
8. Paseo de Blas Infante și Alameda del Tajo - plimbare cu priveliști de neuitat
Alameda del Tajo (un parc) și Paseo de Blas Infante (zonă de promenadă) se află una lângă cealaltă, în apropiere de Plaza de Toros. Las pozele să vorbească și decideți voi dacă merită o plimbare pe acolo.
9. Plaza de toros - arena în care se desfășurau coride și muzeul pe care azi îl găzduiește

10. Museo Lara
Museo Lara – un mic muzeu în care fiecare a găsit ceva interesant: copilul – sala cu trăsuri (și faptul că a avut voie să se suie în ele); eu – expoziția dedicată inchiziției. (Oricum încrederea mea în umanitate e la cote minime în perioada asta, era fix ce îmi lipsea). Muzeul e deschis doar Sâmbăta și Duminica de la 11-14.
Bucurați-vă de călătorii!
Dacă ai găsit informații utile sau ți-a plăcut articolul, distribuirea lui m-ar încuraja să mai scriu și altele :) Pentru aceasta, poți folosi butoanele de mai jos. :)