fbpx
Top
  >  Călătorii în familie   >  14 Plaje publice din Mauritius – informații utile și poze fără filtru
Top plaje publice din Mauritius

Din punctul meu de vedere, Mauritius nu este o destinație doar pentru cei ce își doresc sau permit să stea la un resort. Plajele publice sunt multe, întinse și unele dintre ele superbe. Nu îmi propun să fac vreun top al lor ci o să vă las aici câteva cuvinte despre cele pe care le-am văzut, însoțite și de poze needitate.

cum sunt plajele publice din Mauritius

În primul rând, nu sunt pentru cei pentru care locul perfect include un șezlong confortabil și un pahar de cocktail adus direct la umbrelă. Acest tip de servicii se găsesc la resorturi, unele dintre ele oferind și opțiunea „day pass”. Am preferat să lămuresc acest lucru la început, să știți dacă e cazul să citiți mai departe.

Ce mi se pare mie relevant de menționat este că mai toate plajele publice din Mauritius au câteva lucruri în comun:

  • Toalete publice și dușuri. Nu toate într-o stare prea bună, dar măcar poți lăsa acolo sarea și nisipul înainte de a te sui în mașină.
  • Parcare
  • O „fâșie” de pini, la umbra cărora se mai găsesc uneori și mese de picnic
  • Food trucks sau gherete cu mâncare – în special în weekend, în sezon și pe plajele mai populare
  • NU veți găsi acolo beach bars sau șezlonguri de închiriat.
  • Multe dintre ele se află în afara orașelor, motiv pentru care vă recomand să închiriați o mașină.

14 plaje publice din Mauritius vizitate de noi

Mi-ar fi greu spre imposibil să fac un top al celor mai frumoase plaje publice din Mauritius deoarece frumusețea stă în ochii privitorului. Ordinea nu reflectă nici măcar preferințele personale ci am ales să o fac pornind din nordul insulei, în sens invers acelor de ceasornic.

Am marcat cu steluță favoritele 😉

Înainte de a vă alege plaja în apropierea căreia vă veți caza, nu uitați să luați în considerare și sezonul. Mai multe despre clima din Mauritius aici.

1. Pereybere

Localizată în apropiere de Grand Baie, Pereybere este p plajă mică și mai puțin turistică, dar care nouă ne-a plăcut foarte mult. Este frecventată mai ales de localnici și devine destul de aglomerată în weekend.
⛱ Nisipul este aproape alb și foarte fin, intrarea în apă relativ lină
🗺 Localizare – în N insulei, în apropiere de Grand Baie
⛱ Între plajă și șosea există o zonă umbrită, unde vă puteți retrage dacă simțiți că soarele arde cam tare.
Ca la toate plajele publice, veți găsi dușuri și toalete nu și șezlonguri de închiriat sau beach bars.
⛵️ Aveți câteva opțiuni (reduse) de sporturi nautice

🍽 pentru prânz aveți de ales dintre a face un picnic cu mâncarea achiziționată de la food truck sau a traversa strada până la unul dintre cele două restaurante deschise între acele ore. Poate surprinzător, însă nu e exclus să ieșiți mai ieftin cu masa la restaurant decât la food truck.

2. Grand Baie Public Beach

Această plajă se află chiar în oraș, la în apropierea restaurantelor, magazinelor și zonelor în care se găsesc apartamente de închiriat. Este însă relativ mică, deloc liniștită și foarte aglomerată de ambarcațiuni. (Majoritatea tururilor din N insulei pornesc de aici).
⛱ Este o plajă cu nisip, însă nu opțiunea ideală pentru relaxare la plajă, având în vedere alternativele
🚗 Parcarea este foarte mică și se aglomerează de la primele ore ale dimineții.

3. Mont Choisy

Localizată în N insulei, pe coasta de V, la doar câteva minute (5-7) de condus de faimoasa Trou aux Biches, Mont Choisy vă așteaptă cu un fin și aceleași nuanțe de albastru ale oceanului. În plus, are o mare zonă umbrită, câteva tarabe cu street food, nuci de cocos și sucuri – motive pentru care noi o preferăm.
⛱ Nisipul este fin și deschis la culoare, oceanul turcoaz, intrarea în apă deloc abruptă . Plaja are vreo 3km, ceea ce vă permite să alegeți o zonă mai liniștită sau una mai animată, după gust.  Am rezistat cu greu tentației de a le edita deoarece realitatea arăta mai bine decât pozele – nisipul mi s-a părut mai alb 🙂
⛱ Am văzut câteva șezlonguri și umbrele, care erau deja ocupate. Nu este vreun beach bar nici aici, cineva le aduce și le închiriază. (Sunt foarte puține însă, nu m-aș baza pe ele).
⛵️ Am observat ceva activitate legată de sporturile acvatice, însă nu am ajuns până în acel capăt al plajei să văd care este oferta.
🍽 Pentru prânz singura opțiune este un picnic pe plajă cu mâncare de la tarabele de acolo. În principiu găsiți cam același lucru peste tot: noodles, fried rice, kebab, etc – pun poza cu un meniu, să aveți și referințe de preț.
🚗 De-a lungul plajei sunt mai multe parcări și spațiul este suficient cât să nu vă îngrijoreze acest aspect.

4. Trou aux Biches

Rămânem încă în zona de nord, dar mai coborâm puțin și ajungem la una dintre cele mai populare plaje publice din Mauritius: Trou aux Biches
⛱ Aici găsiți un nisip deschis la culoare, oceanul are aceeași culoare turcoaz
⛱ În zona de acces pe plaja publică există dușuri și toalete. Nu veți găsi pe plajă șezlonguri de închiriat sau beach bars. (Cele pe care le vedeți în fotografii sunt ale unor unități de cazare). Acest lucru este însă tipic plajelor publice din Mauritius.
⛵️ Există o ofertă destul de variată de sporturi nautice și excursii cu barca
🍽 Pentru prânz aveți de ales dintre a face un picnic cu mâncarea achiziționată de la tarabele cu mâncare de acolo sau a merge câteva minute pe jos până la un restaurant.
🚗 Ca toate plajele publice și aceasta are o parcare. Mi se pare însă neobișnuit de mică. Dacă sunteți nevoiți să veniți cu mașina, v-aș sugera să ajungeți la plajă cât mai devreme.

5. Flic en Flac

Nu vă lăsați păcăliți de fotografiile mele, oceanul este la fel de turcoaz ca și la Trou aux Biches. Lumina nu a fost chiar ideală și am rezistat, din nou, cu greu tentației de a edita pozele 🙂
🗺 Localizare – pe coasta de V a insulei
⛱ Nisipul este la fel de deschis la culoare, intrarea în apă relativ lină. Este o plajă foarte lungă (aprox. 8km), deci depinde și de locul exact în care intrați.
⛱ Există mai multe parcări și în zone de acces. În funcție de preferințe, puteți alege o zonă mai izolată sau mai apropiată de facilități și food trucks.
🏠 Am văzut mai multe unități de cazare peste drum de plajă. Dacă vreți să fiți aproape de ocean, dar să nu stați la resort, sugerez să căutați și în această zonă apartamente de închiriat.
🍽 Am identificat cel puțin două zone cu food trucks, dar și câteva restaurante de-a lungul drumului ce merge pe lângă plajă.

6. Le Morne Public Beach

Poate nu am nimerit noi pe plaja bună sau într-o zi bună, dar plaja aceasta nu ne-a impresionat. Cu siguranță însă în realitate arată mai bine decât se vede în fotografii.
⛱ Și aici nisipul e fin și oceanul turcoaz, însă intrarea în apă este relativ abruptă.
⛵️ Partea aceasta a insulei este una foarte populară pentru kitesurfing, deci e o zonă de luat în considerare dacă sunteți pasionați de acest sport
🍽 Ca pe la majoritatea plajelor, și aici găsiți food trucks cu mâncare

7. La Prairie Beach

O plajă într-o zonă „vântoasă” și populară pentru kitesurfing, fără facilități, dar cu o priveliște superbă.
Nu îmi pare genul de loc în care să mergi zilnic dacă nu practici sportul mai sus menționat, dar o vizită de bălăceală în lagune sau de poze tot aș recomanda.

8. St. Felix Public Beach

St Felix este plaja publică cea mai bine amenajată, dintre cele vizitate de noi. Coasta sudică în general nu este una cu plaje prea prietenoase, din cauza curenților și a vântului puternic. Din acest motiv și locurile de cazare în zonă sunt mai puține, iar plaja era aproape pustie.

9. La Cambuse

O plajă bine ascunsă din sudul insulei, La Cambuse este una dintre puținele cu nisip alb și fără valuri de pe această coastă (ca și St. Felix). O mare parte din lungimea ei se află în dreptul a două resorturi de lux (Anantara și Beachcomber), însă există și o zonă publică, cu toate facilitățile aferente.
Google Maps însă nu va fi prea de folos pentru a ajunge acolo. Mergeți conform indicațiilor până ajungeți la un giratoriu cu un semn către Anantara, urmați-l pe acela și ajungeți și pe drumul către plajă.

10. Blue Bay

Aceasta a fost prima plajă pe care am ajuns pe insulă, în prima noastră călătorie în Mauritius. M-a fermecat atunci prin turcoazul oceanului și rămâne una dintre preferatele mele și acum. (Posibil însă să fiu foarte subiectivă).
Este relativ mică și mai populară printre localnici decât printre turiști, din ce observ.
⛱ Știu că am mai zis de multe ori de culoarea turcoaz a oceanului, dar aici parcă e și mai și 🙂 Nisipul fin și intrarea lină în apă o fac o plajă foarte potrivită pentru familii cu copii.
🤿 Fiind situată lângă Blue Bay Marine Park, este un loc bun de pornire în excursii de snorkeling și/ sau diving. Chiar de pe plajă puteți lua o barcă cu fundul de sticlă care să vă ducă la snorkeling (durează 5 minute drumul). Pentru o oră, tariful e în general de 500 MUR/ persoană, minim 1000 MUR/ barcă (nu este nicăieri afișat, am impresia că poate fi negociat dacă sunteți mai multe persoane).
🍽 Peste drum de plajă sunt vreo două terase mici și un food truck ce oferă în principal mâncare pentru un picnic pe plajă. Câțiva metri mai pe dreapta (cum stați cu spatele spre plajă) este și un restaurant, deschis și la orele prânzului.

11. Ile aux Cerfs

Excursia către Ile aux Cerfs este printre cele mai populare activități pentru cei ce vizitează Mauritius. Pentru a vă bucura cu adevărat de plajă însă recomand să nu mergeți acolo cu tur organizat ci să luați un transfer cu barca rapidă din Trou d’Eau Douce (costă 500 MUR/ persoană). Astfel puteți petrece mai mult timp acolo și evita perioadele aglomerate, în care vin catamaranele.

⛱ Zona lagunei are apă mică, ideală pentru cei mici și foarte mici. Pe plajă sunt șezlonguri, pe care puteți alege să le folosiți…sau nu.

🤿 Nu uitați să luați cu voi și echipamentul de snorkeling, căci veți avea unde să îl folosiți

🍽 Există mai multe restaurante pe insulă, însă, după cum era de așteptat, prețurile sunt ceva mai piperate. 

12. Belle Mare

  Belle Mare este, probabil, cea mai populară plajă publică de pe coasta de est. Fâșia de nisip alb se întinde pe mai mulți kilometri, ceea ce vă dă ocazia de a alege locul cel mai potrivit pentru voi.
⛱ Oceanul are niște nuanțe incredibile de turcoaz, pe care nu am reușit să le surprind și în poze. Nisipul este alb însă presărat cu bucăți de coral și pietre, motiv pentru care recomand să aveți încălțări de apă, dacă stați în această zonă.
⛵️ Am observat ceva activitate legată de sporturile acvatice, însă nu am ajuns până în acel capăt al plajei să văd care este oferta.
🍽 Pentru prânz singura opțiune este un picnic cu mâncare de la tarabele de acolo. Acestea însă sunt concentrate spre capătul sudic al plajei.
🚗 De-a lungul plajei sunt mai multe parcări și spațiul este suficient cât să nu vă îngrijoreze acest aspect.
🏠 Am ochit niște vile și apartamente de închiriat de-a lungul drumului de lângă plajă. Puteți căuta cazare în această zonă, dacă vreți acces ușor la plajă fără a sta la un resort.

13. Palmar Public Beach

Situată tot pe coasta de est, mai la nord de Belle Mare, Palmar Public Beach pare a fi potrivită pentru cei ce își doresc un loc mai puțin popular. Găsiți acolo dușuri și toalete, dar cam atât. Singurul food truck era închis, nu știu dacă nu cumva permanent.

14. Ilot Gabriel & Ile Plate

Revenim în N și închei lista plajelor din Mauritius cu două insule la care se poate ajunge într-o excursie cu catamaranul.
⛱ Peisajele sunt încântătoare, nisipul e fin, găsiți și o zonă mare cu apă puțin adâncă. 
🍽 Nu există nimic de vânzare pe insule, masa este servită pe catamaran.
Cum e în general cazul cu asemenea excursii, timpul petrecut efectiv pe insule este foarte scurt (o oră și jumătate). Se pierde mult timp cu îmbarcarea, drumul, masa de prânz pe barcă. Dacă găsiți vreo variantă de transfer privat, recomand să o luați în considerare pentru a avea mai multă flexibilitate și mai puțini timpi morți.

Aici se încheie lista mea de plaje publice din Mauritius, listă care nu este completă. O parte din farmecul insulei este și de a descoperi plaje, sau colțuri de plaje fără nume. Pur și simplu te sui în mașină și oprești unde vezi ceva interesant.

Dacă ai găsit informații utile sau ți-a plăcut articolul, distribuirea lui m-ar încuraja să mai scriu și altele :) Pentru aceasta, poți folosi butoanele de mai jos. :)

post a comment