fbpx
Top
  >  Călătorii în familie   >  Cum e să conduci în Mauritius – informații utile despre închirierea unei mașini și experiența pe șosele
cum se conduce in Mauritius - inchiriere masina

După două călătorii în care am condus prin Mauritius, am tras câteva concluzii despre experiența închirierii unei mașini și mă gândesc că ar putea fi informații utile celor ce își planifică o excursie acolo.

Încep cu concluzia: pentru noi, închirierea unei mașini a fost cea mai potrivită opțiune, pe care o recomandăm celor ce vor să exploreze insula, fără a fi limitați de un program. Să fii șofer acolo nu e chiar relaxant, dar pentru mine este comparabil cu a conduce în România prin zone rurale. Iar posibilitatea de a trage pe stânga de câte ori vezi vezi ceva interesant pe drum merită efortul 🙂

Ce trebuie să știți dacă vreți să închiriați mașină în Mauritius

❗Primul lucru pe care trebuie să îl știți este că se conduce pe „partea greșită” 🙂 – adică mașinile au volanul pe dreapta și se conduce pe stânga. Din punctul meu de vedere, evident subiectiv, acest lucru sună mai înfricoșător decât este în fapt. Noi ne-am acomodat destul de repede, dar am ales întotdeauna mașini cu cutie automată, pentru a mai scăpa de o grijă.
❗Se poate folosi permisul auto românesc pentru a închiria mașină.
🚗 Rezervați din timp o mașină cu cutie automată, mai ales dacă ajungeți acolo în sezonul de vârf.
🚗 Prețurile nu sunt mici și variază semnificativ în funcție de perioadă. Comparați mai multe oferte înainte de a rezerva. (ex: Kia Picanto – 26 EUR/zi cu toate taxele și asigurările incluse – ofertă primită de la un hotel. Este o mașină minusculă, cu care vă puteți descurca dacă sunteți 2 și fără prea multe bagaje).
🚗 Cereți oferte și direct de la companiile auto, pe lângă ce găsiți pe rentalcars (se poate să aibă mașini dar să nu apară și pe acele motoare). Am pus și o fotografie cu firmele ce au birou în aeroport.
🚗 Am observat că majoritatea hotelurilor și multe AirBnb-uri se oferă să intermedieze și acest serviciu. Poate fi util să îi întrebați.
🚗 Dacă intenționați să stați o lună sau mai mult, puteți cere ofertă pentru monthly rental. Singura care chiar părea a ofertă am primit-o de la Europcar – aprox 620 EUR/ lună pentru un Sandero Stepway cu cutie automată.
inchiriere masina in aeroport Mauritius rental car

Cum se conduce în Mauritius

❗După cum am zis și mai sus, se conduce „pe invers”, dar nu găsesc asta a fi o problemă majoră
🚗 Ce mi-a dat mie cele mai multe bătăi de cap a fost faptul că localnicii opresc oriunde au treabă și fix în locul ăla, nu cu 2m mai în față sau în spate. Este singurul capitol la care mi se pare ceva mai rău ca în Ro. Efectiv își lasă mașinile ORIUNDE: în curbă, pe treceri de pietoni, etc., iar acest lucru este norma, nu excepția. Practic ești obligat să depășești frecvent pe linie continuă și neavând vizibilitate. Partea bună este că nu sunt vitezomani 🙂
soselele din Mauritius
🚗 Viteza de deplasare este în general redusă. Majoritatea străzilor sunt înguste și chiar și pe motorways se circulă în general cam sub limita de viteză permisă. Am văzut relativ des radare, camere și speed bumps. Acele „motorways” au două benzi pe sens și limită la 110, pe care nu apuci să o vezi prea des pe bord din cauza deselor sensuri giratorii cu care sunt presărate.
🚗 Revenind la viteză, cred că merită menționat că au și destule radare, plasate și unde te aștepți cel mai puțin să ai o limită de 60. Am „reușit” să iau o amendă, care, cu excepția faptului că mi-a ușurat portofelul, nu a fost o experiență traumatizantă. Polițistul a fost politicos, mi-a explicat unde și cum să plătesc amenda.
🚗 Mai ales prin localități, șoselele sunt destul de înguste și fără loc de trotuar. Recomand să evitați pe cât posibil să conduceți noaptea, deoarece nu sunt nici chiar bine luminate.

De ce să vă bateți capul? Pentru a putea explora insula în lung și în lat și a vă bucura de plaje ca aceasta 🙂

post a comment