ZooSafari Fasano – experiență inedită atât pentru cei mici cât și pentru părinți
Când spui Puglia, gândul de duce de cele mai multe ori la Matera, Alberobello, Polignano a Mare, Ostuni… Cu siguranță o grădină zoologică nu este printre primele lucruri care îți vin în minte. Asta dacă nu cumva călătorești cu un copil mic. Din vacanțele anterioare în trei am învățat că cele mai reușite călătorii în familie sunt cele în care găsim câte ceva pentru fiecare dintre noi. Așa am ajuns să includem în program și ZooSafari din Fasano, experiență care a devenit memorabilă și pentru cea mică și pentru mine.
Planificarea vizitei la ZooSafari în Fasano, Puglia
Cum și când să ajungi
Parcul se află lângă Fasano, la 65 km de Bari, aproximativ o oră de condus. Programul este unul ciudat de scurt: 9:30 – 15 (ultima intrare). Poate cam prea scurt pentru vizitatori, dar mai puțin stresant pentru animale, mă gândesc.
Costuri:
Biletul:
- 28 Eur/ adult sau copil peste 10 ani;
- 22 Eur copii între 4 și 10 ani;
- gratis pentru copii sub 4 ani sau 1m înălțime.
Parcare – 2,5 Eur.
Plimbare cu barca – 1 Eur.
Bilet acvariu cu lei de mare: 5 Eur adult/ copil peste 10 ani; 3 Euro copii 4-10 ani.
Atracții Fasanolandia – 3 EUR/ joc.
*mai puteți adăuga la costul vizitei și eventualele reparații ale mașinii.
Itinerariul în interiorul parcului:
În prima secțiune veți intra cu mașina personală pentru experiența de safari. După aceea lăsați mașina în parcare și veți continua cu zona pietonală – acces pe poarta Fasanolandia. Nu aruncați biletul până la finalul vizitei! Acesta va fi compostat la diverse atracții.
Secțiunea pietonală este comună cu a parcului de distracții Fasanolandia, însă atracțiile din acesta nu sunt incluse în prețul biletului. Aici găsiți și toalete, restaurante, cafenele. Calitatea mâncării cam lasă de dorit, din punctul meu de vedere.
Pentru a vă orienta în planificarea vizitei, puteți verifica harta de aici. Nu vă așteptați însă să vedeți toate animalele de acolo.
Experiența noastră la ZooSafari Fasano
Am ajuns la ZooSafari relativ de dimineață. Relativ, deoarece eu dacă reușesc să ies cu copilul pe ușă înainte de 9:30 țin să mă felicit. Nu părea prea aglomerat, ceea ce ne-a bucurat.
Zona Safari
Am pătruns cu diverse emoții pe porțile parcului de safari: ale copilului pentru că vedea animale, ale mele pentru că trebuia să conduc printre ele. Mi-a părut rău că nu mi-a trecut pin cap să întorc scaunul copilului (care e rear-facing) pentru a putea vedea mai bine, dar s-a descurcat și așa.
După ce am trecut printre tot felul de capre și căprioare, am ajuns la partea interesantă: pisici mari. Mai exact, am văzut lei și tigri. Nu, nu erau în aceeași zonă cu căprioarele mai sus menționate. Dintr-o secțiune în alta se trece prin niște porți duble.
Plecați de la ”pisici” și alte carnivore, am intrat într-o zonă foarte mare de erbivore. Multe dintre ele erau și foarte curioase și prietenoase cu vizitatorii ce deschideau geamul pentru a le mângâia. Nu am făcut asta, am preferat să am bale abundente de cămilă, girafă, zebră, cal doar pe mașină nu și pe față. De fapt, cred că balele nu erau temerea mea majoră ci o potențială mușcătură.
Mi-am dorit tare mult să plecăm de acolo fără vreo interacțiune între animale și mașină în care cineva să aibă de suferit. Nu s-a întâmplat însă așa. Dacă noi două și animalele am ieșit nevătămate, nu pot spune același lucru despre mașina mea. O zebră a găsit un mâner a fi foarte apetisant și s-a apucat să îl ronțăie.
Cea mică a fost foarte încântată de experiența acestei vizite și m-a asigurat că data viitoare o să gonească ea toate zebrele.
Zona pietonală
Dacă experiența din prima parte a vizitei a fost una …intensă în diverse feluri, aceasta a fost oarecum neimpresionantă.
Pentru început, pisicile mari pe care le-am ochit pe hartă nu le-am găsit și acolo. Apoi am pornit cu așteptări mari către ”Lacul marilor mamifere”. Nu am văzut însă niciun mare mamifer acolo. Ah! Am zărit pentru o secundă coada unui leu de mare (sau o fi fost focă..?), care probabil că nu avea chef de vizitatori. (Ceea ce pot să înțeleg). Rinocerul alb, ursul polar, ursul brun și hipopotamul erau bine ascunși…dacă erau acolo.
Zona acvariului și a reptilelor nu era prea bogată în exponate. Faptul că am văzut niște șerpi însă a produs ceva bucurie și niște ochi mari. Șerpii sunt printre vietățile preferate ale copilului, motiv pentru care am ajuns chiar să îi căutăm. I-am găsit și la magazinul de plușuri, așa că am plecat cu încă unul acasă, pentru a-l adăuga la colecție.
Recomand?
Depinde. Nu mă declar fan înfocat, dar fetița mea a fost impresionată.
Este un loc de care copiii se vor bucura, cel mai probabil. Părinții ar trebui să plece cu așteptări realiste: nu e un loc wow și riști să ieși de acolo cu mașina afectată.
Eu am nevoie însă să îmi reamintesc din când în când că cei mici au cu totul alte criterii. Și când vrem să le oferim lor o amintire frumoasă ar trebui ca acelea să primeze.