fbpx
Sus
  >  Călătorii în familie   >  Călătorii cu copiii în vara pandemiei – cum au fost pentru cinci familii cu dor de ducă
călătorii în vara 2020

Primele schimbări majore în alegerile noastre legate de călătorii au apărut o dată cu copilul. De atunci ne adaptăm continuu în funcție de specificul fiecărei vârste, iar acest lucru îmi intrase oarecum în obișnuință. Ce ne-a scos însă complet din zona de confort a fost epidemia din acest an, cu tot cu restricțiile impuse și autoimpuse ce au venit cu ea. Trăim o perioadă în care incertitudinea este singura certitudine, iar călătoriile în vara pandemiei sunt complet diferite față de tot ce am experimentat până acum.

Cum sunt călătoriile în vremea COVID pentru alte familii cu dor de ducă

Am întrebat și alte familii călătoare în ce fel le-au fost afectate planurile de vacanță, cum s-au adaptat și cum se protejează când sunt departe de casă. Ne-au răspuns cei de la Travelista.ro, Creștem și Călătorim, Praf de stele, Părinți Călători.

”Pusi fata in fata cu realitatea haotica a turismului din vara 2020, abordarea calatoriilor seamana cu un joc de noroc. Sau de strategie. Modalitatea de a planui excursii viitoare ni s-a schimbat radical, in sensul ca nu ne mai facem absolut niciun plan din timp. Ba chiar am si anulat singurul plan care mai ramasese in picioare de dinainte de pandemie, si anume o saptamana in Grecia la final de vara. Vom vedea atunci din scurt care sunt conditiile de calatorie, si daca ne convin ne rezervam last minute ceva.

Iunie a fost rezervat in totalitate Romaniei, in care am explorat cateva locuri mai indepartate.
Am ales pentru prima iesire din Romania masina proprie ca mijloc de deplasare, si planul ni l-am facut din mers, prelungind si rezervind noi locatii si de pe o zi pe alta.
Apoi am ales sa testam si un zbor pe pandemie, dar pe care l-am rezervat in seara de dinaintea plecarii. Data viitoare vom rezerva chiar in dimineata plecarii, deoarece la o zi dupa ce am aterizat noi in Italia, italienii au pus restrictia de autoizolare la intrare pentru oricine vine din Romania, cu incepere imediat dupa anunt, deci am reusit sa intram pe insula Sardinia la limita.
Pentru weekendul viitor ne-am uitat in mare care ne mai sunt posibilitatile, in contextul cresterii cazurilor la noi in tara si a inchiderii de din ce mai multe granite pentru turistii din Romania, dar rezervarea in sine o vom face vineri dimineata, cu 3 ore inainte de zbor.
Modul de a calatori in sine nu ni s-a schimbat deloc. Nu ne placeau locurile aglomerate, nici hotelurile mari sau all inclusive, asa ca am continuat in acelasi mod ca si pana acum sa ne alegem cazarile si activitatile. Ba chiar acum e mai bine, multe locuri altfel foarte populare sunt extrem de libere. Iar ca protectie, in fiecare tara in care am ajuns am respectat legislatia locala, si indicatiile de la cazare sau obiective turistice.”
”Din fericire noi nu avusesem niciun plan batut in cuie atunci cand a aparut coronavirusul, dar aveam tot felul de destinatii cu care ne jucam, printre care Italia sau Spania. Din fericire, nu rezervasem nimic. Pana in iunie am fost, practic, in expectativa si am inceput sa calatorim si sa ne facem efectiv planuri doar dupa ce s-a dat unda verde.
In momentul de fata nu mai facem planuri atat de in avans. Planificam pe termen mult mai scurt – de obicei dintr-un weekend pe altul (pentru ca lucram in timpul saptamanii si atunci nu prea putem pleca asa). Faptul ca lasam lucrurile pe ultima suta de metri nu e, neaparat, ceva foarte confortabil pentru noi, insa este necesar, pentru ca nu poti sti in ce tari ai dreptul sa intri sau din ce tari te poti intoarce fara sa stai in carantina cu atat de mult timp inainte, luand in considerare volatilitatea situatiei.
Incercam, bineinteles, sa gasim destinatii cat mai indepartate sau in care sa nu ajunga multa lume, ca sa nu trebuiasca sa ne inghesuim. Spre exemplu, un loc de evitat este litoralul Marii Negre, unde aglomeratia este de necrezut. In schimb, un loc in care ne-am simtit tare in largul nostru este nordul Bulgariei, unde siturile arheologice sau parcurile naturale sunt destul de pustii. 
Nu in ultimul rand, evitam destinatii in care se cere testul pentru COVID, avand in vedere ca majoritatea clinicilor nu pot garanta, momentan, eliberarea rezultatelor in timp util, plus ca nu simtim nevoia sa cheltuim vreo 1500 de ron pentru aceasta activitate.
crestem si calatorim

In prezent suntem mult mai atenti decat in trecut la curatenie. Adica, daca in trecut am fi fost mult mai relaxati cu tot felul de lucruri pe care un bebelus poate sa puna mana, acum stergem si dezinfectam totul. Avem mereu masti si dezinfectant la noi, folosim dezinfectantii pe care ii gasim in locatiile in care ajungem si preferam sa ne asezam cat mai departe de ceilalti turisti si sa socializam mai putin.”

”După cum povesteam și aici, noi eram destul de obișnuiți să includem factorul medical în poveștile noastre prin lume; am pierdut bilete de avion, cazări și foarte mult timp din motivul ăsta, așa că preferăm să alegem destinațiile potrivite momentului în care călătorim, că, sperăm noi, toate la timpul lor.
Nu s-a schimbat mai nimic în stilul nostru de călătorii, dar asta și pentru că am plecat prin sate și insule. Probabil, dacă am fi fost într-un oraș mare, am fi evitat transportul în comun, pe care îl folosim de obicei. Și am folosit mai mult dezinfectant, în locurile în care spălatul cu apă și săpun nu a fost o opțiune viabilă.
Cum ne protejăm când suntem plecați?
În general, ne-am axat pe unități de cazare care ne pot oferi exclusivitate, case care să fie doar ale noastre, însă așa procedăm și de obicei, deoarece ținem mult la bucătărie, intimitate și spațiu. Acolo unde nu am avut opțiuni însă, am rezervat și câteva nopți la hotel și am avut surpriza să fim aproape singurii clienți. După ce s-au redeschis restaurantele în România, noi le-am evitat în continuare, preferând livrarea la domiciliu. Aici mâncăm în oraș de 4-5 ori pe săptămână, însă alegem de fiecare dată terasele exterioare. Cam toate au dezinfectant la liber, distanță regulamentară între mese și un număr maxim de clienți la o masă (6, excepție fac familiile cu copii). 

Deși tânjesc puternic după o zi la spa, momentan preferăm spațiile deschise și la acest capitol. Ne-am bucurat după 4 luni de luxul de a înota jumătate de zi într-o piscină curată. Probabil vom merge în muzee/cetăți dacă vom ajunge în proximitate, însă ne vom asigura că înăuntru se poate respecta distanțarea socială. Nu dorim să ne ferim obsesiv de oameni, însă încercăm să ne menținem în siguranță în interacțiunile noastre. Plecăm, de exemplu, din locurile în care cineva tușește sau este aglomerat, însă lăsăm copiii să se joace în aer liber cu alți copii (care par sănătoși), chiar dacă nu îi cunoaștem.”

”Prima noastră ieșire după starea de urgență a fost la începutul lunii iunie. Am ales atunci ca destinație Serbia pentru că era aproape de noi, se putea merge cu mașina și ei mai aveau foarte puține cazuri active de îmbolnăviri. Chiar și asa, a fost o vacanță diferită de cele de până atunci: am ales prioritar obiective de vizitat în aer liber, am avut în permanență cu noi măști și dezinfectant, am evitat spațiile aglomerate și am mâncat mai des la cazare decât la terase.
Cam după aceleași reguli ne organizăm și acum, când suntem într-un tur cu mașina prin Balcani. În Macedonia de Nord și Kosovo am fost plăcut surprinși să vedem că lumea poartă mască, chiar și în zonele pietonale mai populate din oraș. În Albania, însă, măsurile de precauție sunt mai puțin respectate și atunci ne sporim noi atenția în acest sens.
Cert e că stilul de a călători ni s-a schimbat. Acum nu mai urcăm atât de ușor într-un avion, ci căutăm mai mult destinații la care putem ajunge cu mașina. Nu mai alegem cazările doar în funcție de cum arată, ci ne uităm și la modul de acces, preferăm căsuțele cu acces individual acolo unde sunt disponibile, pentru a evita contactul cu alți turiști. Nu mai mergem la restaurante care au doar spațiu închis, ci le alegem pe cele cu terase.

Avantajul e că e vară, e cald și încă putem sta mult afară. Din toamnă, însă, stilul de calatorit probabil ni se va restrânge și mai mult.”

Experiența noastră

Anul acesta a început promițător în Oman, am continuat cu o vacanță între fete (mamă, fiică, bunică) în Republica Dominicană în Februarie și…stop pentru o perioadă ce părea nedeterminată.

S-a întâmplat ca în acest an să nu avem rezervări pentru vacanța de Paște din cauză că nu știam clar cât timp își va putea lua soțul concediu. Mai bine spus ”datorită” acestui fapt, deoarece am fi avut niște rezervări în plus de anulat. Am tot trăit cu speranța că nu va trebui să renunțăm la escapada în doi în Botswana planificată pentru August, speranță năruită de la începutul lunii Mai când compania aeriană ne-a anunțat că zborurile sunt anulate.

Așa am început să abordăm diferit plecările. Dacă până în acest an fiecare weekend prelungit era un motiv de a sări într-un avion, în vara epidemiei am ales ca de Rusalii să mergem prin Harghita și Covasna. Oricum, nu am fi putut ieși din țară. După care am mai plecat o dată prin România pentru încă o săptămână.

Următoarea ieșire am planificat-o la noi la mare în ultimul weekend din iunie. (Noi, care am mai ajuns pe litoralul românesc de două ori în ultimii 10 ani). Era ziua copilului, mare doritor de bălăceală, așa că am rezervat un bungalow la unul dintre puținele locuri ce părea să corespundă criteriilor noastre de izolare. Ne propuneam ca în Iulie să plecăm undeva în afara țării, unde soțul să aibă condiții să poată lucra.

calatorie in vara pandemiei

Cu câteva zile înainte de plecarea la Olimp ne-am răzgândit. Am hotărât ca de acolo să plecăm direct spre Grecia și ne orientăm mai departe pe unde ajungem. Așa, pentru prima dată în viața noastră, am încărcat mașina pentru o călătorie ce nu știam unde o să ne ducă sau cât o să dureze. Pe 25 iunie am plecat de acasă și încă nu ne-am întors.

Am trecut prin Italia, unde am ajuns cu feribotul, prin Croația, iar acum suntem în țară. Mai poposim câteva zile prin județul Bihor înainte de a reveni acasă.

cum a fost 

Totul a fost diferit față de alți ani. Am petrecut cel puțin la fel de mult timp în planificare, doar că nu se întâmpla înainte de ci în timpul călătoriei. Noi care ne suiam în avion cu orice ocazie, am ales de data asta mașina, care ni s-a părut o opțiune care ne oferă mai mult control și predictibilitate. Eu, care știam unde voi dormi peste șase luni în următoarea vacanță, am avut momente în care nu eram sigură în ce oraș vom fi peste două zile. Cu atât mai puțin unde vom sta, deși criteriile stricte de alegere a cazărilor nu mi-au făcut viața deloc ușoară.

Pe oriunde am fost am respectat strict recomandările locale pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Am fugit de aglomerație, ceea ce uneori nu a fost prea dificil datorită lipsei turiștilor. Ne-am luat măsuri de precauție chiar și acolo unde nu ne erau impuse: în spațiile închise am purtat tot timpul mască, la fel și în zonele aglomerate. Aveam la noi tot timpul gel dezinfectant pe care îl foloseam frecvent (când nu aveam alternativa de a ne spăla pe mâini).

Călătoriile în vremea COVID sunt cu siguranță altfel, cer în același timp mai multă flexibilitate dar și informare. Ai nevoie de o doză de relaxare dar și precauție, atenție la a păstra distanța socială și a respecta măsurile de prevenție.

Dacă ai ajuns până aici, cel mai probabil ești și tu unul dintre părinții dornici de a explora lumea cu cei mici. Te așteptăm și în Grupul Familiilor Călătoare!

calatorii cu copii grup facebook

Comentează