fbpx
Top
  >  Călătorii în familie   >  Rovaniemi, Laponia – informații utile pentru a organiza o vizită la Moș Crăciun

Unde e satul lui Moș Crăciun și de ce ai vrea să mergi acolo?

Satul  „oficial” al lui Moș Crăciun se află în Rovaniemi, în Laponia finlandeză, pe Cercul Polar de Nord. Totul acolo se încadrează în povestea bătrânelului voios care vine cu sacul încărcat de cadouri în fiecare an. A fost o experiență de care ne-am bucurat cu toții, de la mic la mare, iar zăpada proaspăt căzută a contribuit semnificativ la a completa peisajul.

Nu mă pot abține însă de la o supradoză de pragmatism: Santa Claus Holiday Village este un exemplu al puterii marketingului și exploatează la maxim vulnerabilitatea părinților în fața dorințelor celor mici. De aceea, pentru a nu umbri experiența, recomand să vă informați înainte asupra costurilor și să gestionați, dacă e cazul, proactiv așteptările copiilor.

Cum ajungi în Rovaniemi, în Laponia Finlandeză

Cu excepția charterelor, care sunt în general incluse într-un pachet de vacanță, nu sunt zboruri directe între București și Rovaniemi. Noi am preferat să nu mergem pe această variantă deoarece perioadele în care acestea sunt disponibile sunt și cele supra-aglomerate. Cum statul la cozi cu copilul nu mă atrage absolut deloc, am ales să nu mergem în perioada Crăciunului.

De luat în considerare: multe chartere au destinația Levi, nu Rovaniemi – de acolo până la Satul lui Moș Crăciun faceți minim 2.5h pe sens cu autocarul/ mașina, ceea ce înseamnă un drum de 5h pentru a-l vizita pe Moș.

Update 2023: anul acesta Family Travel Bubble  vă propune o excursie cu zbor direct  spre Rovaniemi în vacanța de 1 Decembrie, cu plecări atât din București cât și din Cluj. Mi-am dat și eu cu părerea pe acest itinerariu și activitățile incluse, iar colegele mele de la Creștem și Călătorim și Părinți Călători vor însoți grupul și se vor asigura că experiența va fi una memorabilă.

Update: charterul mai sus menționat este sold out.

Opțiuni de zboruri cu o escală:

 • Air France – zbor cu o escală în Paris sau cu KLM prin Amsterdam
 • Combinații de low costuri prin Londra, Bruxelles, Milano, Dublin. Necesită ceva mai multă planificare, dar pot reduce semnificativ prețul. Recomand însă să nu uitați de potențialele costuri cu transferul între aeroporturi, cazare în orașul de escală, etc.

Atenție: acestea sunt rute sezoniere și disponibile doar în anumite zile din săptămână. Important de reținut este și riscul adus de zborurile cu escală și mai ales de combinațiile între low cost-uri. Noi am avut experiența unor zboruri anulate/ reprogramate, care ne-au dat atât planurile cât și bugetul peste cap.

O variantă ar mai fi să zburați până în Helsinki și de acolo să mergeți cu Santa Express. Din păcate însă nici până acolo nu mai există zbor direct. (În trecut răposata Blue Air avea o rută directă din București).

Ce poți face în satul lui Moș Crăciun din Rovaniemi, Laponia

În Santa Claus Village puteți avea parte de mai multe activități, cafenele, restaurante și un hotel. Locul ni s-a părut mai mare pe hartă decât în realitate și aș zice că într-o zi aveți timp arhisuficient să îl savurați pe îndelete.

Ce experiențe vă oferă:

1. Întâlnirea cu Moș Crăciun

Aceasta este și principalul motiv pentru care ajungem în Laponia, mai exact în Rovaniemi. Recomand să începeți ziua cu aceasta, cât mai aproape de ora deschiderii. Moșul își ia câteva minute să vorbească cu fiecare copil, ceea ce face ca experiența să fie memorabilă. Din această cauză însă și timpul de stat la coadă poate fi destul de lung… și pare și mai lung când ești cu copiii. Noi am fost într-o perioadă nu prea aglomerată, estimez că am stat cam 15 – 20 de minute, deși coada părea foarte scurtă. Când am ieșit am observat că se aglomerase semnificativ.

Oarecum confuzant este că Moș Crăciun se află simultan în două locuri: la casa lui (imediat lângă parcare, unde l-am întâlnit noi), dar și la Santa Claus Office. Se pare că îl cel din urmă pachetul foto este mai convenabil la preț.

Cât costă întâlnirea cu Moș Crăciun?

Întâlnirea cu Moșu’ e gratuită în ambele locuri. Dacă vreți și o fotografie cu el costă însă. La casa lui Moș Crăciun prețurile încep de la 30 EUR pentru o poză printată. Cea în format digital costă 40EUR, iar „pachetul” print + digital este 60 EUR.

Nu aveți voie să faceți poze cu telefonul sau camera foto personală!

2. O puteți vizita și pe doamna Crăciun

Întâlnirea aceasta costă 5 EUR, iar pentru poza în format digital veți mai plăti încă 10

3. Copiii se pot plimba cu snowmobilul

Aceasta a fost o experiență de care cea mică a fost foarte încântată. Au snowmobile mici, care pot fi conduse de copii începând cu vârsta de 4 ani. Costul: 22 EUR pentru 10 minute.

4. Vă puteți plimba cu sania trasă de reni

Dacă am mers până în Laponia să îl vedem pe Moș Crăciun, nu puteam rata nici această experiență.

Pentru plimbările de 400m sau 1km nu aveți nevoie de rezervare prealabilă. Pentru că abia ninsese, când am fost noi traseul de 1km era închis, așa că am mers pe cel de doar 400m, care ni s-a părut suficient. După cum puteți vedea în reel-ul alăturat, renii nu prind cine știe ce viteză, deci aveți timp să savurați experiența.

Cât costă plimbarea cu sania trasă de reni:
 • „Reindeer Path” (400 m): 18 € / adult, 14 € / copil
 • „Forest Path” (~1 km): 29 € / adult, 23 € / copil
 • Winter Adventure (~3 km): 70 € / adult, 55 € / copil

5. Și adulții se pot plimba cu snowmobilul

Aceasta este o activitate pe care o puteți rezerva în Santa Claus Village, dar nu se va desfășura acolo. Ofertele sunt mai multe, pentru diferite durate, destinații, etc. Orientativ, o jumătate de oră costă 65 EUR/ adult. Informații despre tururi și prețuri găsiți pe site.

6. Elf´s Hat Academy

O activitate de 30 de minute în care cei mici află secretele elfilor. Noi am sărit peste ea, am fost la Academia Elfilor din Santa Park, despre care aflați detalii mai jos. Această activitate în Santa Village costa 39 EUR, în Santa Park este inclusă în biletul de intrare.

7. Puteți păși peste Cercul Polar de Nord

…și fotografia în voie în timp ce faceți asta.

Ce mai puteți face cu copiii în Rovaniemi și împrejurimi

1. O plimbare cu sania trasă de Husky

Aceasta a fost activitatea noastră favorită. Am ales un traseu de 7-10 km, pe care l-am găsit potrivit ca durată.

Costul plimbării cu sania trasă de Husky: 159 EUR/ adult, 119 EUR/ copil

2. Vă puteți bucura de activități pentru copii la interior în Santa Park

În Laponia poate fi destul de frig și uneori, oricât ne-ar plăcea zăpada, parcă am vrea să petrecem și ceva timp la căldură. Așa că am găsit și un loc cu activități ce se desfășoară la interior. Am decorat turtă dulce, am făcut felicitări pentru Moș Crăciun, ne-am plimbat cu trenulețul, am absolvit Academia Elfilor, am vizitat galeria de gheață, am mai trecut Cercul Polar, am admirat spectacolul elfilor.

Costul biletului de intrare la Santa Park: 42 EUR/ adult, 36 EUR/ copil

3. Puteți porni în căutarea aurorei boreale

Nu am mers până în Laponia doar să îl vizităm pe Moș Crăciun ci ne doream mult să vedem și aurora boreală. Sunt multe tururi care oferă această experiență. Puteți porni în căutarea ei cu sania trasă de reni, cu Husky, cu snowmobilul, cu microbuzul, etc. Sau puteți alege să o vânați cu mașina pe care ați închiriat-o.

Noi am ales varianta cu microbuz, deoarece simțeam nevoia unui adăpost, fiind cu copilul. Aurora însă nu a vrut să se arate cât timp am fost noi prin Rovaniemi.

4. Puteți afla mai multe despre Finlanda la Arktikum

Istorie, obiceiurile și provocările localnicilor, faună, aurora boreală, încălzirea globală și efectele ei – despre toate puteți afla mai multe la acest muzeu din Rovaniemi.

Biletul pentru adulți costă 15 EUR, iar pentru copii 5 EUR. Aveți și opțiunea „Culture Pass”, ce include și Science Centre Pilke (un loc de asemenea interesant pentru copii) și Korundi House of Culture

5. Vizita grădina zoologică Ranua

Noi nu am mai avut timp să o facem, deși ne-am fi dorit să vedem urșii polari. Costul biletului de intrare este de aproximativ 23 EUR/ adult și 17 EUR/ copil.

Dacă aveți întrebări despre experiența noastră, răspund cu plăcere pe Facebook (on my way) sau Instagram, unde mă găsiți ca @on_our_way.travel

Comments:

 • decembrie 11, 2022

  Foarte dragut articolul. Vom merge cu copilul imediat ce mai creste putin, abia asteptam!
  Multumim

  reply...
 • Ady

  septembrie 7, 2023

  Multumim pentru informatii!
  Ar fi interesant si cum v-ati organizat cu imbracamintea, incaltamintea si alte tips and tricks pentru a face fata temperaturilor scazute. 🙂

  reply...

post a comment