
Cu bebe în vacanță – ce luăm cu noi? (II) Câte bagaje? Ce dimensiuni?
De multe ori am prefera să avem de toate la noi, „să fie”, „că poate o fi nevoie”, etc. Plecăm la drum încărcați și nu folosim decât jumătate din lucrurile pe care le luăm la noi. Mi s-a întâmplat de mai multe ori înainte de copil, însă acum nevoia ne-a făcut să fim mult mai organizați.
Înainte de a începe efectiv să fac bagajul, mă gândesc la următoarele lucruri, pentru a porni la drum cu o imagine a numărului total de piese, volum, etc. la care trebuie să ajungem:

Mașina:
Ce capacitate are portbagajul? Din motive de siguranță, se recomandă să nu țineți bagaje în habitaclu (pe bancheta din spate, în spatele scaunului, etc.)
Mai sunt și alți pasageri în aceeași mașină? Dacă răspunsul este afirmativ, discutați despre dimensiunea bagajului de la început. Astfel evitați eventualele conversații neplăcute în momentul în care constatați că mașina este neîncăpătoare.

Avionul
Care sunt limitele impuse de compania aeriană pentru bagajul de cală? Dar pentru cel de mână?
Care sunt condițiile de călătorie cu infant/ copil? Majoritatea companiilor aeriene transportă gratuit căruciorul la cală. Acesta este predat la ușa avionului și va fi recuperat la aterizare fie tot de la scara avionului fie de pe banfa de bagaje. Verificați exact ce servicii sunt incluse în cazul vostru. Este posibil ca unele beneficii pe care le au infanții (copii mai mici de 2 ani) să nu fie valabile pentru cei peste aceasta vârsta.
Avem nevoie de bagaj de cală? Când mergem în city-break-uri de obicei răspunsul pentru noi este „nu”. Nu mai stăm cu copilul la coadă la check-in, ne mișcam mai ușor cu mai puține bagaje la destinație – cu copil, cărucior, doua bagaje de mână, parcă deja nu îți mai ajung mâinile. Singurul motiv pentru care am avea bagaj de cală ar fi transportarea lichidelor, pentru care am găsit soluții.

Trenul sau autocarul:
Câte bagaje putem gestiona? În multe gări nu sunt cărucioare pentru bagaje, timpul de urcat/ coborât este uneori scurt, iar locul pentru bagaje mic. Gândiți-vă cum faceți să ajungeți în tren cu tot cu bagaje într-un singur drum (maxim doua, făcute de unul dintre adulți, celălalt trebuind să stea cu copilul).
Când combinăm mai multe mijloace de transport, alegem să ne dimensionăm bagajele în funcție de cel care impune cele mai mari restricții.
De exemplu: zburați cu avionul până în tara de destinație, unde închiriați o mașina. Sunteți doi adulți și un copil, aveți bagaj de cala inclus – 23kg/ persoana, plus căruciorul copilului. Să spunem că vreți să vizitați multe orașe vechi și va orientați către o mașina clasa mini, pentru a o putea manevra și parca ușor pe străzile înguste. În acest scenariu, 2 bagaje mari + cărucior + bagajele de mână nu vor avea loc într-o mașina clasa mini. Așa ajungem în scenariul pe care te-am rugat să ți-l imaginezi în articolul anterior, care rezultă, cel mai probabil, în tensiuni inutile și costuri suplimentare.

Numărul și tipul destinațiilor sunt alte aspecte de luat în considerare. Dacă vă petreceți tot concediul într-un singur loc înseamnă că acele bagaje nu vor trebui cărate prea mult și vor fi despachetate – reîmpachetate o singura dată, un motiv în plus de a beneficia la maxim de spațiul pe care îl aveți pentru acestea. Nu contează prea mult nici modul în care organizați lucrurile în bagaj.
Situația se schimbă însă când o vacanță include mai multe destinații. În acest scenariu, eu aleg să minimizez bagajele și să le organizez în așa fel încât să fie cât mai ușor de împachetat sau despachetat. Evit cu orice preț gențile sau valizele si optez pentru un troler care se poate transforma la nevoie în rucsac.
Dacă stați pentru o perioadă mai lungă într-un anumit loc, puteți să comandați online consumabilele necesare – de pe un site local, Amazon, etc – cu livrare la cazare în ziua sosirii (discutând în prealabil cu ei să verificați că preiau coletul). Dacă scutecele, crema UV, șamponul, alezele de unica folosință, scutecele de apă, laptele praf, etc sunt disponibile local poate va avantajează să nu le mai transportați, dar totuși să le aveți din prima zi.
Tipul destinațiilor – nevoile sunt diferite când în doua săptămâni vizitezi trei stațiuni la mare versus trei zile la mare, cinci de drumeții și restul într-o capitala europeana – chiar dacă vorbim tot de doua săptămâni și trei destinații vizate. Una e sa stai două săptamani în șlapi, alta să ai nevoie și de bocanci și de încalțăminte de oraș, iar expemplele pot continua.
Cu cât mai variate sunt destinațiile cu atât mai mare va fi provocarea de a păstra bagajele la un minim.
După ce ați trecut prin această listă de întrebări, ar trebui să aveți o idee cam cât de mare trebuie să fie bagajul, din cate piese și care anume. Acum e momentul unui exercițiu de imaginație: gândiți-vă la acele momente în care puteți fi pe fugă și/sau în aglomerație, cu toate acele bagaje și copilul. Cum o gestionați? Retineți această imagine pentru momentul în care veți fi tentați să mai adăugați un bagaj/ luați unul mai mare.
De ce mi se pare important să stabiliți întâi această limită? Deoarece va fi mult mai dificil să prioritizați ce luați cu voi dacă nu o aveți. Rămâne, deci, de văzut și cu ce anume alegeți să le umpleți. A nu se înțelege că este obligatoriu să o faceți – dacă ați considerat că aveți tot ce este nevoie, cu cât mai puțin cu atât mai bine.