Cum ne pregătim pentru primele zboruri cu bebelușul – la drum cu avionul
Nu știu dacă am mai povestit, însă, chiar și când eram gravidă, eu eram convinsă că nu voi zbura cu bebeluș, cu atât mai puțin pe distanțe lungi. Ba chiar, după mintea de atunci, nu puneam copilul în avion până pe la cinci ani. Ei bine, cum se întâmplă multor părinți, unele dintre cele afirmații de genul „eu niciodată nu o să…” au fost rapid reevaluate după naștere.
Astfel, când cea mică avea doar o lună eu deja începeam să fac planuri de călătorie. Primul zbor în trei a fost la șase luni. Ne-am fi dorit pe la 4-5, ca să nu fie încă diversificată dar totuși „mai vaccinată”, însă nu s-au aliniat agendele să putem pleca. Dar am recuperat și până la un an am avut 5 ieșiri din țară, în 4 țări, de pe 3 continente (Europa, Asia, Africa). Nu ne-am oprit nici după aceea și până la doi ani cea mică ajunsese în 13 țări (printre care și Coreea, Thailanda, Maurițius, Vietnam, Malaysia, Noua Zeelandă) pe 4 continente.
Am avut, deci, câteva experiențe relevante din care să trag niște concluzii despre zborurile cu bebeluș. Încerc să sintetizez mai jos câteva lucruri de care să țineți cont pentru a vă crește șansele unei experiențe cât mai line pentru toată familia… și restul călătorilor din avion. De reținut însă că fiecare copil e diferit, fiecare familie e diferită, chiar și același copil va reacționa diferit la altă vârstă. Nu există tactici cu garanție de succes 100%.
Pregătirea primului zbor intercontinental cu bebelușul
Pentru că mai ușor scoți omul din corporație decât corporația din om, deja folosesc instinctiv anumite abordări când am de gestionat un proiect, chiar și în viața personală. Iar cum dorul de ducă devenise deja acut și îmi doream foarte tare ca zborurile noastre cu cea mică să nu devină niște experiențe traumatizante, în proiectul „zbor cu bebelușul spre Coreea” am urmat următoarele principii:
-
-
- anticipează ce poate să nu meargă bine, care ar fi cauzele și cum poți preveni situația și/sau gestiona efectul. (O să descriu mai jos câteva asemenea riscuri. În cazurile particulare pot fi și altele, sau unele dintre cele menționate să fie mai reduse ca probabilitate sau impact)
- fă un plan, dar nu rămâne blocat în el: ascultă copilul, urmează-i nevoia și învață ce ai de învățat pentru următoarea experiență.
- pleacă la drum pregătit, dar și relaxat. Dacă părinții sunt încordați și tensionați, este probabil ca și bebelușul să preia starea.
-
Mai departe, trec și la aspectele practice, încercând să explic și raționamentul din spatele fiecărei decizii. Acest lucru vă va permite să le alegeți pe cele cu care rezonați/ se potrivesc în contextul vostru specific.
1. testarea modului în care bebelușul reacționează la zborul cu avionul
Înainte de a porni către Coreea de Sud, am mai făcut câteva călătorii în Europa, crescând treptat durata zborurilor. Am vrut să vedem cum ne descurcăm cu zborul în trei, să analizăm ce putem îmbunătăți pentru plecarea către prima destinație îndepărtată. Faptul că totul a mers foarte bine în cele trei ieșiri de test ne-a ajutat să pornim relaxați către prima noastră aventură în Asia.
2. Rezervarea zborului
De cele mai multe ori, nu le putem avea pe toate: zbor cu orar potrivit, escală scurtă, companie cu servicii bune și la un preț bun. Cu toate acestea, pentru a face o alege potrivită ar trebui să analizați câteva aspecte (și decideți ce pondere le acordați în decizie):
-
- orarul de zbor – am preferat de fiecare dată ca segmentul lung de zbor să se suprapună cu programul de somn/ să fie noaptea. La un moment dat, am adormit amândouă înainte de decolare și ea s-a trezit la aterizare (zbor de peste 6h).
- durata zborului și durata escalei. La o durată a drumului egală, prefer varianta în care avem escală mai lungă, în favoarea celei în care stăm mai mult în avion. Într-un aeroport copilul poate să se dezmorțească, aveți condiții mai bune de schimbat un scutec, de restaurante, etc. Partea cu dezmorțirea devine chiar foarte importantă pentru cei care deja încep să meargă și au nevoie să își descarce bateriile. (De exemplu: dacă zburăm spre Bangkok și avem două opțiuni, ambele cu durată totală 15h, eu aș alege-o pe a doua:
-
-
- escală în Amsterdam: OTP-AMS 3h + AMS-BKK 10h50 = total timp în avion: 13h50 + 1h10 escală
- escală în Doha: OTP-DOH 4h35 + DOH-BKK 6h20= total timp în avion: 10h55 + 4h05 escală)
-
-
- locurile în avion – alegerea depinde de preferințe, iar a mea este cel de la geam. Motivul: dacă celălalt pasager adult stă pe locul de lângă, practic ai loc de două coate și o poziție mai confortabilă pentru bebeluș în timpul somnului. Locul de la culoar are marele avantaj al accesului facil, dar nu prea poți să scapi un cot de-al tău sau picioruș de-al copilului fără riscul de a fi lovit. Alte două posibilități ce merită evaluate pentru cei sub un an:
-
-
-
-
- varianta ideală din punct de vedere al confortului, dar și costisitoare, este să luați scoica în avion. Ce fel de scoică vă trebuie și în ce condiții poate fi luată la bord, am detaliat aici.
- locurile cu basinet/ baby basket – a căror alocare, precum și dimensiune, variază în funcție de politica companiei aeriene. Acestea au avantajul unui spațiu mai mare la picioare, dar mânerele scaunelor nu pot fi rabatate și sistemul de entertainment este mai greu accesibil. Dacă cel mic nu vrea să stea în coșuleț, poate fi mai puțin confortabil decât un rând obișnuit.
-
-
-
3. bagajul de mână
Despre bagajul bebelușului am scris (foarte) pe larg aici. Cel de mână însă este poate chiar mai important, deoarece e locul în care nu putem cumpăra nimic din ce am omis să punem. Trebuie totuși să evităm capcana de a ne supraîncărca. Din teama de a nu uita nimic, luăm prea multe bagaje cu noi, deși avem doar două mâini per adult. Dacă apare și un cărucior în ecuație, se complică treaba. De aceea eu încep întotdeauna prin a stabili limita maximă a numărului și dimensiunii bagajelor, iar despre cum fac asta am detaliat aici.
Câteva lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul de mână:
-
-
- „kit-ul de schimbat” – foloseam o pungă cu fermoar de la Ikea în care aveam 2-3 scutece, o aleză refolosibilă, una de unică folosință, pungi parfumate pentru scutece și șervețele umede. Păstrați dimensiunea redusă și plasați-l într-ul loc cât mai accesibil în bagajul de mână (aveam un rucsac cu loc pentru încălțăminte, perfect pentru asta). Mai luați încă o punguță pentru rezerve: scutece și încă o aleză.
- haine de schimb, atât pentru copil cât și pentru voi (nu ați vrea să stați niște ore cu hainele pe care copilul a vomitat sau în cazul în care a scăpat ceva din scutec). Dacă cel mic regurgitează des, adăugați mai multe bavețele.
- gustări și borcănel cu mâncare, dacă este diversificat. E important să luați ceva ce știți că mănâncă. Chiar dacă unele companii aeriene oferă borcănele pentru infanți, s-ar putea să nu fie pe gustul lor.
- formulă +. apă dacă nu este alăptat. Formula recomand să fie pusă în dozator și să aveți o pungă cu fermoar pregătită cu acesta + biberoane (minim unul/ segment de zbor, căci nu aveți unde le spăla).
- nu în bagaj dar pe purtător, un tricou confortabil pentru alăptare, dacă este cazul. Modelul similar cu acesta a fost preferatul meu.
- medicamente de avut în bagajul de mână, pentru situații urgente: termometru, două antitermice: unul sirop, altul supozitor (dacă vomită alegeți supozitorul, dacă are diaree siropul), Espumisan, spray pentru mucoasa nazală, antidiareic, probiotic. Dacă cel mic urmează vreun tratament, sugerez să puneți toată doza necesară pentru întreaga vacanță în bagajul de mână (cele de cală se mai pierd).
- sistemul de purtare – chiar dacă aveți și cărucior. S-a întâmplat să luăm copilul dormind din avion, și m-a ajutat Manduca să rămân și cu două mâini libere.
- jucării
-
4. pregătirea copilului
Chiar dacă vi se par prea mici să înțeleagă ceva, povestiți-le despre ce o să se întâmple, cum o să fie, ce o să faceți. Noi încă printre primele cărți am inclus și unele cu avioane, „aminon” fiind printre primele cuvinte pe care le-a spus. Una pe care o recomandăm chiar de pe la un an este cea din imagine, care îi introduce în lumea aeroportului și a zborului cu avionul. O puteți achiziționa de aici.
Sper ca informațiile să vă fie utile! Pentru mai multe asemenea mă găsiți și pe Facebook pe On my way.
Dacă ai ajuns până aici, cel mai probabil ești și tu unul dintre părinții dornici de a explora lumea împreună cu cei mici. Te așteptăm și în Grupul Familiilor Călătoare!