fbpx
Sus
  >  Călătorii în familie   >  Insulele Canare – cum alegi insula potrivită pentru vacanța dorită

Tenerife este, fără dubiu, cea mai populară dintre Insulele Canare printre turiștii români. Are marele avantaj de a fi conectată de România printr-un zbor direct, ceea ce sporește nivelul de confort (poate chiar și prețul) de a ajunge acolo. La o privire mai atentă însă există posibilitatea ca una dintre celelalte insule să se potrivească mai bine vacanței dorite. Am petrecut două luni prin Tenerife, Gran Canaria, La Palma, Fuerteventura și Lanzarote și cred că sunt suficient de diferite încât să satisfacă o gamă largă de gusturi în materie de călătorii.

Nu am reușit să ajungem în La Gomera și El Hierro, deci de acolo nu pot împărtăși experiențe personale. Dintre cele explorate, La Palma și Lanzarote au fost cele mai pe gusturile noastre. Dar suntem diferiți, avem așteptări diferite, deci nu înseamnă că ar fi alegerile cele mai bune și pentru voi. Voi încerca să le descriu cât pot de obiectiv adăugând apoi și impresiile personale. Pentru început însă….

De ce să mergi în vacanță în Insulele Canare

1
Pentru iernile blânde și verile răcoroase

Vremea este plăcută tot timpul anului: te poți bucura de soare iarna și de temperaturi rezonabile vara, când în prin alte destinații din Europa simți că fierbi în suc propriu. Te poți bucura de o vacanță la plajă în Octombrie sau Noiembrie, în afara aglomerației din sezonul de vârf.

De reținut însă că apa oceanului nu ajunge să fie prea caldă în nicio perioadă, dar asta este o chestiune de gusturi.

Eu una nu recomand Insulele Canare iarna pentru cei ce caută o destinație pentru plajă, deoarece nu mă încântă temperaturile și aș migra către zone mai calde. Mai exact: dacă tot ce vreți să faceți este să stați la soare și bălăceală iarna, evaluați bine dacă este ceea ce căutați. Dacă plaja e doar un loc pentru a vă odihni printre două zile cu drumeții și plimbări prin orașe pitorești, Canarele au un mare vot pozitiv din partea mea.

2
Diversitatea experiențelor oferite

De la impozantul Teide, fascinantele peisaje din tânăra La Palma, munții de foc din Lanzarote până la plajele nesfârșite din Fuerteventura, orașe vechi  și mâncare savuroasă, pe toate le găsiți în Insulele Canare.

În funcție de ingredientul pe care doriți să îl simțiți mai puternic în călătoria voastră alegeți o insulă sau alta. Sau le combinați.

3
Pentru că sunteți în Europa, deși nu e chiar în Europa

Pentru unii turiști contează confortul pe care îl dă familiaritatea vechiului continent. Noi nu o căutăm în general 🙂 În aceste vremuri pandemice însă faptul că se află într-o țară a UE, infrastructura și sistemul medical de calitate au contribuit la decizia de a merge acolo la începutul lui 2021.

Pe scurt, despre fiecare dintre Insulele Canare

Tenerife

O insulă care ne-a surprins și încântat prin peisajele sale! Și oferă câte ceva pentru fiecare, fie că vreți o vacanță confortabilă în resort, doriți să explorați prin munți sau să vă pierdeți pe străduțele înguste ale unui oraș.

În funcție de experiența dorită, ar fi bine să alegeți și locul (sau locurile în care să stați). Sudul este fabricat special pentru turiști. Este o zonă mai aridă unde se găsesc plajele cu nisip, mai multe dintre parcurile de distracții (Aqualand, Siam Park) și resorturile imense. Nordul este mai autentic, mai verde, cu orașe vechi și mâncare parcă mai savuroasă, cu hoteluri mai mici, pensiuni și cazări în mijlocul plantațiilor de bananieri.

(+) Ne-au impresionat: drumețiile și peisajele din Parcul Național Teide și Anaga; plimbările prin Puerto de la Cruz, La Orotava, San cristobal de La Laguna. Drumurile întortocheate pe care tot intram și ieșeam din nori: toate drumurile către Teide și cel către Masca sunt o experiență în sine.

(-) Nu ne-au impresionat: plajele. Adică ne-a impresionat să vedem plaje precum El Bollulo sau Playa de Benijo. Plajele pentru bălăceală și leneveală sunt ok, drăguțe, dar atât. După gusturile mele, dacă aș căuta câteva zile de zăcut pe nisip aș alege altă insulă.

O sugestie de itinerariu pentru a petrece o săptămână în Tenerife găsiți <<aici>>

Gran Canaria

Gran Canaria este insula care cred că se aseamănă cel mai mult cu Tenerife. Cel puțin urmează același pattern: nordul autentic și verde, iar sudul arid și turistic. Și aici sudul este construit special pentru turiști: de la apar-hoteluri micuțe până la resorturi gigant, parcuri tematice. Străzi prin Maspalomas poartă denumiri precum „Avenida de Turoperator Tui”.

(+) Ne-au impresionat: plimbările prin Teror, Las Palmas, Telde, Tejeda, etc.; drumurile prin munți și spectaculoasele barrancos (ex: Barranco de Guayadeque), Pico de las Nieves și împrejurimile, dunele din Maspalomas

(-) Plajele ne-au plăcut mai mult ca cele din Tenerife, dar tot nu m-aș duce acolo doar să stau la plajă

Pe scurt: și Gran Canaria este un loc în care să aveți o vacanță frumoasă cu multe tipuri de experiențe.

O listă cu 7 orașe pitorești de vizitat în Gran Canaria găsiți <<aici>>

La Palma

La Palma este a doua cea mai tânără dintre Insulele Canare, o insulă verde cu peisaje crude, neșlefuite. Nefiind turistică, aici nu veți găsi aici resorturi mari sau parcuri de distracții. Spațiile de cazare sunt relativ puține, majoritatea de tipul pensiunilor, vilelor și apartamentelor de închiriat. Plajele amenajate sunt foarte puține și relativ mici (ex: Puerto Naos, Playa de Tazacorte)

(+) Ne-au impresionat: natura. Toată. Ne-a cucerit și autenticitatea insulei, mai puțin „poluată” de turismul excesiv.

(-) Nu este locul în care să veniți dacă vreți doar plajă.

Este locul ideal pentru iubitorii de drumeții în natură, pentru cei ce caută să descopere experiențe nefabricate special pentru plăcerea lor. Cei cărora le place să privească stelele vor găsi aici multe locuri potrivite din care să o facă, precum și observatoare astronomice ce pot fi vizitate.

Am scris <<aici>> despre 7 locuri cu zone de coastă magnifice din La Palma

Fuerteventura

Fuerteventura este insula care, după părerea mea și a multora, are cele mai mari și frumoase plaje din Insulele Canare. Din păcate, acestea vin la pachet și cu un vânt puternic, care adesea te ia pe sus. Vântul o face populară printre amatorii de kite-surfing, pe care îi găsiți în număr mare în zona de nord a insulei. Există și un motiv pentru acest lucru: sudul este mai ferit de vânt, deci o opțiune mai potrivită pentru cei ce doresc doar să se bucure de mare (mă rog, ocean) și soare.

Lunile în care vântul bate cel mai puternic sunt Iulie și August, după care se mai potolește până prin Ianuarie.

(+) Ne-au impresionat: plajele cu nisip alb sau auriu, cu lagune sau fără, mici sau aparent nesfârșite. Isla de Lobos, cu ale ei ape turcoaz și peisaj vulcanic ne-a cucerit.

(-) Puține alternative de a petrece timpul departe de plajă

Veți regăsi multe plaje din Fuertventura în topul preferințelor noastre, despre care am scris <<aici>>

Lanzarote

Lanzarote este tot o insulă bătrână, erodată și aridă, ca și vecina Fuerteventura. O parte importantă din sudul insulei face parte din Parcul National Timanfaya, ce poartă numele vulcanului cu același nume. Peisajele ce par de pe altă planetă sunt cele pentru care este cunoscută, dar insula mai are și alte atuuri în mânecă. Plajele sălbatice și operele lui Manrique ar fi câteva dintre ele.

(+) Ne-au impresionat: măiestria naturii de la Parcul National Timanfaya, Charco Verde, Los Hervideros, Cueva de los Verdes și a lui Manrique de la Jameo de Aguas, Mirador del Rio.

(-) Insulă aridă

Informații utile pentru a vizita Timanfaya, găsiți <<aici>>

El Hierro și La Gomera

Acestea sunt insulele pe care, din păcate, nu am mai reușit să ajungem. Ambele sunt mici și nu au zboruri directe de pe continent, motiv pentru care trebuie cuplate cu Tenerife sau Gran Canaria. Ambele sunt recomandate doritorilor de drumeții și celor care vor să evadeze din locurile turistice.

Rezumat: ce insulă dintre Canare se potrivește cui și cum le combinăm

 • Pentru cei ce vor în primul rând se bucure de ocean și soare: Fuerteventura, Lanzarote (mai ales în perioadele Septembrie – Martie. În lunile de vară vântul e mai puternic în toate insulele și e de luat în considerare)
 • Pentru cei ce vor să exploreze locuri mai puțin turistice: La Palma, El Hiero, La Gomera
 • Pentru cei ce caută experiențe diverse, o vacanță „cu de toate”: Tenerife, Gran Canaria
 • Pentru pasionații de drumeții: La Palma, Tenerife, Gran Canaria, El Hiero, La Gomera
 • Pentru cei în căutarea unor peisaje inedite: Lanzarote, La Palma

Dacă aveți mai mult timp la dispoziție, puteți vizita în aceeași călătorie mai multe insule. Între Insulele Canare se poate călători cu avionul sau feribotul, iar cele mari sunt conectate de continent cu zboruri directe (nu către România însă).

Câteva sugestii de itinerariu:

1
Tenerife/ Gran Canarie & Lanzarote

Dacă nu vă încântă resorturile și parcurile de distracții, puteți petrece câteva zile în Tenerife în zona de N după care să zburați în Lanzarote pentru a vă completa experiența cu Timanfaya, câteva zile la plajă și a vedea operele lui Manrique.

Din Lanzarote spre România, fără a fi nevoie să reveniți în Tenerife.

2
Tenerife/ Gran Canaria & Fuerteventura

Dacă nu vă încântă resorturile și parcurile de distracții, puteți petrece câteva zile în Tenerife în zona de N după care să zburați în Fuerteventura sau de plajele de acolo. În cazul în care vă plac parcurile de distracții, puteți petrece câteva zile în Tenerife S pentru a le vizita, după care să zburați în Fuerteventura pentru plajă (găsiți și acolo resorturi).

Insulele Canare - pe care să o alegi
3
Tenerife & La Palma/ La Gomera/ El Hierro

O combinație pe care o văd potrivită pentru iubitorii de natură, ce vor să se bucure mai mult de aceasta decât de atracțiile făurite de oameni.

Spre La Palma și El Hierro nu sunt zboruri directe decât dinspre Tenerife sau Gran Canaria. Dacă optați pentru feribot, Tenerife este varianta optimă din punct de vedere al drumului.

Sper că informațiile și sugestiile de aici v-au fost de folos. Pe noi ne-au surprins Insulele Canare și ne pare bine că am reușit să explorăm și mai departe de Tenerife. Dacă aveți întrebări, le puteți adresa fără ezitare în comentarii sau pe Facebook și Instagram.

Dacă ai găsit informații utile sau ți-a plăcut articolul, distribuirea lui m-ar încuraja să mai scriu și altele :) Pentru aceasta, poți folosi butoanele de mai jos. :)

Comentarii

 • Ileana

  iulie 9, 2021

  Mulțumim pentru informații!
  Superbe locuri! 🤩

  reply...

Comentează