fbpx
Top
  >  de prin lume   >  O dată în viață – 6 locuri în care să vezi răsăritul
locuri în care să vezi răsăritul

Nu am găsit în limba română cuvântul care să descrie ce am simțit atunci când am trăit răsăritul în fiecare dintre aceste locuri. În egleză există ”awe”, un amestec de venerație, uimire, respect cu o ușoară nuanță de teamă. Cred că acesta ar surprinde starea mea de atunci.

Au fost momente în care reușeam să mă detașez de toată aglomerația din jur, pur și simplu să privesc și să trăiesc experiența. Să fiu fascinată de ceea ce văd și să mă simt în același timp mică și trecătoare.

1. Ahu Tongariki – Insula Paștelui

Pe această insulă izolată din Pacific a fost pentru prima dată când îmi amintesc să fi trăit acea stare de …fascinație umilă. Atunci am și căutat cuvântul care să o exprime.

Este singurul dintre cele 6 locuri menționate în acest articol unde am putut să savurăm momentul în liniște. Ca să vezi răsăritul la Ahu Tongariki nu e nevoie să te trezești cu multe ore înainte pentru a-ți marca teritoriul, ci doar să ajungi acolo la timp. Sunt 20km din Hanga Roa, care se parcurg în aproximativ 30 de minute.

Nu se plătește un bilet separat, accesul este inclus in prețul celui pentru Parcul Național Rapa Nui. Costul acestuia este de 80 USD și se achită la sosirea pe insulă.

2. Parcul Național Bromo Tengger Semeru – Java, Indonezia

Acolo, vulcanii fumegânzi și culorile schimbătoare ale răsăritului ne-au transportat parcă pe altă planetă. În așteptarea soarelui ne-am bucurat însă și de senzații mai ”pământești”:  gustul bananelor la grătar și ceaiul fierbinte, vândute de vânzătorii ambulanți. Nu, nu exagerez când spun că m-am bucurat de un ceai. Era foarte foarte frig!

Pentru a ajunge la unul dintre locurile care oferă o panoramă ca cea din fotografie trebuie să vă treziti foarte devreme. Pe lângă faptul că acestea devin foarte aglomerate, sunt și la o distanță considerabilă de condus de locurile de cazare.

3. Ijen – Java, Indonezia

Craterul Ijen este locul în care poți fi fascinat de răsărit fără să vezi soarele. Am ajuns acolo cu ceva timp înainte de crepuscul pentru a mai fi încă vizibile „flăcările albastre” și am rămas până după ce s-a ivit soarele. Culorile în schimbare dezvăluite de primele raze ale dimineții fac peisajul să pară dintr-o altă lume.

Pentru această experiență va fi nevoie să depuneți ceva efort însă și vă ”costă” și o noapte nedormită. Găsiți povestită o experiență în detaliu aici. Pe scurt: traseul nu e lung dar sulful din aer îl face să fie mai dificil decât pare. Luați cu voi o câte o lanternă frontală și o mască de gaze sau una filtrantă – multe agenții de turism locale le pun la dispoziție.

4. Taj Mahal – Agra, India

Despre Taj Mahal, legendele din jurul lui și povestea de dragoste al cărui simbol este s-au scris multe pagini. Este, pe bună dreptate, inclus pe lista de dorințe a multor călători și pe itinerariul majorității turiștilor ce vizitează pentru prima dată India. Iar dacă tot ajungeți acolo, vă propun să o faceți la răsărit. Lumina aceea difuză și în nuanțe schimbătoare îi mai adaugă încă un strop de magie.

Pentru a câștiga timp și a evita surprizele neplăcute, vă recomand să vă achiziționați biletele în avans de pe site-ul oficial.

5. Angkor Wat – Siem Reap, Cambodia

Angkor Wat, unul dintre cele mai importante situri arheologice ale Asiei de SE, este un alt loc popular pentru a începe ziua. Atât de popular încât se va aglomera chiar înainte de crepuscul. Dacă nu țineți însă să aveți fotografii dintr-un anumit unghi, puteți găsi și locuri în care să savurați experiența în liniște.

Informații utile despre orele de vizitare și prețul biletelor găsiți aici.

6. Borobudur – Yogyakarta, Java, Indonezia

Borobudur oferă și el o experiență memorabilă la răsărit, fie că priviți în depărtare la conturul vulcanului Merapi, fie că vă plimbați printre stupe și statui cu ale lor umbre lungi.

Un impediment în calea acestei experiențe ar putea fi faptul că porțile complexului se deschid la ora 6, iar soarele răsare cel târziu la ora 5:54 pe acele meleaguri. Este posibil însă accesul prin hotelul Manohara, la un preț de aproximativ 34 USD cu mic dejun inclus (comparativ cu 25 USD biletul standard)

post a comment