fbpx
Sus
  >  Călătorii în familie   >  Călătorii în familie - organizare   >  12 locuri de văzut într-o vacanță cu mașina prin Bulgaria
Devetashka - vacanță cu mașina prin Bulgaria

atunci când nu vrei să mergi la mare

Cum nu se știe când și în ce condiții vom putea zbura, am început să mă uit mai atent ce alternative avem, să caut locuri mai aproape de casă. Bulgaria are condiții prietenoase de călătorie pentru români și poate fi o opțiune la îndemână pentru vacanța de vară și pentru cei ce caută altceva în afară de soare și plajă. Așa am construit și o listă de obiective pentru o vacanță cu mașina prin Bulgaria, pentru cei care nu vor să meargă la mare.

Am mai avut în trecut scurte escapade pe la vecinii de la sud, în câte un weekend prelungit. Nu am petrecut mai mult timp acolo, deci nu am ”legat” toate locurile de mai jos într-un singur concediu. Puteți face și acest lucru însă. Sau puteți să alegeți anumite locuri pentru mai multe ieșiri scurte.

Pentru a vă ajuta să vă stabiliți itinerariul, alegând ceea ce vi se potrivește, la final veți găsi toate locurile așezate pe hartă.

Ce nu îmi propun în acest articol este să descriu în detaliu fiecare loc. Le voi trece în revistă, oferind informații care să va ajute în organizare și linkuri către articole în care găsiți împărtășite experiențe din acele locuri.

Voi începe cu locurile pe care le-am văzut, în ordinea preferinței personale, după care voi împărtăși și locurile în care îmi doresc să ajung.

Atunci când planificați vacanța cât și înainte de plecare, verificați condițiile de călătorie din surse oficiale. 

Ce am văzut:

1. Peștera Devetashka

vacanță cu mașina în Bulgaria - Devetashka

Devetashka ne-a impresionat cu ale sale galerii imense ce sunt luminate de soarele care pătrunde prin cele șapte ”găuri” din tavan.

Peștera a fost locuită de oameni de prin paleolitic, iar apoi, după ce aceștia au părăsit-o, a devenit casa a vreo 30.000 de lilieci. Oamenii nu au părăsit chiar de mult sau de tot peștera însă: a fost redescoperită în 1921, iar în 1950 excavată (!!!) pentru a fi folosită ca spațiu de depozitare de către armată.

În 2011 a fost o locație de filmare pentru ”The Expanables II”, ceea ce i-a cam deranjat pe lilieci. Curtea Supremă Administrativă, a decis că filmarea a încălcat normele de protecție a mediului, Devetashka fiind declarată monument natural din 1996.

Deși este considerată o importantă atracție turistică a zonei, nu am identificat să aibă un site oficial cu informații legate de orele de vizitare, tarife etc.

O puteți vizita din Lovech (20 km) sau Veliko Târnovo (90km). Vă recomand să fiți atenți la indicatoarele de pe șosea și să le urmați pe acelea. Pe vremea când am fost noi Google nu a nimerit locul și am bâjbâit ceva până am revenit tot la indicatoare.

2. Cetatea Belogradchik

Vacanta cu masina prin Bulgaria

Când am văzut prima dată o fotografie cu Cetatea Belogradchik m-a dus cu gândul la un peisaj de poveste sau de film: cadrul natural cu niște stânci în forme stranii și nuanțe diferite printre care sunt construite ziduri fortificate.

Fortăreața, care a fost construită din vremea Imperului Roman, se află în NV Bulgariei, în apropierea orașului cu același nume, pe pantele nordice ale Munților Balcani. O puteți vizita într-o excursie de o zi din Vidin, care se află la aproximativ o oră de condus (55km). Noi am ales să pornim dimineața din Vidin, să ne oprim la această cetate, apoi la Peștera Măgura, după care seara să continuăm drumul spre Lovech.

Informații despre istoria locului, orele de vizitare și tarife găsiți aici.

3. Cetatea Tsarevets – Veliko Târnovo

Cetatea Tsarevets - Veliko Târnovo

Chiar dacă Cetatea Tsarevets este emblematică pentru Veliko Târnovo, nu este și singura atracție a acestui oraș.

Opțiunile de petrecere a timpului liber sunt destule și relativ diverse. Dacă v-ați săturat de condus, puteți începe ziua la Tsarevets după care să faceți o plimbare în orașul vechi și cartierul Zveta Gora. În cazul în care vreți să vizitați împrejurimile vă puteți îndrepta spre Arbanasi, cascadele Krushuna, sau Peștera Devetashka.

Cred că Veliko Târnovo este o destinație potrivită chiar si pentru un weekend, având mari șanse să ajungeți mai repede aici (de la București) decât la Bran. Dacă vă tenteaza pentru o excursie în familie, vă puteți inspira din experiențele celor de la 6 tălpi prin lume sau Travelista.ro

4. Rusenski Lom și bisericile rupestre de la Ivanovo

Prin Parcul Național Rusenski Lom am trecut în fugă, atunci când am vizitat bisericile rupestre de la Ivanovo. De atunci ne-am propus să revenim să îl explorăm cum se cuvine, fiind un loc impresionant și nu foarte departe de casă. Locul se află la 20km de Ruse, deci am ajunge cu siguranță mai repede acolo decât la Sinaia.

Mi-aș fi dorit să vă arăt peisajum impresionant, însă pozele mele din acea perioadă sunt de negasit. Nu trebuie însă să ma credeți pe cuvânt ci aruncați un ochi pe Travelista.ro sau pe Minicălătorii.ro să vă convingeți.

5. Cascadele Krushuna

Cascadele Krushuna - vacanță cu mașina prin Bulgaria

Cascadele Krushuna se află la aproximativ 40km de Lovech și 80 de Veliko Târnovo. Sunt mai multe cascade, în trepte, iar pentru a le vedea trebuie să parcurgi un traseu ușor prin pădure. Peisajul se schimbă pe măsură ce urcați: căderile de apă devin ceva mai înalte și dispar bazinele de apă verzui-albastră.

Recomand să le vizitați în aceeași zi cu Peștera Devetashka, pe care o găsiți la mai puțin de 20 de km.

Krushuna - cascade - cu mașina prin Bulgaria

6. Peștera Ledenika – Vratsa

Ledenik peștera - cu mașina în Bulgaria

Se află în apropierea orașului Vratsa (cam 120km de Pleven, 120 km de Sofia) și este considerată de unii a fi printre cele mai frumoase din Bulgaria. Nu știm dacă e așa sau nu, pot confirma doar că pentru noi a meritat timpul alocat.

Accesul în peșteră se face doar în grup de minim 5, maxim 15 persoane. Ghinionul nostru a fost să fim singurii care nu vorbeau bulgară, motiv pentru care ghidul nu s-a mai obosit să traducă, așa că nu luați chiar de bună informația că există tururi în limba engleză.

Informații despre tarife și orele de vizitare găsiți aici.

Peisajele din zonă te-ar face să vrei sa mai poposești prin Parcul Natural Vrachanski Balkan, să explorezi zona. Recomand o planificare bună înainte …sau multă răbdare. Limba engleză nu este un punct forte al celor din zonă, iar informațiile găsite pe internet nu întotdeauna exacte. (Sper ca Google Maps sa mai fi avansat de acum 5 ani – atunci mai mult ne-a încurcat decât ajutat)

ledenik - cu masina prin Bulgaria

7. Peștera Măgura

Peștera Magura, Vidin Bulgaria

Sursa foto: Wikipedia.org

Este o peșteră aflată aproape de Vidin și de Cetatea Belogradchik, cele două din urmă putând fi vizitate lejer în aceeasi zi. Magura este cunoscută pentru picturile rupestre, cele mai vechi estimându-se a fi in Paleolitucul târziu. Aici se găsește și cea mai mare stalagmită din Bulgaria, ce are o lungime de 11m.

Despre orele de vizitare și tarife găsiți informații aici.

8. Cetatea Baba Vida – Vidin

Baba Vida - cetatea de la Vidin

Baba Vida este o cetate medievală bine conservată aflată pe malul Dunării la Vidin. Mai multe despre istoria ei găsiți aici.

Orașul este o bază bună pentru a explora împrejurimile, mai ales Cetatea de la Belogradchik și peștera Magura. Despre cum puteți petrece un weekend în această zonă în familie, vă puteți inspira de la Travelista.ro.

Ce aș vrea să mai vedem în următoarea vacanță cu mașina prin Bulgaria

  1. Peștera Prohdna (foto) – la 70km de Lovech, poate fi vizitată făcând un ocol pe drumul spre/ dinspre Vidin (nu știu cum de am ratat-o când am fost pe acolo)
  2. Buzdluja, „OZN” – ul din Bulgaria – alfat la aproximativ 80km de Veliko Târnovo
  3. Ruse – nu știu de ce, dar până de curând nu mi se părea o opțiune de weekend. 6 tăpi prin lume și Travelista mi-au dat însă idei pentru o evadare în familie.
  4. Parcul Național Rila și Mânăstirea cu același nume, despre care au povestit și cei de la Creștem și Călătorim.
  5. Peştera Orlova Chuka
  6. Canionul Emen, Cascada Hotnitsa, satul Bozhentsi, Mănăstirea Dryanovo – toate  în apropiere de Veliko Târnovo – fotografii și o idee de traseu cu bicicleta găsiți aici.
  7. Călărețul din Madara, Shumen și Mormântul Regelui Trac de la Sveshtari 
Pestera Prohodna - vacanta cu masina prin Bulgaria

Imagine de Tihomir Sokolov de la Pixabay

Harta 

Atât articolul cât și harta vor fi actualizate pe măsură ce aflu noi informații sau primesc noi recomandări.

Dacă ai găsit informații utile sau ți-a plăcut articolul, distribuirea lui m-ar încuraja să mai scriu și altele :) Pentru aceasta, poți folosi butoanele de mai jos. :)

Comentează