Călătorii cu copiii în vara pandemiei – cum au fost pentru cinci familii cu dor de ducă
Primele schimbări majore în alegerile noastre legate de călătorii au apărut o dată cu copilul. De atunci ne adaptăm continuu în funcție de specificul fiecărei vârste, iar acest lucru îmi intrase oarecum în obișnuință. Ce ne-a scos însă complet din zona de confort a fost epidemia din acest an, cu tot cu restricțiile impuse și autoimpuse ce au venit cu ea. Trăim o perioadă în care incertitudinea este singura certitudine, iar călătoriile în vara pandemiei sunt complet diferite față de tot ce am experimentat până acum.
Cum sunt călătoriile în vremea COVID pentru alte familii cu dor de ducă
Am întrebat și alte familii călătoare în ce fel le-au fost afectate planurile de vacanță, cum s-au adaptat și cum se protejează când sunt departe de casă. Ne-au răspuns cei de la Travelista.ro, Creștem și Călătorim, Praf de stele, Părinți Călători.
”Pusi fata in fata cu realitatea haotica a turismului din vara 2020, abordarea calatoriilor seamana cu un joc de noroc. Sau de strategie. Modalitatea de a planui excursii viitoare ni s-a schimbat radical, in sensul ca nu ne mai facem absolut niciun plan din timp. Ba chiar am si anulat singurul plan care mai ramasese in picioare de dinainte de pandemie, si anume o saptamana in Grecia la final de vara. Vom vedea atunci din scurt care sunt conditiile de calatorie, si daca ne convin ne rezervam last minute ceva.
In prezent suntem mult mai atenti decat in trecut la curatenie. Adica, daca in trecut am fi fost mult mai relaxati cu tot felul de lucruri pe care un bebelus poate sa puna mana, acum stergem si dezinfectam totul. Avem mereu masti si dezinfectant la noi, folosim dezinfectantii pe care ii gasim in locatiile in care ajungem si preferam sa ne asezam cat mai departe de ceilalti turisti si sa socializam mai putin.”
Deși tânjesc puternic după o zi la spa, momentan preferăm spațiile deschise și la acest capitol. Ne-am bucurat după 4 luni de luxul de a înota jumătate de zi într-o piscină curată. Probabil vom merge în muzee/cetăți dacă vom ajunge în proximitate, însă ne vom asigura că înăuntru se poate respecta distanțarea socială. Nu dorim să ne ferim obsesiv de oameni, însă încercăm să ne menținem în siguranță în interacțiunile noastre. Plecăm, de exemplu, din locurile în care cineva tușește sau este aglomerat, însă lăsăm copiii să se joace în aer liber cu alți copii (care par sănătoși), chiar dacă nu îi cunoaștem.”
Avantajul e că e vară, e cald și încă putem sta mult afară. Din toamnă, însă, stilul de calatorit probabil ni se va restrânge și mai mult.”
Experiența noastră
Anul acesta a început promițător în Oman, am continuat cu o vacanță între fete (mamă, fiică, bunică) în Republica Dominicană în Februarie și…stop pentru o perioadă ce părea nedeterminată.
S-a întâmplat ca în acest an să nu avem rezervări pentru vacanța de Paște din cauză că nu știam clar cât timp își va putea lua soțul concediu. Mai bine spus ”datorită” acestui fapt, deoarece am fi avut niște rezervări în plus de anulat. Am tot trăit cu speranța că nu va trebui să renunțăm la escapada în doi în Botswana planificată pentru August, speranță năruită de la începutul lunii Mai când compania aeriană ne-a anunțat că zborurile sunt anulate.
Așa am început să abordăm diferit plecările. Dacă până în acest an fiecare weekend prelungit era un motiv de a sări într-un avion, în vara epidemiei am ales ca de Rusalii să mergem prin Harghita și Covasna. Oricum, nu am fi putut ieși din țară. După care am mai plecat o dată prin România pentru încă o săptămână.
Următoarea ieșire am planificat-o la noi la mare în ultimul weekend din iunie. (Noi, care am mai ajuns pe litoralul românesc de două ori în ultimii 10 ani). Era ziua copilului, mare doritor de bălăceală, așa că am rezervat un bungalow la unul dintre puținele locuri ce părea să corespundă criteriilor noastre de izolare. Ne propuneam ca în Iulie să plecăm undeva în afara țării, unde soțul să aibă condiții să poată lucra.
Cu câteva zile înainte de plecarea la Olimp ne-am răzgândit. Am hotărât ca de acolo să plecăm direct spre Grecia și ne orientăm mai departe pe unde ajungem. Așa, pentru prima dată în viața noastră, am încărcat mașina pentru o călătorie ce nu știam unde o să ne ducă sau cât o să dureze. Pe 25 iunie am plecat de acasă și încă nu ne-am întors.
Am trecut prin Italia, unde am ajuns cu feribotul, prin Croația, iar acum suntem în țară. Mai poposim câteva zile prin județul Bihor înainte de a reveni acasă.
cum a fost
Totul a fost diferit față de alți ani. Am petrecut cel puțin la fel de mult timp în planificare, doar că nu se întâmpla înainte de ci în timpul călătoriei. Noi care ne suiam în avion cu orice ocazie, am ales de data asta mașina, care ni s-a părut o opțiune care ne oferă mai mult control și predictibilitate. Eu, care știam unde voi dormi peste șase luni în următoarea vacanță, am avut momente în care nu eram sigură în ce oraș vom fi peste două zile. Cu atât mai puțin unde vom sta, deși criteriile stricte de alegere a cazărilor nu mi-au făcut viața deloc ușoară.
Pe oriunde am fost am respectat strict recomandările locale pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Am fugit de aglomerație, ceea ce uneori nu a fost prea dificil datorită lipsei turiștilor. Ne-am luat măsuri de precauție chiar și acolo unde nu ne erau impuse: în spațiile închise am purtat tot timpul mască, la fel și în zonele aglomerate. Aveam la noi tot timpul gel dezinfectant pe care îl foloseam frecvent (când nu aveam alternativa de a ne spăla pe mâini).
Călătoriile în vremea COVID sunt cu siguranță altfel, cer în același timp mai multă flexibilitate dar și informare. Ai nevoie de o doză de relaxare dar și precauție, atenție la a păstra distanța socială și a respecta măsurile de prevenție.
Dacă ai ajuns până aici, cel mai probabil ești și tu unul dintre părinții dornici de a explora lumea cu cei mici. Te așteptăm și în Grupul Familiilor Călătoare!