fbpx
Top
  >  Călătorii în familie   >  Excursie cu copil mic spre insula Saona – la ce să te aștepți?

La începutul acestui an am fost cu cea mica (2a8l) și mama mea in Punta Cana, Republica Dominicana, într-o vacanță de leneveală. A fost prima mea vacanță la resort all inclusive, căruia îi recunosc avantajele în anumite situații, și o confirmare că acest gen de călătorii nu mi se prea potrivește. Despre asta însă voi scrie cu altă ocazie.

Revin la subiect – vizita pe insula Saona, pe care oricine a fost în zona asta din Republica Dominicană vă va spune să nu o ratați. Pe bună dreptate aș zice. Locul este superb și până acolo vei vedea marea în zeci de nuanțe incredibile de albastru. Voi lăsa pozele să vorbească – am certitudinea că o pot face mai bine ca mine.

Călătorind cu fetița, am învățat să fiu atentă și la unele detalii logistice pe care le puteam ignora pe vremea când eram doar doi. Durata drumului, tipul mijloacelor de transport mă preocupă mai mult acum, atât prin prisma siguranței cât și a modului în care ne afectează experiența.

În excursia către insula Saona am fost singură. Am ales să mergem pe rând, în zile diferite, fără copil,  din două motive:

  1. drumul până acolo cu un tur de grup și tot ce implică el (nu am îndrăznit să mă interesez cât ar costa unul privat)
  2. recomandarea medicului epidemiolog de a evita să scoatem copilul din resort. Recomandarea a venit în contextul în care zona era pe curba descendenta a unei epidemii de Dengue.

Pot spune că nu am regretat nicio secundă această decizie. Am putut să mă bucur din plin și de ziua excursiei și de ziua mamă-fiică ce i-a urmat.

Insula Saona

Informații utile

Pentru început, aș vrea să subliniez că voi descrie un tur cu plecare din Punta Cana, zona în care se găsesc cele mai multe resorturi. Dacă stați în Bayahibe veți fi mult mai aproape de locul de îmbarcare pentru plecarea către insulă.

Ce cred eu că ar fi de folos să știți pentru a vă pregăti de această excursie cu copilul…sau nu:

  1. locul de îmbarcare este cam la o ora de condus de Punta Cana. Problema este că dimineața acea oră s-a transformat într-un drum de 2h30-3h, cu tot cu pauze și momente de așteptare. În prima fază ești luat de la hotel cu un microbuz, care adună clienți de la mai multe resorturi. Urmează o primă pauză în care turiștii sunt redistribuiți în microbuze. După aceea vine cea de a doua pauză, cea de cumpărături. Odată ajunși la plajă aștepți să sosească toate microbuzle, să fii „etichetat”, etc. Pe scurt: am fost luată de la hotel la 7:30 și barca s-a pus în mișcare la 10:20.

Pentru mine nu a fost prea deranjant – sunt niște minusuri asumate atunci când alegi un tur de grup. Cu un toddler plin de energie, dar iritat că nu și-a făcut doza de somn de dimineață mă aștept să fi fost cam neplăcut.

  1. Nu am văzut scaune de mașină, boostere, etc, dar nici copii mici
  2. Urmează cam o oră de drum cu barca, plus o oprire la Laguna Albastră și încă una la snorkeling. La dus am făcut drumul cu o barcă de mare viteză iar la întors cu un catamaran. Pe cel din urmă găsești muzică, dans, rom, loc de mișcare, (prea) puțină umbră – cam ceea ce îți dorești ca adult pentru o experiență relaxantă. Nu prea știu cum as fi împiedicat-o pe cea mica să sară peste bord dacă o pierdeam o fracțiune de secundă din vedere. Asta în cazul în care nu m-aș fi aruncat eu deja pană în punctul ăla.
  3. Timpul petrecut efectiv pe insulă este scurt, aproximativ 2 ore, raportat la întreaga durată a excursiei. În acest interval se servește și masa de prânz.
  4. Ar fi recomandat să aveți la voi niște gustări mai consistente. Mâncarea oferită la masa de prânz diferă de la operator la operator însă nu pare a fi foarte variată. Eu aș merge cu o variantă de rezervă la pachet.

Pe scurt, a fost o zi plină în care am plecat de la hotel la 7:30 dimineața și m-am întors puțin după 18:30. În acest timp maxim două ore am stat pe insulă. Nu mă plâng, doar încerc să vă ofer o imagine realistă. Pentru mine a fost relaxant, am putut să mă deconectez, să stau întinsă pe puntea catamaranului, să privesc marea și să ma pierd în gânduri.

Insula Saona Republica Dominicana

Nu este exclus ca dacă ar fi fost soțul cu noi (nu mama mea) și nu aș fi avut stresul legat de Dengue să fi căutat o variantă să facem excursia aceasta în familie. Niște opțiuni pe care le-aș lua în considerare ar fi transferul privat până la locul de îmbarcare sau închirierea unei mașini.

Evit să dau verdicte și să vă spun dacă să luați un copil mic cu voi în această excursie sau nu. Doar ofer niște informații care să vă fie de folos în planificare și/sau să vă ajute să gestionați cât mai bine aspectele mai puțin plăcute pentru a vă bucura de experiență.

Voi vă cunoașteți mai bine copilul, nevoile familiei, bugetul, etc. Călătoriți cum vi se potrivește!

post a comment