
9 zile prin Botswana și un pic de Zambia (pentru o vizită la Victoria Falls) – Itinerariu de călătorie pe cont propriu
Cea mai recentă evadare a noastră a fost una dintre cele mai așteptate și, cu siguranță, cea în a cărei pregătiri am întâmpinat cele mai multe hopuri. O să împărtășesc aici itinerariul călătoriei noastre prin Botswana, așa cum am plecat cu el de acasă menționând și ce a ieșit sau nu, plus câteva sugestii de a-l ajusta. Căci planurile ne-au fost date peste cap de multe ori, chiar și în timp ce eram acolo. Dar, chiar dacă îmi pare rău că nu am reușit să ajungem în unele locuri, am reușit să ne bucurăm de experiență. Dacă am învățat un lucru de un an și ceva de când călătorim în vremea pandemiei acesta este să nu ne mai atașăm de planuri.
Notă: itinerariu de 9 zile în definiția mea înseamnă 9 zile petrecute la destinație (8 zile pline și două jumătăți, mai exact). Nu includ și durata zborurilor deoarece pe acestea fiecare și le poate planifica diferit.
Zborul către/ dinspre Zambia & Botswana
Am zburat cu Qatar Airways pe ruta București – Livingstone și Gaborone – București. Atât la dus cât și la întors am avut câte două escale de durată rezonabilă. Costul inițial al biletului a fost de 720 EUR/ persoană, ceea ce ni s-a părut rezonabil pentru destinația respectivă, durata zborului și compania aeriană aleasă. (Nu caut zboruri ieftine cu orice preț, confortul drumului este o variabilă ce cântărește și ea).
Din păcate însă zborurile au fost modificate de cel puțin 3 ori, iar la final am ajuns să zburăm cu escală prin Cape Town, ceea ce a mai adăugat câteva ore în aer. South African Airlines, care opera ultimul segment, a tot anulat zboruri până și-a suspendat temporar rutele internaționale fix în acea perioadă. Am avut pe masă tot timpul opțiunea de full refund da Qatar, dar nu găsisem ceva mai convenabil la un cost apropiat.
condiții de călătorie
În era COVID, itinerariul a trebuit să țină cont și de testele necesare, valabilitatea lor, programul centrelor de testare, timpul de eliberare a rezultatelor, etc.
Despre condițiile de intrare de la momentul respectiv am scris mai multe în postarea de Facebook alăturată. Informația este însă foarte perisabilă, așa că vă recomand să urmăriți condițiile de călătorie pe MAE.ro. Nu mă încântă ideea de a mă baza doar pe acela dar, din păcate, portalul oficial pentru turism nu include nicio informație legată de COVID și restricțiile de călătorie actuale. Ne-am îndreptat, de nevoie, către surse mai puțin oficiale – agențiile mari de turism care operează în zonă. Un exemplu, aici.
Pentru Zimbabwe și, mai ales, zona Victoria Falls, am găsit site-ul acesta ca fiind o sursă importantă și actualizată.
Itinerariul călătoriei noastre prin Botswana & Zambia
Ziua 1 - Sosire în Livingstone, Zambia
Zborul nostru a aterizat după amiaza, așa că în prima seară singura activitate pe care am făcut-o a fost să ne testam. În ziua a treia de dimineață voiam să ieșim din Zambia pentru a intra în Zimbabwe și apoi în Botswana, unde aveam nevoie de rezultat.
Am stat la Avani Victoria Falls, cel mai apropiat hotel de intrarea în Parcul Național, dar departe de oraș.
Ziua 2 - Victoria Falls - văzută din aer și de pe pământ & un scurt game drive
Am început ziua cu un tur cu elicopterul deasupra Victoria Falls, după care am vizitat partea din Zambia a cascadelor.
După prânz am ales să mergem într-un game drive în Mosi-oa-Tunya National Park, cel mai mic parc din Zambia, dar singurul în care se găsesc rinoceri albi. Alternativa pentru acea după amiază ar fi fost un tur la Devil’s Pool – citisem însă că nu s-ar fi putut face baie acolo, nivelul râului fiind prea ridicat.
Ziua 3 - Victoria Falls (Zimbabwe) și transferul spre Kasane (Botswana)
Înarmați cu rezultatul negativ (în original, ștampilat) al testului PCR și cu certificatul de vaccinare, ne-am întreptat către Zimbabwe și apoi Botswana. Transferul l-am luat prin Cherish Travel And Tours, o companie de ale cărei servicii și prețuri am fost mulțumiți. A fost un transfer privat, cu un van nou, curat cu un șofer politicos și atent, care ne-a dus „de mânuță” pe la toate ghișeele la care trebuia să ajungem la trecerea frontierelor.
Prima oprire a fost în Zimbabwe, unde am vizitat partea aceea a cascadelor, după care am revenit în Zambia, pentru a porni mai departe spre Botswana. Am trecut râul pe Kazungula Bridge, care tocmai ce a fost dat în folosință la începutul acestui an. La intrarea în Botswana a mai trebuit să facem un test rapid, după care am fost preluați de un alt șofer, cu altă mașină.
Am ajuns la hotelul nostru din Kasane la timp pentru a și pleca în primul tur cu barca pe râul Chobe.
Legat de preț: din ce citisem anterior (și alte oferte primite), un transfer privat Livingstone-Kasane ar fi trebuit să ne coste aproximativ 75 USD/ pers. Noi am plătit 60 USD/ pers și am avut și un mic ocol în Zimbabwe, unde șoferul ne-a așteptat mai bine de două ore.
Ziua 4 - Chobe National Park
Această zi a fost în întregime una pentru safari. Dimineața, începând de la 9, am fost într-un game drive în parcul național, iar seara am făcut un al doilea tur cu barca. Ne-a încântat mulțimea de animale întâlnite cu ambele ocazii, densitatea acestora fiind mult mai mare ca în Etosha, parcul din Namibia pe care îl vizitasem cu câteva luni în urmă.
Punctul culminant al zilei a fost întâlnirea cu câteva leoaice (parcă și lei tineri) ce se relaxau la umbră și nu păreau deloc să le pese de prezența noastră pe acolo.
Ziua 5 - Chobe National Park și transfer spre Okavango Delta
Zborul nostru către Delta Camp, în Delta Okawango, pleca puțin după ora 11, așa că am mai reușit să înghesuim o activitate și în acea dimineață. Dacă tot mergem în safari, încercăm să scoatem tot ce putem din timpul acolo, așa că la ora 6 am pornit în căutarea leilor, pe care i-am și găsit. După game drive am avut timp de un mic dejun rapid înainte de a pleca spre aeroport.
Am făcut o oră și jumătate până la destinația noastră din Deltă, unde am fost preluați de ghid și conduși spre camp în mokoro (timp în care bagajele noastre erau transportate cu mașina).
Seara am făcut primul nostru walking safari – adică am mers pe jos în căutarea animalelor, cu ghidul ce era înarmat doar cu experiența și cunoștințele sale. Este fascinant cum ni se ascut simțurile în asemenea situații și cum putem trăi, simultan, emoții dintre cele mai diverse.
Ziua 6 - Mokoro și walking safari în Okavango Delta
După o noapte în care nu prea am dormit din cauza elefantului ce sforăia lângă „casa” noastră fără pereți, la ora 7 porneam în „plimbarea” de dimineață. Am traversat cu mokoro pe o altă insulă, pe care am explorat-o în căutarea animalelor. De data aceasta nu am mai văzut hipopotami în apă ci doar am prins cu coada ochiului ceva ce ghidul ne-a zis că ar fi crocodil.
La revenirea în camp am luat micul dejun, urmat de o pauză de odihnă până la masa de prânz. După prânz, a urmat tura a doua de walking safari.
Ziua 7 - Plecarea din Deltă și adio planuri
În ultima dimineață am plecat în căutarea leului care vizitase insula în acea noapte. A fost un sentiment tare ciudat să luăm urma leului, pe care am văzut-o în nisip, când mergeam pe picioarele noastre. Nu l-am găsit. Nu sunt hotărâtă încă dacă din păcate sau din fericire.
Zborul nostru către Maun a fost mult mai târziu decât estimasem, ceea ce ne-a dat peste cap planurile complet. În itinerariul nostru inclusesem un ocol spre Makgadikgadi Pans în drum spre Nata, ceea ce nu a mai fost posibil.
Cum am aterizat în Maun am luat mașina și am pornit către Nata, unde ne-am petrecut noaptea.
Notă: zborurile către/ dinspre lodge-urile din Delta Okawango nu sunt programate în avans. Abia cu 24h înainte afli la ce oră pleci. În această perioadă, în care unele sunt închise și/sau au foarte puțini turiști și zborurile sunt mai rare.
Ziua 8 - Reconfigurarea traseului și vizită la Khama Rhino Sanctuary
Nata Bird Sanctuary nu ne-a atras atât de tare încât să ne trezim iar la ora 6. Am luat micul dejun în tihnă și am plecat spre Serowe, în apropierea căruia se află Khama Rhino Sanctuary. Un parc de dimensiuni reduse, comparativ cu celelalte, dar care găzduiește (și păzește) rinocerii relocați din alte zone.
Conform planului, ar fi trebuit să ne petrecem noaptea la Goo-Moremi Lodge. Doar că, la puțin timp după sosirea în Botswana, am fost anunțați că închid temporar din cauza cazurilor de COVID. Problema majoră nu a fost că am rămas fără cazare ci că se pare că doar ei puteau să facă turul în canionul pentru care am ajuns în partea aia a țării.
Am hotărât să dormim în Palapye, unde a doua zi trebuia să ne facem și testul PCR necesar pentru revenirea în țară (că îl cerea Africa de Sud pentru tranzit). Am rezervat hotelul cu o oră înainte să ajungem la el și am nimerit bine.
Ziua 9 - Pierdere de vreme 🙁
Goo-Moremi a fost motivul pentru care am ajuns în această parte a Botswanei și s-a anulat. Este un peisaj atipic pentru zona aceea și mi s-ar fi părut interesant să îl explorăm.
Faptul că lodge-ul acela s-a închis ne-a lăsat cu o zi fără prea multe de făcut, în afară de încă un test PCR și drumul spre Gaborone. Am căutat câteva atracții mai puțin populare, dar, după prima pe care am găsit-o închisă, am lăsat baltă și planul acesta. Ajunși în Gaborone ne-am proptit într-un mall, am mâncat, băut o cafea și ne-am uitat la oameni.
Ziua 10 - Plecarea spre casă
Gaborone nu este un oraș care să ofere prea multe lucruri de văzut și făcut, mai ales în pandemie, când ne cam vine să evităm locurile populare printre localnici. National Museum and Art Gallery era închis temporar, ceea ce ne-a tăiat de pe listă una dintre cele două obiective pe care le vizam. Am ajuns la Three Dikgosi Monument, statuia a trei șefi de trib ce au jucat un rol important în independența țării. (Mai exact, au reușit să păstreze țara sub protectorat britanic, o opțiune mai bună decât alternativa de la acel moment: încorporarea în British South Africa Company).
După-amiază ne-am îndreptat către aeroport și aici s-a încheiat aventura noastră.

Câteva concluzii și recomandări legate de itinerariu
După cum am mai scris de multe ori pe aici, nu există alegeri ideale ci cele potrivite pentru fiecare într-un anumit context. Ce modificări aș vedea de luat în calcul la acest itinerariu de călătorie în Botswana și în ce context:
-
-
- puteți evalua opțiunea de a închiria mașina din Kasane și a o lăsa în Gaborone. Conduceți până în Maun și luați de acolo zborul către un camp din Delta Okavango sau mergeți în Moremi Game Reserve în self drive. Un „fly-in safari” este o experiență de neuitat, dar costisitoare.
- dacă aveți mai puțin timp/buget la dispoziție, puteți căuta zbor de retur către țară direct din Maun. Sau luați zborul de returdin Johanesburg și achiziționați un zbor adițional Maun-Johanesburg. Atracțiile principale ale Botswanei sunt Chobe National Park și Okavango Delta.
- dacă aveți mai mult timp: continuați traseul prin Namibia și terminați în Windhoek.
-
Botswana, ca și Namibia, este o destinație pe care o puteți explora independent. Este nevoie însă să vă documentați temeinic înainte, să vă cunoașteți limitele și să apelați la serviciile altora când sunt necesare. (De exemplu, prin Chobe sunt multe zone cu nisip în care ați putea rămâne ușor împotmoliți. Poate, pentru început, alegeți un game drive cu ghid, pentru a testa terenul.).
Cam atât despre itinerariul nostru prin Botswana, voi reveni cu informații despre organizare și costuri de luat în considerare într-un alt articol.
Dacă ai găsit informații utile sau ți-a plăcut articolul, distribuirea lui m-ar încuraja să mai scriu și altele :) Pentru aceasta, poți folosi butoanele de mai jos. :)