Impresii de la 331, cazare într-o casă tradițională din Porumbacu de Sus, Jud. Sibiu
După un an petrecut mai mult prin alte țări decât acasă, în această perioadă suntem iar în România. Nu avem însă stare să stăm chiar acasă, așa că în weekenduri încercăm să evadăm din București și să ne (re)descoperim țara. Drumurile ne-au dus iar spre Tansilvania, iar weekendul care a trecut l-am petrecut la 331, o casă a Oberwood, din Porumbacu de Sus, Jud. Sibiu.
După cum vă spuneam și aici, încă nu ne simțim confortabil prin locuri aglomerate, așa că a avea o casă numai pentru noi a fost o idee care mi-a surâs. Fotografiile văzute pe Booking.com m-au convins să scot cardul, iar de la primele interacțiuni cu cei de acolo am considerat că a fost o decizie bună.
Cum ajungi la 331 în Porumbacu de Sus și ce faci acolo
Porumbacu de Sus este o localitate în Județul Sibiu, la 40km de municipiul cu același nume, aproximativ 300 km de București, 120km de Brașov, 220 km de Cluj. Noi am ales să mergem până acolo pe DN1, pe Valea Prahovei, și să revenim la București pe Transfăgărășan. Dacă parcurgeți acest traseu pe timp de zi, vă puteți opri pe drum la Râșnov, la Mânăstirea rupestră Șinca Veche și la Cetatea Făgăraș. Revenirea într-o zi de weekend pe Transfăgărășan a fost însă o idee foarte proastă, mai ales pe fondul unei toleranțe scăzute la aglomerație. Superb peisajul, dar alegeți o altă zi din timpul săptămânii pentru a-l admira.
Revenind la Porumbacu de Sus și ce aveți de văzut în zonă, câteva sugestii ar fi: Mânăstirea Cisterciană de la Cârța, Biserica Fortificată din Cisnădioara, Palatul Brukenthal din Avrig sau o vizită la Sibiu. Dacă decideți să mergeți spre oraș și aveți copii pasionați de trenuri, puteți face o vizită și la Muzeul locomotivelor cu aburi. (Mult spus muzeu, din păcate e un alt exemplu cu un mare potențial turistic irosit). Noi am revenit și cu această ocazie la Muzeul Astra, un loc potrivit pentru o plimbare relaxată care vine și cu multe oportunități de învățare pentru micii exploratori.
La o foarte mică distanță de 331, se găsește atracția principală a satului: Castelul de lut Valea Zânelor, lângă care s-a mai construit și un (fel de) parc de distracții (cred) numit Povestea Calendarului. Nu ne-a atras să intrăm, deci nu aș putea să vă dau detalii.
Gazdele vă vor trimite și ele înaintea călătoriei o listă de sugestii, pe care vă recomand să o consultați. Am văzut acolo niște activități de care ne pare rău că nu am avut timp și care cred că i-ar fi plăcut în special copilului: să mergem la cules de zmeură, să ne plimbăm cu căruța, să mulgem vaca și să vedem cum se face brânza. Dacă tot ne place zona, ne lăsăm și motive să revenim.
Cum este cazarea la 331
331 este o casă recondiționată, încăpătoare, cu curte, o terasă îmbietoare cu loc de luat masa și loc de relaxare cu fotolii puf și un leagăn. Acesta din urmă, trambulina, micul loc de joacă și pisicile care veneau în vizită au fost preferatele copilului de acolo. Tot în curte am găsit și un grătar, cărbuni, lemne și aprinzătoare. Tot ce trebuie să aduceți cu voi este mâncarea.
În interior aveți bucătărie utilată, incluzând și un foarte apreciat espressor de cafea (Nespresso). Nu știu alții cum sunt, dar eu fără un espresso dublu dimineața nu funcționez în parametri optimi.
Casa are două dormitoare și un living cu canapea extensibilă, putând să găzduiască 6 persoane. Ambele dormitoare au baie proprie, însă cel de la mansardă este open space, deci cu mai puțină intimitate. Aveți conexiune la internet prin WiFi și în fiecare dintre dormitoare găsiți un televizor cu Netflix, care poate fi util în caz de insomnii sau vreme rea. Paturile sunt confortabile, camerele aerisite, asigurându-vă un somn bun. Celor care aleg să doarmă la mansardă, le recomand să tragă jaluzelele, dacă nu vor să fie treziți dimineața prea devreme de lumina soarelui.
Dacă mergeți cu copii foarte mici trebuie să aveți grijă la scara interioară și treptele de la intrare. La cei 4 ani ai fiică-mii nu am avut un stres din cauza aceasta, dar pentru toddlerii curioși ar putea fi o problemă dacă rămân nesupravegheați.
Casa este curată, decorată cu gust și atenție la detalii, dar despre asta o să las pozele să vă povestească.
Unde mănânci când stai la 331 în Porumbacu de Sus:
Aveți 3 opțiuni pentru a lua masa:
- veniți pregătiți cu ingredientele și vă autogospodăriți, având toate utilitățile și ustensilele necesare acolo.
- puteți apela la o doamnă din sat care să vă pregătească prânzul și cina. Gazdele vă vor oferi detaliile necesare.
- mergeți la unul dintre restaurantele din apropiere sau din Avrig (cum ar fi cel de la Palatul Brukenthal)
Noi am ales varianta restaurant, mai puțin pentru micul dejun, pe care ne-a fost mai confortabil să îl mâncăm acolo, pe terasă. Pentru aprovizionare aveți câteva magazine în sat și un Lidl în Avrig (cam la 10km).
concluzii
Recomandăm? Pe scurt: DA
În detaliu: îl recomandăm celor care caută un loc cu liniște, care vor să exploreze zona. Este un loc potrivit pentru familii, în care părinții se pot relaxa în timp ce cei mici au spațiul în care să își descarce bateriile.
Informații despre prețuri și disponibilitate puteți găsi <<aici>>
Am apreciat în mod deosebit și aici comunicarea cu gazdele, informațiile oferite proactiv și flexibilitatea în ceea ce privește ora de checkin. Mi-au plăcut îmbinarea între modern și tradițional, aspectul aerisit și confortabil al locului. Dacă vom reveni în zonă aș căuta să mă cazez la una dintre casele gestionate de ei: OberWood, La Victorel, La Moșu.
Dacă ai găsit informații utile sau ți-a plăcut articolul, distribuirea lui m-ar încuraja să mai scriu și altele :) Pentru aceasta, poți folosi butoanele de mai jos. :)