Unde să mergi în Croația cu un copil pasionat de dinozauri
Cum toată călătoria noastră din ”vara pandemiei” a fost ghidată de decizii oarecum spontane, luate în ultimul moment, documentarea prealabilă a fost (extrem de) superficială. Așa am ajuns în fermecătorul Rovinj, cu un copil de trei ani deja cam plictisit de orășele. Poposeam acolo pentru șase zile și aveam mare nevoie să găsesc niște activități astfel încât să îi descarc bateriile într-un mod cât mai plăcut pentru ea. Așa am descoperit câteva locuri și experiențe cu dinozauri în Croația. Mai exact, în Istria au fost descoperite mai multe urme importante ale vieții dinozaurilor în acele locuri, fapt exploatat și turistic.
Dinozaurii din Istria
Prima descoperire legată de dinozaurii din Istria a fost în 1934, când Adolf Bachofen-Echt, un producător de bere austriac și un paleontolog entuziast a găsit amprente ale dinozaurilor în zona Capului Ploče pe insula Veli Brijun. În următoarele decenii, au fost făcute descoperiri similare în alte câteva situri – Cape Barbana și Capul Peneda (insula Veli Brijun), peninsula Marlera în apropiere de Medulin, precum și în insula Levan, într-un mic golf din Premantura și pe insula Fenoliga.
Cea mai mare descoperire a urmat în 1992 când un scafandru din Monfalcone, a găsit accidental niște oase pe fundul mării, lângă Bale (20 km de Pola și 13 km de Rovinj). Acesta a fost primul sit de acest gen din întreaga Mediterană. Oasele descoperite vorbesc despre existența a cel puțin zece grupuri de dinozauri, care au trăit în zonă acum 80-140 milioane de ani, în Cretacic. Unul dintre ei a fost Brachiosaurus, un ierbivor care avea un gât de aproximativ 10 metri și o lungime de până la 25 de metri.
Locuri și activități pentru copii, cu/despre dinozauri, în Croația
1. DinoPark – Funtana
Situat în inima Istriei, la doar 30km de Rovinj (9km de Poreč sau 60km de Pola), Dinopark este cel mai mare parc tematic din Croația.
Afară, prin pădure, vă puteți plimba printre dinozauri, afla mai multe despre ei și chiar călări. În dreptul unora există și un buton pentru a-i face să se miște și/sau scoată diverse sunete. Îmi amintesc în mod deosebit de un Velociraptor în dreptul căruia am petrecut mai multe minute și nenumărate apăsări pe buton. (Nefiind nimeni care să aștepte după noi, nu am avut nicio grabă sau motiv să îi limitez timpul.)
În parc există o arenă cu 1000 de locuri, unde puteți vedea diverși artiști și acrobați în cele două reprezentații pe zi. Pe noi nu ne-a impresionat spectacolul, la un moment dat s-a plictisit și cea mică și am vrut să plecăm. Nu înainte însă de a vedea partea în care prezentau șerpii și alte reptile. Există și posibilitatea de a te fotografia cu reptilele, iar programul sesiunilor foto este afișat la intrarea în sală.
Parcul include și o zonă de distracții cu atracții pentru mai multe categorii de vârstă. Cei mai mari pot merge cu trenul rapid Coaster Dragon, nava pirat Tortuga și caruselul Fly Coaster sau se pot alătura unui ”Fossil Safari” și deveni paleontologi pentru o zi.
Pentru cei mai mici există carusele și trenulețe adaptate vârstei, care sunt operate de către părinți. Mai pot face plimbări cu poneiul sau hrăni cele câteva animale și păsări din zona de fermă.
În această vară erau puțini vizitatori, ceea ce ne-a permis să petrecem mai mult timp în anumite zone din parc și să păstrăm o distanță rezonabilă de ceilalți. Nici clienții nici personalul nu respectau niște limite de distanțare, cele care erau impuse erau doar de formă. Și aici, nu restricțiile impuse sau bunul simț al altora ne-au permis să păstrăm distanța ci lipsa aglomerației coroborată cu faptul că al nostru copil a înțeles și acceptat regulile.
Partea mai puțin plăcută a lipsei clienților a fost oferta limitată pentru masa de prânz. Erau deschise doar două fast food-uri din interiorul arenei. Terasele și restaurantele erau închise, acesta fiind și motivul pentru care am părăsit parcul. Dacă am fi avut niște opțiuni rezonabile pentru prânz cel mai probabil am mai fi rămas o perioadă pe acolo.
Costuri:
Prețul biletului este de 170 HRK (23 EUR)/ adulți, 150 HRK (20 EUR)/ copii peste 4 ani. Acesta include toate atracțiile din parc.
2. PaleoPark
Piscină și dinozauri în același loc? Este o combinație care mă așteptam să o încânte pe cea mică și așa a și fost. Din păcate, experiența noastră s-a terminat cam brusc, o dată cu începerea unei ploi torențiale.
PaleoPark este un mic parc tematic, în centrul căruia este o piscină în formă de dinozaur înconjurată de…evident, dinozauri. Mai găsiți și o alee care vă poartă în timp, oferind câteva informații specifice fiecărei ere, câteva oase (adevărate ?!), un cort în care se desfășoară diverse activități. Nu am verificat dacă echipa de animatori era acolo și dacă în această vară se desfășoară activitățile, deoarece nu îmi doream să participăm.
Parcul se află în interiorul campingului Mon Perin. La intrarea în camping va trebui să plătiți o taxă de parcare (30kn) după care urmați semnele și veți ajunge după câteva minute la aceasta. Parcarea se găsește cam la 300m de accesul la piscină, deci vă încurajez să vă asigurați că luați tot ce vă trebuie din mașină.
Cafeneaua este deschisă încă de dimineață, începând cu ora 12 se deschide și restaurantul tip fast-food. Nu m-am simțit foarte confortabil cu ideea de a mânca acolo, dar copilul se simțea foarte bine la piscină. Fiind departe de oraș nu prea e convenabil să părăsești parcul pentru a pleca în căutarea unui alt restaurant.
Pentru noi să rămânem acolo a fost o decizie chiar mai proastă decât ne așteptam. Cât am mâncat a început furtuna, deci nu numai că am avut o masă nesatisfăcătoare, nu am mai avut nici parte de piscină și am mai și mers prin ploaie vreo 300m până la mașină.
Chiar dacă noi am avut ghinion, cred că pentru o zi de leneveală la piscină cu copilul PaleoPark este un loc potrivit. Asta dacă numărul de vizitatori nu crește prea tare și nu devine agomerat.
Costuri:
Parcare 30HRK/ zi
Bilet: 40 HRK/zi + 40 HRK/ persoană garanție pentru brățară (vi se returnează la plecare. Se lasă cash, de știut să aveți la voi.)
3. Alte locuri în care găsiți urme de dinozauri în Croația
Galeriile Ulika – Balle-Valle
Dacă vizitați orașul Bale-Valle, intrați și pe la Galeriile Ulika, unde sunt expuse niste bucăți de oase și mulaje ale urmelor de dinozauri. Numărul de exponate este destul de redus, nu cred că merită un drum până acolo doar pentru asta. Orașul este unul foarte pitoresc și poate fi o excursie plăcută de o zi dacă sunteți prin zonă.
Parcul Național Brijuni
Parcul ocupă insula cu același nume, unde au fost descoperite mai multe urme ale existenței dinozaurilor în Istria. Nu am ajuns acolo, însă puteți găsi informații utile pentru organizarea vizitei pe site-ul lor. Vă recomand să planificați vizita din timp și să fiți atenți la toate detaliile legate de activități și transport, atât până la insulă cât și acolo.
Chiar dacă aceste locuri nu intră pe lista motivelor principale pentru a vizita Istria, pentru un copil entuziasmat de vederea dinozaurilor pot crea niște amintiri plăcute.
Dacă ai ajuns până aici, cel mai probabil ești și tu unul dintre părinții dornici de a explora lumea cu cei mici. Te așteptăm și în Grupul Familiilor Călătoare!