fbpx
Top
  >  Călătorii în familie   >  Trei excursii de o zi de făcut cu copiii din Split – Croația
excursii din Split cu copiii

După cum povesteam și aici, în această vară am călătorit în cu totul alt fel față de cum o făceam în anii trecuți. Una dintre diferentele majore a fost faptul că soțul meu lucra în acest timp, iar eu eram singură cu copilul în majoritatea timpului. Așa am început să caut și excursii de o zi din Split, locul în care am stat o săptămână dintre cele trei petrecute în Croația.

Oricât de mult m-ar fi plăcut acest oraș, nu puteam sta atâtea zile doar acolo de dimineața până seara. Mai ales că în plimbările prin superba zonă a orașului vechi eu nu prea apucam să văd decât pavajul și copilul. Este dificil să admiri arhitectura când micul partener de călătorie o zbughește de lângă tine în orice secundă de neatenție.

Am căutat deci să explorăm și împrejurimile, noi două, în ritmul nostru încet (spre viteza melcului). Nu știu alții cum sunt, dar eu nu prea reușesc să fac în așa fel încât să ne urnim dimineața prea devreme atunci când sunt singură cu copilul. Și nici nu reușesc ca masa de prânz să aibă o durată rezonabilă.

Am descoperit astfel destinații superbe și nu foarte solicitante, potrivite pentru excursii de o zi din Split.

Parcul Național Krka

Parcul Național Krka se află în Dalmația, pe râul al cărui nume îl poartă, și are o suprafață de peste 142km2. Punctul central al parcului este faimoasa cascadă Skradinski Buk, unde se poate și înota. Lista de atracții mai include mica insulă Visovac, Mănăstirea Krka (construită deasupra unor catacombe antice romane) și cascada Roski Slap.

Pentru a-l vizita noi am ales intrarea de la Skradin, de unde un vaporaș ne-a dus până în apropiere de Skradinski Buk. Am traversat râul și am urmat traseul înspre N, ca apoi să închidem bucla. Drumul, în mare parte pe podețe de lemn, este foarte ușor de parcurs chiar și de către copii mici.

Organizarea vizitei la Parcul Național Krka

 • există cinci zone de acces în parc, o puteți alege pe cea mai convenabilă. Noi am optat pentru Skradin, la o distanță de 94km de Split, deoarece ne doream să facem și scurta plimbare cu barca. Aceasta este inclusă doar în costul biletului achizitionat de la acea intrare.
 • costul biletului variază semnificativ în funcție de sezon. Dacă în perioada Iunie-Septembrie acesta se ridică la 200kn (26 EUR) pentru un adult, în Octombrie scade la 100kn, iar din Noiembrie până în Martie la 30kn. Copiii sub 7 ani au gratuitate, indiferent de sezon. Prețurile sunt afișate aici și pentru anul 2021.

Omiš

Omis este un mic oraș ce se află la nici 30km de Split, spre Sud, în drumul spre Makarska. Deși vizitat adesea în timpul unei excursii de o zi, diversitatea atracțiilor îl face potrivit și pentru o ședere ceva mai lungă. Estimez că două-trei zile ar fi durata ideală pentru a-l explora pe îndelete și a vă bucura și de plajă. (Deși noi nu am ajuns acolo, găsesc relevant de menționat că plaja este una cu nisip, ceea ce o face și mai atrăgătoare pentru cei ce călătoresc cu copii).

Ce să faci în Omis cu copiii

 • o plimbare cu barca pe rîul Cetina până la Radmanove Mlinice, unde aveți o oră la dispoziție pentru plimbare sau pentru a lua masa la restaurantul de acolo. Raportul calitate-preț este unul decent, dar cu siguranță găsiți mâncare mai bună în oraș.
 • să admirați panorama de lângă statuia Ioanei D’arc (Mila Gojsalić)
 • să urcați până în vărful Cetății Mirabela. Drumul pornește chiar din orașul vechi și este ușor de urmărit. Urcușul până la cetate nu este dificil, în cetate ar putea să le dea puțin de furcă celor mici. Este foarte puțin de urcat însă, deci nu cred să reprezinte o problemă.
 • dacă aveți mai mult timp la dispoziție, să urcați la cetatea Starigrad (Fortica). Drumul este însă lung și destul de dificil de parcurs cu copii. Este necesar să vă documentați bine în avans și să plecați echipați dacă vă încumetați să îl faceți cu cei mici. Există o variantă mai scurtă, ce presupune sa lăsați mașina în satul Baucic. Atenție însă că există extrem de puține locuri în care puteți parca. De acolo mai faceți cam jumătate de oră (40 min) până la cetate.
 • să vă plimbați prin orașul vechi și să mâncați la una dintre multele terase ademenitoare
 • să mergeți la plajă

Insula Brač

Insula Brač este locul în care găsiți cea mai faimoasă (și fotografiată) plajă din Croația: Zlatni Rat, cunoscută și ca Golden Horn. Este celebra fâșie de pietricele albe ce pătrunde în marea turcuoaz aproximativ 500m. Este locul în care ne-am petrecut o bună parte din zi, înainte de a porni către Vidova Gora pentru a o admira de sus.

Din păcate nu ne mai rămăsese timp pentru a explora și alte zone, așa că ne-am întreptat către feribotul care ne ducea înapoi în Split. Insula are însă mult mai multe de oferit decât ar încăpea într-o excursie de o zi din Split. Travelista.ro a fost acolo și ne povestește mai multe aici.

Cum ajungi din Split la plaja Zlatni Rat

Aveți mai multe opțiuni de a ajunge la Golden Horn:

 1. Puteți alege una dintre multele excursii de o zi pe insula Brac, cu plecare din Split. Costurile unei excursii de o zi ce include vizita la Zlatni Rat, prânz și vizitarea altor obiective de pe insulă pornesc de la aproximativ 100 EUR. Prețul variază însă în funcție de sezon, furnizor, itinerariu ambarcațiune. Găsiți mai multe opțiuni aici. Nouă nu ni s-a potrivit însă această opțiune deoarece avem nevoie de mai multa îndependență și flexibilitate
 2. Cu catamaranul către Bol, orașul în apropierea căruia se află plaja. Va fi nevoie însă să folosiți un mijloc de transport sau să parcurgeți pe jos cei aproximativ 2km până acolo. Vara există un trenuleț turistic, care face acest drum la fiecare jumătate de oră. Nici această variantă nu ni s-a potrivit, deoarece îmi doream să ajung și la Vidova Gora.
 3. Cu feribotul către Supetar, opțiunea aleasă de noi pentru a putea merge cu mașina și a ne putea mișca în voie pe insulă. Din port mai aveți de condus aproximativ 40km (45min) până la Zlatni Rat. Biletele se pot achiziționa online  pe site-ul Jadrolinija (la fel ca și cele de catamaran) și prezenta apoi de pe telefon. De reținut că biletul este valabil pentru ziua selectată, nu pentru o anumită oră. Mașinile au acces în ordinea sosirii. Din acest motiv este important să ajungeți în port cu cel puțin 30 min înainte de ora plecării.

Spor la călătorit!

Dacă ai ajuns până aici, cel mai probabil ești și tu unul dintre părinții dornici de a explora lumea împreună cu cei mici. Te așteptăm și în Grupul Familiilor Călătoare!

calatorii cu copii grup facebook

Comments:

 • septembrie 25, 2020

  Interesante propuneri. Noi am fost in orasul venetian Trogir si cetatea Klis, cunoscuta din Game Of Thrones, ambele aflate la cam 30 minute de Split. Merita si acelea pentru o dupa amiaza.

  reply...

post a comment