fbpx
Sus
  >  de prin lume   >  Chefchaouen, orașul albastru din Maroc
Chefchaouen Maroc orașul albastru

Când am rămas gravidă, nu numai că nu am renunțat la călătorii, dar parcă aveam și senzația că intră zilele în sac și că va urma o pauză mult prea lungă de la explorat lumea. Pentru că îmi pusesem în minte să văd orașul albastru din Maroc, inclusesem deja Chefchaouen în itinerariul unei excursii în pas alert ce includea și câteva atracții din sudul Spaniei. Din fericire, starea de sănătate mi-a permis să nu anulez și să îmi pun în aplicare planurile, chiar așa „stil maraton” cum le făcusem.

De fapt, uitându-mă în urmă, cred că vremea mi-a încurcat mai mult planurile decât sarcina. Dar să începem cu începutul.

Chefchaouen este un mic oraș din nordul Marocului, aflat la poalele munților Rif, cam la 120 km mai la sud de Tanger. Este cunoscut în primul rând pentru culoarea albastră a caselor din Medina, zona veche a orașului.

De ce sunt casele din Chefchaouen albastre?

Există mai multe teorii legate de motivele inițiale ale alegerii acestei culori. Cele mai populare se pare că sunt:

 1. comunitățile evreiești care au găsit aici refugiu după ce au părăsit Spania în perioada Inchiziției.Se spune că aceștia și-ar fi pictat pereții străzilor şi al caselor în nuanţe puternice de albastru, datorită faptului că pentru ei această culoare simboliza divinitatea.
 2. o perspectivă mult mai pragmatică: ține la distanță țânțarii și alte insecte.

Chiar dacă nu este clar de unde i se trage exact culoarea, un factor important pentru care se păstrează în zilele noastre este turismul. Acesta a cunoscut o ascensiune semnificativă în ultimii ani, iar social media a avut o contribuție semnificativă în acest sens. Trebuie să recunoaștem că orășelul este foarte instagramabil.

Cum ajungi în Chefchaouen

Cele mai accesibile opțiuni sunt din Tanger și Fez:

    1. cu autobuzul – din Tanger: durata drumului 2h45 – cost pornind de la 50 MAD (aprox. 5 EUR); din Fez 4h15 de la 80 MAD.
    2. cu mașina închiriată – aproximativ 2h30 de condus din Tanger (varianta aleasă de noi) sau 4h din Fez. Nu aș putea spune că este un drum lejer, dar nu ni s-a părut că ar fi mai haotic și cu drumuri mai proaste sau șoferi mai indisciplinați ca prin patria mamă. Problema cea mai mare a reprezentat-o parcarea, subiect pe care trebuie neapărat să îl discutați în prealabil cu hotelul/ riadul la care veți sta.
    3. „Grand Taxi” transfer pentru grup restrâns – pe Viator prețurile încep de la 50 EUR/ persoană/ sens din Tanger însă prin agenții locale sau la fața locului se pare că ar putea fi negociate semnificativ.
    4. Transfer privat

Spre Fez și Tanger există existau înaintea pandemiei zboruri internaționale din mai multe orașe europene, chiar și de la companii low cost. Noi am ajuns în Tanger cu feribotul, venind din Tarifa (Spania). În această perioadă însă cursele sunt suspendate.

Cât stai și ce poți să faci în orașul albastru din Maroc

Durata în general recomandată a vizitei este în general de două zile și mie mi se pare a fi o recomandare bună. Timpul permite savurarea Medinei pe îndelete și chiar și alte atracții din împrejurimi. Despre savurarea recoltei de pe câmpurile de canabis din apropierea orașului nu mă pronunț, căci nu am încercat experiența. Cu siguranță însă vor exista oferte.

Pe vremea când am trecut noi pe acolo eram gravidă în primul trimestru și, pe lângă restricțiile aferente, aș fi dormit non stop. Vremea rece și mohorâtă (chiar și atunci când nu ploua) au redus semnificativ din lista activităților pe care le-am și putut face. Poate voi vă veți putea bucura de mai multe dintre ele.

Ce poți face în Chefchaouen:

1. Să te pierzi prin Medina

Aici este tot farmecul orașului: să te plimbi fără a căuta să ajungi într-un loc anume ci lăsându-te ghidat de fiecare dată de priveliștea de după colț.

Negustorii din micile magazine înșirate pe străduțe sau în souq-uri vor încerca să vă atragă cu tot felul de produse, de la covoare tradiționale până la telefoane. Nu i-am perceput ca fiind excesiv de insistenți, nu m-am simțit nicăieri hărțuită. Vă recomand însă ca dacă începeți o negociere să fiți siguri că ați și cumpăra produsul, dacă obțineți prețul cerut.

2. Să vizitezi Kasbah și muzeul din interior

Cuvântul Kasbah este utilizat cu un sens foarte larg, ușor diferit în funcție de țară poate face referire la diverse tipuri de fortificații de la o cetate izolată în țară la o zonă a unui oraș în care locuiau membrii administrației și armatei. În Maroc, în special în această zonă, reprezintă o construcție fortificată cu patru turnuri destinată familiei conducătoare. În Chefchaouen găzduiește și Muzeul Etnografic, o vizită recomandată pentru o scurtă introducere în istoria orașului.

3. Privește oamenii

O parte bună a faptului că am mers în afara sezonului turistic a fost că nu ne-am prea împiedicat de turiști. Am putut sta la câte o terasă, savurând un mic dejun marocan sau doar un ceai (spre după-amiază) și privi oamenii locului în rutina lor zilnică.

4. Vizitează un hamam și încearcă un masaj marocan
5. Fă o drumeție prin Munții Rif
6. Mergi să vezi cascadele Ras El Ma și Akchour

Cu toate limitările generate de vremea de afară și de starea mea de somnolență continuă, ne-a plăcut în Chefchaouen. Îmi amintesc cu plăcere de străduțele albastre și întortocheate pe care ne plimbam zgribuliți și, de multe ori, singuri. Amintiri plăcute sunt chiar și cele legate de pisicile pe care nu aveam voie să le ating și de cum aș fi poftit la mâncăruri pe care nu aveam voie să le mănânc, sau la experiența unui hammam care nu era chiar indicată.

Acum cred că ar trebui să revenim la un moment dat în orașul albastru din Maroc, într-o perioadă mai potrivită a anului…și nu numai 🙂

În cazul în care ai găsit informații utile aici, m-ai încuraja să continui să scriu distribuind articolul pe rețelele sociale preferate. La acest lucru folosesc butoanele de mai jos :)

Comentează