Top
  >  Călătorii în familie   >  Cum îți crești șansele de a supraviețui drumurilor lungi cu copil mic – la drum cu mașina
Sfaturi utile pentru drum lung cu copil mic

Fie că închiriem una la destinație, sau plecăm cu cea de acasă, mașina este unul dintre mijloacele de transport preferate de noi. Avantajele sunt evidente pentru toată lumea: flexibilitate, spațiu pentru bagaje, confort. Doar că acestea vin la pachet și cu timp de condus, oboseală, plictiseală, poate rău de mașină etc. De aici și provocarea de a găsi metode pentru a ne bucura cât mai mult de primele și de a ne afecta cât mai puțin cele din urmă.

Din experiența noastră, cu decizii care s-au dovedit bune dar și cu greșeli din care am învățat, aș zice că sunt trei ingrediente cheie pentru un road trip reușit: planificarea, flexibilitatea, mindsetul. Cum le combinăm și în ce „rețete” le introducem, voi detalia mai jos.

Pregătirea vacanței - ședința de familie

Înainte de a ne deschide laptopul și a face n scenarii despre itinerariu, activități, etc., începem cu o „ședință de aliniere”, cum îi ziceam la corporație. Mai pe românește, stabilim și negociem împreună care ne sunt prioritățile, ce considerăm negociabil sau nu în legătură cu drumul. În acest fel, nevoile fiecăruia sunt ascultate și nimeni nu are surprize neplăcute ulterior. (Iar cel care muncește la a planifica totul în detaliu, nu reia totul de la capăt pentru că partenerul zice la final că el nu conduce 12h/zi)

Concret, noi stabilim lucruri de genul:

  • Ce e mai important pentru noi: să ajungem cât mai repede sau cât mai relaxați? (Dacă nu le putem avea pe ambele, unde facem un compromis? Dacă alegerea de a ajunge praf de oboseală la destinație este una conștientă și asumată, ne va fi mai ușor să gestionăm efectele).
  • Câte ore conducem maxim pe zi? Conducem noaptea?
  • Cum ne împărțim rolurile, care sunt așteptările noastre unul de la celălalt? Nevoile neexprimate duc la frustrări și tensiuni. E mai ușor să le discutăm acasă, când suntem calmi, decât după 6 ore la volan. (Exemplu de subiect negociat: dacă vom conduce amândoi, vom împărți și sarcinile din prima zi la destinație.)

Această discuție vă poate ajuta să plecați cu mindsetul potrivit. Sunteți o echipă care pornește într-o nouă aventură.

Implicarea copilului

Evident, nu lăsăm copilul să decidă multe aspecte legate de călătorie. Dar când este mai mărișor, încercați să îl implicați în decizii acolo unde este posibil. Le putem satisface nevoia de control și de a fi auziți.

Exemple de decizii în care o implicăm: în pauza de la drum preferi să căutăm un restaurant cu loc de joacă sau mergem într-un parc cu loc de joacă mai mare după ce mâncăm? Preferi să facem pauză să vedem o cascadă sau o peșteră? Plecăm la prima oră și luăm o pauză pentru micul dejun sau mâncăm acasă, dar după aceea conducem mai mult fără pauză?

Da, uneori se răzgândește din mers. Dar folosim această oportunitate pentru a o ajuta să înțeleagă că trebuie să ne urmăm deciziile, că e important să ne gândim bine și la aspectele mai puțin plăcute când luăm o decizie, etc.

Planificarea drumurilor lungi cu copiii

Dacă ați mai citit și alte articole similare de pe blogul meu, știți deja că răspunsul pe care îl dau cel mai frecvent este „depinde”. Acest subiect nu face excepție 🙂 Voi structura însă întrebările pe care să vi le puneți singuri și soluțiile potențiale, cu plusuri și minusuri.

1. Stabilirea itinerariului

Aceasta este etapa cea mai consumatoare de timp, deoarece o bună planificare ar trebui să ia în considerare mai multe variabile, care se influențează reciproc:

    1. Traseul
    2. Pauzele – locul și durata lor
    3. Momentul ales al plecării
    4. Momentul optim al sosirii

De exemplu, dacă plecăm noaptea, presupunem că cel mic va dormi și nu e nevoie să includem pauze prea lungi sau în locuri cu anume activități. Numărul, tipul și durata pauzelor vor depinde însă și de vârsta copilului, perioada zilei în care conducem. Bebelușii până într-un an trebuie să aibă pauze dese, în care să fie scoși din scoică, dar un copil mai mare poate dormi mult mai multe ore nederanjat.

Momentul estimat al sosirii nu este nici el de ignorat. Dacă ajungem la ora 8 dimineața, dar cazarea începe de la ora 14, vom avea multe ore „de omorât” până atunci. Iar când suntem obosiți după un drum lung, nici nu avem cea mai bună dispoziție pentru a vizita diverse atracții. Poate o alternativă mai potrivită ar fi să lungim drumul și să introducem pauze în locuri interesante.

Dar să le luăm pe rând:

Traseul

Vedeți ce opțiuni vă oferă Google Maps, după care intrați în detalii: verificați pe ce drumuri vă duce, unde sunt punctele de trecere a frontierei (dacă sunt deschise în această perioadă), dacă nu include cumva un transfer cu feribotul (și dacă da, care este programul aceluia și costul aferent), dacă sunt taxe de autostradă și care sunt acelea.

Vedeți unde ar trebui să vă opriți pentru a respecta numărul maxim de ore de condus pe zi pe care vi l-ați propus.

Acesta este primul pas, la care veți reveni pentru a finaliza traseul după ce le parcurgeți și următoarele etape.

Pauzele

Din punctul meu de vedere, pauzele reprezintă cel mai important ingredient pentru drumuri reușite. Noi, în general, alegem să nu conducem mai mult de 5 ore/ zi, împărțite de o pauză lungă și activă. Căutăm fie un punct de atracție, sau să facem o scurtă drumeție. Sau căutăm un restaurant lângă vreun parc.

Important este ca în acea pauză să ne deconectăm, iar copilul să aibă oportunitatea de a-și descărca energia într-un mod plăcut.

Când plecăm? Când ne propunem să ajungem? Conducem noaptea sau ziua?

Mulți părinți preferă să plece noaptea, când copiii dorm și e mai puțin trafic, astfel putând parcurge segmente mai lungi fără opriri și în liniște. Nouă perspectiva de a doua zi, cu ea relativ odihnită dar noi rupți de oboseală, nu ni se pare prea atractivă. Înțelegem beneficiile drumurilor lungi noaptea, dar le alegem doar când le parcurgem cu avionul. Singurele recomandări ferme din partea mea sunt să includeți acest subiect în discuția mai sus menționată și să nu uitați de factorul oboseală și cum crește riscul unui accident.

După cum spuneam mai sus, ora plecării împreună cu pauzele și ora sosirii trebuie analizate împreună. Planificați fiecare detaliu, dar rămâneți flexibili și pregătiți și un „plan B” pentru pauze.

2. Pregătirea mașinii

Siguranța nu este un aspect negociabil

Asigurați-vă că scaunul auto este potrivit vârstei și corect montat (mai ales când este vorba de un roadtrip cu mașină închiriată). Oricât de tentant ar arăta ca soluție anti plictiseală, măsuțele și alte accesorii similare NU sunt sigure, deci nu intră în discuție.

Protecția împotriva luminii

Este foarte neplăcut să stai în mașină în bătaia soarelui, și un motiv rezonabil pentru un copil să se revolte. Optați pentru folie sau parasolare (sau ambele) pentru geamurile din spate. Dacă veți închiria mașină la destinație, puteți pune în bagaj parasolare pentru a le utiliza acolo.

Verificarea mașinii

Verificați când trebuie să faceți următoarea revizie și ITP-ul. Asigurați-vă că aveți documentele necesare tranzitării țărilor incluse în itinerariu.

3. Bagajul

Despre ce punem în bagaje și cum le organizăm am scris deja (foarte) pe larg aici și aici. Punctez doar câteva aspecte specifice călătoriilor cu mașina.

  1. Nu încărcați mașina până la refuz. Dacă va trebui să o încărcați/ descărcați de mai multe ori vă va fi mult mai ușor dacă nu vă chinuiți de fiecare dată să îndesați tot ce aveți. În plus, poate mai vreți să faceți cumpărături pe drum.
  2. Puneți deasupra, la îndemână, cele necesare rezolvării nevoilor primare (oliță/ scutece, după caz)
  3. Puneți câte un schimb de haine la îndemână pentru fiecare membru al familiei. Dacă prin pauze se întâmplă să ne murdărim, să nu fie nevoie să cotrobăim prin tot portbagajul pentru haine curate.
  4. Dacă aveți primele opriri de câte o noapte/ două, faceți un bagaj doar pentru acelea. Nu are rost să cărați o valiză în cameră doar pentru o noapte. Nu lăsați însă în mașină obiecte de valoare, oricât de sigur ați considera locul în care sunteți

Ultimele pregătiri și drumul lung cu mașina

1. Recapitulați planul de drum în familie

Discutați cu o seară înainte despre traseu, despre unde veți opri, unde veți ajunge. Astfel, veți pleca cu toții cu așteptări realiste.

2. Pregătiți lista de jocuri și jucării

Din motive de siguranță, nu îi permitem să ia în mașină jucării dure, creioane de colorat, etc. Permitem câteva plușuri și multă imaginație 🙂 Ascultăm muzică, uneori povești (mai rar), jucăm diverse jocuri, povestim despre ce vedem pe geam, etc.

3. Asigurați-vă confortul fizic

Purtați haine și încălțăminte cât mai confortabile. Alegeți să mâncați ceva ușor de digerat, cu potențial mai scăzut de a accentua un potențial rău de mașină.

Dintre toate, cel mai important este însă să vă pregătiți pe voi! Aceleași întâmplări pot fi percepute ca „mi-au ruinat vacanța” sau „nu chiar mare scofală”, în funcție de lentila prin care le priviți.

Unii dintre noi nu suntem prea relaxați de felul nostru, e important însă să găsim metode de a pleca la drum cu o atitudine pozitivă. Pregătirea anterioară vă va ajuta să o și mențineți, deoarece îndepărtați potențiali factori de stres și/sau sunteți pregătiți să le faceți față. Și când nu vă iese, trageți aer în piept și concentrați-vă pe soluție. În timpul drumului nu e chiar momentul potrivit de o analiză la cald despre cine și ce a greșit.

Fiți înțelegători cu copiii, dar și unul cu celălalt!

Dacă ai ajuns până aici, cel mai probabil ești și tu unul dintre părinții dornici de a explora lumea împreună cu cei mici. Te așteptăm și în Grupul Familiilor Călătoare!

calatorii cu copii grup facebook

post a comment