10 locuri în care îti poți petrece vacanța de iarnă la plajă (fără carantină)
Informații actualizate pentru iarna 2021-20211, găsiți <<aici>>
După un an dificil, în care obiceiurile și stilul de viață ne-au fost date tuturor peste cap, o evadare din cotidian pe o plajă cu nisip alb și ape turcoaz sună mai atractiv ca oricând. Nu putem uita însă că epidemia este încă aici, precum și restricțiile de călătorie ce au apărut odată cu ea. Am căutat locuri în care am putea petrece o vacanță la plajă în această iarna (2020-2021), fără carantină la destinație sau la revenirea în România.
Ce este și mai ales ce NU este această listă:
- NU este o încurajare sau recomandare pentru a merge într-un loc sau altul – ofer niște informații și sursele din care le puteți verifica. Fiecare are propriile criterii de evaluare, un nivel diferit de apetență sau aversiune la risc, buget, context personal. Părerile pe care le exprim sunt, evident, subiective și menite să vă ajute să vă puneți anumite întrebări înainte de a alege destinația.
- informațiile sunt cele valabile la data scrierii articolului. Știm cu toții că regulile se pot schimba peste noapte. Verificați constant sursele oficiale pentru a fi la curent cu posibilele modificări ale condițiilor de călătorie pentru țara aleasă.
Dacă ești în căutarea unei vacanțe în locuri îndepărtate, dar cauți altfel de experiențe, găsești mai multe destinații exotice deschise turismului aici.
Surse oficiale de informare despre condițiile și restricțiile de călătorie cu acoperire globală/ regională
MAE – site-ul Ministerului Afacerilor Externe include și informații actualizate COVID-19. atât pe pagina dedicată cât și în condițiile de călătorie pentru fiecare țară. Atenție însă că nu întotdeauna informațiile sunt actualizate – trebuie să mai verificați încă o sursă pentru validare.
CNSBT – unde este (teoretic) actualizată săptămânal lista țărilor cu risc epidemiologic crescut, așa-numitele ”țări galbene”. După revenirea din una dintre acestea este necesară auto-izolarea pentru 14 zile.
ECDC – Centrul European pentru prevenirea și controlul bolilor – unde găsiți informații actualizate despre evuluția numărului de cazuri în Europa și în întraga lume.
Re-Open EU – condiții și restricții de călătorie pentru țările Uniunii Europene. Sursă utilă pentru o primă verificare, dar nu tot timpul actualizată. (De exemplu, la momentul la care actualizez acest articol, anumite măsuri implementate în urmă cu 10 zile în Islanda nu se regăsesc acolo)
IATA (International Air Transport Association) – hartă interactivă ce include restricțiile de zbor și condițiile de călătorie pentru fiecare țară.
Site-urile companiilor aeriene reprezintă o altă sursă ce trebuie accesată. Citiți toate detaliile biletului și documentele pe care le primiți înainte și după a face rezevarea. Verificați cu atenție și condițiile impuse de țările de tranzit, nu doar de cea finală!
EASA – European Union Aviation Safety Agency
1. Maldive
În acest moment puteți ajunge în Maldive doar cu un test PCR, făcut cu maxim 72h înaintea îmbarcării, și după completarea declarației de sănătate (cu cel mult 24h înaintea îmbarcării). Conform oficiului pentru imigrări, începând cu data de 4 Dec, rezidenții sosiți în Maldive trebuie să stea 10 zile în carantină. Turiștilor NU li se solicită să stea în carantină, însă nu au voie să părăsească resortul.
Dacă vreți să stați pe mai multe insule, consultați-vă înainte cu unitățile de cazare alese în ceea ce privește procedura split. Dacă în oricare dintre aceste unități la momentul respectiv va exista vreun caz activ, sau chiar doar suspect, de COVID transferul nu se va putea efectua.
Înainte de a planifica o vacanță acolo și până la data plecării urmăriți potențialele modifcări pe:
- Condițiile de călătorie conform MAE
- Visit Maldives – site oficial destinat turiștilor – include și restricțiile de călătorie
- Ministry of Tourism – ar trebui sa apară actualizări legate de condițiile de călătorie
- Ministry of Health: actualizat la zi cu numarul de cazuri, persoane in carantina, etc
2. Tanzania - Zanzibar
Imaginile din Zanzibar sunt seducătoare, iar Tanzania primește turiști fără obligatia de carantinare și făra test prealabil. Este necesar să completați un formular pus la dispoziție de compania aeriană și veți fi supuși unei verificări la sosire. Dacă prezentați simptome, urmează și un test PCR.
Atenție! Pot fi cazuri în care testul este cerut de compania aeriana sau țara de tranzit! Verficați cu atenție informațiile de pe site-ul companiei aeriene și condițiile de tranzit din țara în care aveți escală.
Nu veți găsi prea multe informații despre numărul cazurilor de COVID de acolo sau numărul de teste. Având în vedere această lipsă de transparență, o evaluare a riscului este orarecum imposibilă.
Pentru că nu raportează cazurile, nu există riscul de a fi inclusă pe „lista galbenă”, dacă guvernul nostru nu schimbă principliile după care stabilește țările cu risc ridicat.
Surse de urmărit:
3. Cuba
Conform MAE „Toți cetățenii care intră în acest stat pe cale aeriană sau maritimă trebuie să completeze un formular al Ministerului Sănătății în care declară adresa de domiciliu/reședință și statele vizitate în ultimele 14 zile și să se supună testării pentru infecția cu SARS-CoV-2”.
Verificați, ca pentru toate destinațiile dealtfel, dacă testul PCR nu este cumva cerut de țara în care aveți escală sau de compania aeriană.
Incidența raportată a cazurilor de COVID este infimă (nu se știe și cât de conformă cu realitatea), fiind extrem de improbabil să intre prea curând pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat.
Surse de urmărit:
- Condiții de călătorie conform MAE
- Situația cazurilor raportate
- Ambasada Cubei în România
4. Mexic - Riviera Maya
Mexic este o altă destinație populară printre românii ce caută o destinație cu plajă dar fără carantină pentru această iarnă. În acest moment turiștii pot intra în această țară prin aeroportul din Cancun, cel din Mexico City permițând doar călătoriile esențiale.
Incidența raportată este mult sub nivelul României, deci riscul de a fi inclus pe lista galbenă e minim, dacă se păstrează aceleași criterii. Având în vedere că numărul testelor raportat la milionul de locuitori este infim, nici în această țară raportările nu mi se pare că ar da o imagine fidelă a realității.
Nu aveți nevoie de test, doar de:
- dovada rezervării cazării (informație pe care o pot și verifica la sosire), bilet dus-intors, asigurare de călătorie valabilă pe teritoriul Mexicului
- un formular de evaluare a riscului călătorilor, pe care îl completați anterior online aici
- formularul „Forma Migratoria Multiple”, pe care îl veți primi de la compania aeriană, sau poate fi completat online aici.
De urmărit:
- Condiții de călătorie conform MAE – aici și aici
- Situația cazurilor raportate
5. Aruba
Granițele sunt deschise pentru călătorii din Europa. Este obligatorie obtinerea unui rezultat negativ la testarea COVID – acesta poate fi făcut în țara de origine sau la destinație. Dacă optați pentru testarea în Aruba, va trebui să stați în carantină până la sosirea rezultatului.
Înaintea plecării va trebui să achiziționați o asigurare „Aruba Visitor” și să obțineți online cardul de intrare. Informații detaliate despre procedura de intrare si testare găsiți aici.
De urmărit: site-ul oficial de turism.
6. Costa Rica
O destinație care pe lângă plajă oferă multe alte experiențe în aer liber: Costa Rica. Numărul cazurilor este relativ stabil, la o incidență sub a României. Părerea mea personală, și neavizată ,este că nu ar fi un risc iminent să intre pe lista galbenă. Vă recomand însă sa monitorizați evoluția dacă luați în considerare destinația.
Accesul este permis fără carantină, cu două condiții:
- Asigurare achiziționată de la o firmă din Costa Rica
- Formularul de sănătate de aici.
De urmărit:
- MAE.ro – cu informații neactualizate
- Visit Costa Rica – portalul oficial de turism
7. Republica Dominicană
Republica Dominicană poate fi vizitată de către turiști, care se pot bucura de vacanța de iarna la plajă fără carantină sau test în prealabil, conform site-ului oficial pentru turism. Incidența cazurilor la 14z este mult sub nivelul României, de unde estimez că nu există un risc iminent de a intra pe lista galbenă. (Mai ales că nici teste nu par să facă prea multe).
De urmărit:
- Condițiile de călătorie conform MAE.ro – care în acest moment nu pare a fi actualizat.
- Site-ul oficial de turism
8. Turks & Caicos
Conform site-ului oficial de turism, insulele sunt deschise pentru turiști cu condiția unei preautorizări, ce se poate obtine de aici.
Aceasta presupune, printre altele, să încărcați rezultatul negativ al unui test PCR, făcut cu maxim 5 zile înainte de plecare, asigurare și o declarație de sănătate.
Informații complete despre toți pașii de urmat, găsiți pe site-ul oficial de turism.
9. Sint Maarten
Actualizare 04 Ian 2021: a intrat pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat
Turiștii își pot petrece vacanța pe insulă fără carantină. Cei veniți din țări considerate cu grad mare de risc vor trebui ca în primele 14 zile să își monitorizeze și raporteze temperatura. Pentru intrare este necesar un test PCR făcut cu maxim 120h înainte de plecare și completarea unui formular.
Informații oficiale și detalii legate de intrare se află pe site-ul oficial al turismului.
10. Polinezia Franceză
Pe cât de îndepărtată pe atât de tentantă, Polinezia Franceză este o altă destinație în care vă puteți petrece iarna la plajă fără carantină. Dificultatea, din punctul meu de vedere, constă în a ajunge acolo. În Tahiti și Moorea pentru moment există niște restricții de liberă circulație între orele 21:00-04:00, deci poate ar fi recomandat să alegeți altă insulă.
Este însă încă pe „lista galbenă”, dar numărul cazurilor este într-o scădere constantă motiv pentru care mă aștept să iasa în curând. Actualizare 04 Ian: nu se mai află pe „lista galbenă”
Condiții de intrare în Polinezia Franceză: test PCR, făcut cu maxim 3 zile înainte de plecare, și preînregistrarea unei declarații de sănătate aici.
La sosire veți primi un test pe care să vi-l autoadministrați în ziua a patra.