fbpx
Sus
  >  Planificare   >  Călătorii în vremea COVID   >  Emiratele Arabe Unite – informații și impresii la cald despre condițiile de intrare și măsurile de protecție
Emiratele Arabe Unite - Ghid de calatorie

Tocmai ce am văzut că Emiratele Arabe Unite nu mai apar pe lista galbenă, ceea ce înseamnă că ar putea deveni o destinație de interes pentru această toamnă. Se apropie vacanța școlară și Dubai-ul este un loc de luat în considerare pentru călătoriile cu copii. De ce anume, am povestit în acest articol.

Noi suntem deja în Dubai de mai bine de o săptămână și m-am gândit că v-ar putea fi utile niște surse de informare și impresii la cald. Eu una mă simt mai în siguranță aici decât în România. Chiar dacă numărul de cazuri raportate nu este departe, UAE testează de aproape opt ori mai mult ca noi raportat la populație și regulile de distanțare și igienă sunt mult mai puțin încălcate.

Atenție!

Condițiile de intrare diferă de la un emirat la altul! Aici le-am menționat doar pe cele trei mai populare printre turiștii din România.

Condiții de intrare în Dubai

În acest moment (14.10) pentru a intra în Dubai, aveți nevoie de:

1. rezultat negativ la testul PCR în limba engleză, recoltat la nu mai mult de 96h de ora sosirii în Dubai. Îl puteți face la orice laborator autorizat de Ministerul Sănătății. Rezultatul tipărit (nu va fi acceptat în format electronic) îl veți prezenta la checkin pentru validare și apoi îl veți preda în Dubai.

2. declarația de sănătate – o veți prezenta la boarding   (actualizare 29.11)

3. asigurare de sănătate – este inclusă în costul biletului la FlyDubai, nu ne-a întrebat nimeni de ea. Asigurarea aceasta este însă valabila 31 de zile de la data zborului. Dacă aveți planuri pentru o ședere mai lungă trebuie să o completați cu o alta.

4. să vă descărcați și introduceți toate datele cerute în aplicația de monitorizare. O puteți descărca din Apple Store sau Google Play.Nu ne-a cerut nimeni să o arătam însă cred pot verifica dacă ați respectat sau nu acest pas (aceleași informații le dați și în declarația de sănătate).

5. Formularul de acceptare a condițiilor de carantină. Îl veți prezenta la aeroport în Dubai, unde veți fi inregistrați pentru testare.  Se pare că nu mai este folosit (actualizare 29.11)

6. Stați în autoizolare până la primirea rezultatului, care poate dura între 24-48h. Pe acesta îl veți afla scanând QR code-ul de pe sticker-ul lipit de pașaport. Va trebui să introduceți iar data nașterii și numărul pașaportului. Nu vă panicați dacă primiți răspuns de genul ”missing entry”, înseamnă că rezultatul nu este încă disponibil.

7. va trebui să faceți un test și înainte de plecarea din UAE spre România?   Văd că această solicitare a dispărut între timp de pe site-ul companiei aeriene. Nu a dispărut însă de pe site-ul MAE. Verificați însă sursele  când se apropie momentul, deoarece regulile se schimbă frecvent, fără notificare.

La aterizare veți fi direcționați către o zonă în care veți fi înregistrați și apoi către cea de testare. Nu sunt momente prea lungi de așteptare într-un singur loc, însă vor fi mai multe locuri prin care va trebui să treceți. După testare, înainte de controlul pașapoartelor, vi se vor cere testele din țara de origine. Se uită la data testării, rezultat, să fie în limba engleză.

Regulile se pot schimba de la zi la zi, consultați întotdeauna sursele oficiale, mai ales în apropiere de și în ziua plecării.

Condiții de intrare in Sharjah

Condiițiile de intrare în Sharjah pe calea aerului (SHJ) sunt similare celor din Dubai, după cum reiese de aici.

Dacă ați ajuns în Dubai și vreți să treversați terestru spre acest emirat, în acest moment nu există restricții sau condiții suplimentare.

Condiții de intrare în Abu Dhabi

Conform informațiilor din presă, Abu Dhabi a început să primească turiști. Site-ul oficial guvernamental nu este însă actualizat la această dată (10.01.2021). România nu este încă pe "lista verde", ce permite șederea în emirat fără carantină. Verificați pe site-ul aeroportului și al companiei aeriene condițiile de tranzit!

La această dată doar cetățenii și rezidenții pot intra in Abu Dhabi pe calea aerului! Conform informațiilor oficiale, pentru a intra în Abu Dhabi, cetățenii străini, care vin direct de la un punct de intrare in Emiratele Arabe trebuie să:

1. facă un test PCR la intrarea in Abu Dhabi

2. să se înregistreze în sistemul de monitorizare a carantinei

3. să stea în carantină 14 zile. Care sunt condițiile acesteia puteți afla de aici.

4. să facă un al doilea test după 12 zile de la sosire.

Pentru cei ce au stat mai mult de 14 zile într-un alt emirat, sunt valabile condiții similare celor pentru rezidențiPe scurt, aceștia au nevoie de rezultatele unui test PCR sau DPI făcut în ultimele 48h și voi trebui să mai facă un test PCR în cea de a șasea zi două teste PCR: în ziua a patra și în ziua a opta în Abu Dhabi (actualizare 8 Nov). Testele DPI sunt rapide, mai ieftine decât cele PCR (50 AED versus 250 AED) și pot fi făcute la graniță, numai cu programare prealabilă. Programarea trebuie făcută însă din timp! Noi nu am găsit locuri decât după două săptămâni de la data accesării. Informații despre testarea DPI si link către platforma în care faceți programarea găsiți aici.

Măsuri de prevenție

Masca și igienizarea mâinilor

Masca trebuie purtată atât în interior cât și în exterior în permanență. Presupun ca afișele omniprezente care îți reamintesc de amenda de 3000 AED (aprox 700 EUR) pentru nepurtarea accesteia ajută, deoarece rareori văd să nu fie respectate.

Amenzile sunt mari pentru orice încălcare a regulilor de prevenție și, din ce citesc prin presa locală, par să se și aplice. Mie asta îmi dă un sentiment de confort și siguranță care compensează neplăcerea creată de purtarea măștii la peste 35 de grade.

Există un set de protocoale care trebuie urmate de hoteluri, magazine, restaurante, etc și a căror respectare le aduce o certificare ”Dubai Assured”. Aceasta este valabilă doar 15 zile, deci operatorii nu prea au ocazia să se ”relaxeze” după ce au primit-o. Personalul care lucrează în turism se testează regulat. La orice hotel, restaurant, punct de atracție vi se va lua temperatura. Peste tot veți găsi gel dezinfectant.

Obiectivele turistice

Majoritatea punctelor de atracție sunt deschise, cu limitări și măsuri de precauție. Verificați însă punctual locurile în care vă doriți să ajungeți neaparat pentru a nu avea surprize la fața locului.

Călătorind cu copil, am avut în vizor în special activitățile pentru aceștia. Așa am putut observa că:

  • dintre parcurile Dubai Parks and Resorts pentru moment este deschis doar Motiongate. Legoland, Legoland Waterpark, Bollywood Park sunt închise
  • Dubai Aquarium and Underwater Zoo – este deschis
  • Aquaventure Waterpark și Lost Chambers Aquarium de la Atlantis, the Palm, sunt deschise la capacitate de 50%. Le-am vizitat zilele trecute și am povestit aici cum a fost.
Articolul va fi completat și actualizat pe măsură ce am noi informații și/sau întrebările cititorilor.

Comentează