fbpx
Top
  >  Călătorii în familie   >  Excursie de o zi din Dubai pe coasta de Est a Emiratelor Arabe Unite – prin Fujairah și Sharjah
itinerariu excursie de o zi din Dubai - Fujairah

Spuneam aici că, după ce treci de impunătorii zgârie nori ai Dubai-ului, descoperi o țară complet diferită. Am avut mașină închiriată în toată perioada, astfel putând să explorăm și alte fețe, mai puțin populare ale Emiratelor Arabe Unite.

Încep prin a vă povesti despre coasta de Est, pe care am ajuns cu mai multe ocazii, iar la final vă voi propune și un itinerariu de o zi pentru o excursie din Dubai. Pentru a vizita acea zonă, veți parcurge un drum ce traversează porțiuni din Dubai, Umm al Quwain și Ras al Kaimah, iar locurile pe care vi le propun se află în Fujairah și Sharjah. Nu există niciun fel de limitări sau restricții de trecere, e ca și cum te-ai plimba prin România între județe. Singurul emirat care are condiții clare de intrare (incluzând test și carantină, după caz, este Abu Dhabi).

Găsesc totuși relevantă harta din dreapta, pentru a ști unde să căutați informații suplimentare despre obiective și cum să le interpretați. În cazul de față, pe unele le veți găsi pe site-ul oficial al turismului din Sharjah, pe altele pe cel din Fujairah. Dacă pe primul informațiile sunt cât de cât actualizate, pe cel de-al doilea nu prea, asta în cazul în care există.

Harta emiratului Dubai si al Emiratelor de Nord

Itinerariu pe care vi-l propun este o experiență care vi s-ar potrivi dacă aveți curiozitatea și toleranța de a cunoaște mai mult despre această țară. Posibil să nu vă placă dacă doriți doar să bifați anumite locuri. Nu e Dubai. Nu e nimic WOW. Mai mult, puteți ajunge la un obiectiv turistic ce ar trebui să fie deschis și să îl găsiți închis, iar cel de acolo să nu vorbească engleza pentru a vă lămuri dacă e vreo pauză și are rost să așteptați. Unele sunt închise, dar, dacă tot treceți pe lângă ele, merită menționate.

Locuri și experiențe de pe Coasta de Est a E.A.U

Am ales să ordonez locurile de la Nord spre Sud, cum coborâți pe coastă, nu în ordinea preferințelor. Dacă parcurgeți itinerariul în acest sens ați ajunge la apus la fortul Al Hayl, cu care să încheiați vizitele înainte de a vă reîntoarce în Dubai.

1. Fortul Dibba

Primul fort pe care l-am găsit închis, deși, din informațiile cu greu găsite, ar fi trebuit să fie altfel. Asta nu ne-a surprins însă, nu era prima dată când ni se întâmpla. Drumul până acolo a fost însă puțin surprinzător, deși nu era nici prima oară când se întâmpla să căutăm un obiectiv turistic prin locuri mai puțin atrăgătoare și pline de gunoaie.

Ca toate celelalte forturi din EAU, și acesta a fost restaurat cu scopul de a fi introdus în circuitul turistic. Din pozele pe care le-am găsit cu interioarele, pare chiar interesant, ne pare rău că nu am reușit să îi vedem decât poarta. Este un loc de reținut, mai ales pentru vremuri mai bune.

2. Plaja al Aqha

Un mic ocol pe care merită să îl faceți pentru a admira peisajul de pe malul mării. Este un loc în care picnicurile și campingul sunt permise, în caz că vă tentează ideea.

3. Moscheea Al Bidya

Moscheea Al Bidya este cea mai veche moschee din Emiratele Arabe Unite, estimările fiind că datează din secolul XV. Și pe acesta am găsit-o, din păcate, închisă din cauza pandemiei. Cu siguranță merită să opriți lângă ea, nu este necesar niciun ocol de la drumul principal.

Chiar ne-am dorit să o vizităm și am fost surprinși să o vedem în itinerariul unei agenții ce oferea excursii pe coasta de E. Am presupus că or exista condiții speciale pentru agenți (care în teorie ar putea asigura o programare, număr limitat de clienți etc.) și i-am contactat. Nu mă încânta ideea de a merge cu agenție, dar nu am exclus-o dacă ar fi fost singura variantă. Când am cerut confirmarea explicită că vom putea să o vizităm în interior au început să ezite și intr-un final ne-au zis ca nu. Atenție, deci, să verificați punct cu punct ce promit operatorii de tururi în zonă.

4. Pauza de prânz pe noua promenadă din Khor Fakkan sau în Fujairah

Ca să nu pierdeți prea mult timp cu căutarea unei surse de hrană, pentru prânz/ cafea vă sugerăm să vă opriți pe promenada din Khor Fakkan sau în zona Fujairah International Marine Club (în ambele zone am găsit mâncare bună și prețuri decente pentru EAU). Cum vă îndreptați către Marine club venind dinspre N, pe dreapta mai sunt zone cu food trucks, care de asemenea ar putea fi o opțiune.

Khor Fakkan - promenada

5. Muzeul și Fortul Fujairah

Muzeul și Fortul din Fujairah se află unul lângă celălalt. Vă recomand să urmați indicațiile către muzeu, unde veți observa și intrarea către zona fortului. Muzeul trebuia să fie deschis, iar fortul închis. Le-am găsit fix invers. Nu există taxă de intrare pentru vizitarea fortului și al zonei ce îl înconjoară, dar nici nu găsiți prea multe informații despre ce vedeți (pentru acestea folosiți Google).

De fapt, am ajuns de două ori la Fortul din Fujairah, de ambele dăți în timpul programului – o dată era închis altă dată deschis. Oricum, merită o plimbare pe acolo.

6. Fortul Al Hayl

Un loc pe care nu am reușit să îl găsim din prima, deoarece sunt mai multe „Al Hayl Castle” si „Al Hayl Fort” pe hartă, unul dintre ele fiind un loc în care cu siguranță nu se găsește nimic ce ar semăna cu ce căutam. Ne pare bine însă că am insistat.

Nici aici nu am găsit prea multe informații despre loc, tot pe Google a trebuit să ne bazăm. Accesul este gratuit, dar paznicii o să încerce să vă ajute în diverse feluri ca să ceară un bacșiș.

Itinerariu pentru o excursie de o zi pe coasta de est a Emiratelor Arabe Unite

Durata totală de condus – aproximativ 5h

Distanța – 353 KM

Dacă renunțați la Fortul Dibba și plaja Al Aqha, acesta se reduce cu 30 de minute.

Informații utile pentru cei ce vor să închirieze mașină în Emiratele Arabe Unite >>> aici.

Drum bun!

Și că tot veni vorba de drum, cam așa arată cele pe care veți merge dacă urmați acest itinerariu

post a comment