fbpx
Sus
  >  Planificare   >  Călătorii în vremea COVID   >  Cătunu’ lui Victor – Județul Bihor – cazări inedite în România
Cătunu lui Victor cazări inedite în România

Anul trecut, am tot căutat locuri izolate prin România, care să ne permită să explorăm natura și în același timp să păstrăm distanța față de alți oameni. Am făcut mai multe liste și listuțe de asemenea cazări, însă până să și rezervăm ceva nu mai găseam locuri. Cam în acel moment am văzut pe Instagram o poză de la Cătunu’ lui Victor și mi-am spus că trebuie să ajung și eu musai acolo. Nu aveam în plan să mergem până în Bihor, căci mă cam înfioară ideea de a conduce prin România, dar când mi se pune pata pe ceva…

Ce este, unde este și cum ajungi la Cătunu' lui Victor / Șura Dacilor din Groși

Cătunul lui Victor se găsește în comuna Groși (lângă Aușeu), județul Bihor și include trei case vechi restaurate și reinterpretate: Șura, Casa din deal și Casa mică de paie. Chiar dacă sunt doar la câțiva metri de drumul european, sunt foarte bine ascunse în spatele copacilor, oferind astfel intimitate celor ce le vizitează. Când treci printre sălcii și intri spre poteca ce duce în cătun, parcă te detașezi de agitația drumului.

Deși cele trei case împart aceeași curte mare, fiecare are zone foarte clar delimitate pentru oaspeții săi. Există și un spațiu comun, cel în care se află ciubărul ce poate fi folosit de toți vizitatorii cătunului.

Pentru a ajunge la destinație, căutați pe Google Maps „Șura Dacilor Groși”. Dacă veniți dinspre Cluj, veți vedea pe partea dreaptă o deschizătură între două sălcii – faceți dreapta și apoi tot dreapta pe drumul ce urcă printre copaci. În câțiva metri veți fi ajuns.

Distanța față de marile orașe: Oradea – 45km; Cluj – 110km; Timișoara 225km; Sibiu – 281km; București – 560km

Experiența noastră la Șură

Șura a fost prima dintre cele trei case în care am stat. Ne-a plăcut atât de mult încât după vreo două luni am revenit pentru a le încerca și pe celelalte două. Este amenajată cu mare atenție la detalii și cu gust. Noi după câteva zile încă mai descopeream diverse obiecte foarte bine plasate și a căror utilizare trebuia să o explicăm copilului (noroc cu vacanțele din copilărie la țară, că mai și recunoșteam câte ceva).

Casa poate găzdui cinci persoane, având câte două paturi duble la etaj și unul de o persoană (mai degrabă potrivit pentru un copil) la parter. Pentru a savura însă experiența nu aș recomanda să o umpleți. O văd a fi mai degrabă potrivită pentru o familie cu copii mai măricei (din cauza scărilor) sau pentru o evadare în doi.

Poate fi un loc de luat în considerare și pentru a vă retrage dacă vreți un loc liniștit pentru munca de acasă departe de casă. Conexiunea la internet este foarte bună și aveți toate condițiile pentru a lucra de acolo.

Ne-a plăcut bucătăria exterioară și acum regret că nu am și testat-o. Am folosit însă espressorul, care a fost foarte apreciat.

Casa din deal

Pentru a doua vizită în Cătunu’ lui Victor am închiriat și Casa din deal (Stunning house on the hill, pe AirBnb) și Căsuța de paie, despre care vă voi povesti separat mai jos.

Casa din deal este ceva mai mică, dar tocmai potrivită pentru o familie cu 2-3 copii ceva mai mari. Cea mică (3a) a fost fascinată de scări și s-a simțit de parcă ar fi avut parc de aventură în casă. Pentru o familie cu bebeluș însă nu aș recomanda locul deoarece ar fi destul de complicat de gestionat.

Curtea și amplasamentul oferă mai multă intimitate decât Șura, ceea ce ne-a plăcut. Și aici aveți un grătar cu toate ustensilele necesare și loc de luat masa afară. În interior găsiți un mic frigider și espressor de cafea (cu capsule de această dată).

Ne-ar fi tentat experiența de a sta lângă șemineu însă, fiind vară, nu era un moment potrivit și am renunțat la ideea de a-l aprinde, în ciuda protestelor copilului. Și nu știu cum am făcut, dar și de data aceasta am plecat de la Cătun fără să facem o baie în ciubăr.

Casa mică de paie din Cătunu' lui Victor

Casa mică, e chiar mică. Minusculă aș putea spune, însă are un farmec aparte și o văd tocmai bună pentru o escapadă romantică în doi pe timpul verii.

Deoarece în interior nu se află decât patul, baia este construită în exterior. Din acest motiv, căsuța nu este închiriată decât pe perioada verii, începând din luna Mai. Curtea este împrejmuită, deci vă puteți savura dușul în aer liber în intimitate.

Tot în curte găsiți și un mic bar, cu espressor și frigider precum și un grătar și zonă de luat masa.

Cum alegi căsuța care ți se potrivește din Cătunu' lui Victor

Ne-au plăcut toate casele, însă fiecare, într-un anumit context, poate fi o alegere mai bună decât alta. Din acest motiv, am ales ca la final să fac o scurtă comparație și câteva sugestii.

Casa mică de paie este, evident, potrivită doar pentru cupluri sau pentru cei ce călătoresc neînsoțiți și numai în sezonul cald.

Pentru grupuri restrânse (4 persoane) sau familii sunt potrivite Șura și Casa din deal. De notat că în niciuna dintre ele nu puteți avea intimitate față de partenerii de călătorie, dacă mergeți în grup – nu există un dormitor, despărțit de o ușă. La această categorie, aș zice că Șura are un avantaj, deoarece paturile sunt mai depărtate.

La Casa din deal am apreciat curtea mai ferită, nu vă deranjează absolut nimeni. Practic nu poate trece cineva întâmplător pe acolo, puteți sta și cu perdeaua deschisă.

Șura are dezavantajul de a fi în drum, iar vecinii din cătun trec prin fața ei de câte ori vin sau pleacă. La interior însă ne-a plăcut cel mai mult, mai ales baia care este mult mai spațioasă și confortabilă. Bucătăria exterioară este un alt plus pentru aceasta.

Oriunde ați alege să stați, recomand aceste locuri celor ce vor să savureze experiența cu respect pentru locul în care se află. Rezervările se pot face pe AirBnb.

 

Nu am beneficiat de nicio recompensă, în bani sau în natură pentru această recenzie. Vizita și experiența noastră, de la rezervare până la plecare, sunt ca cele ale oricărui client. Părerile exprimate sunt subiective.

Comentează